Berta Sándor

Digitális Világkönyvtár: egymillió könyvet digitalizáltak be

A Carnegie Mellon Egyetem, a Zhejiang Egyetem, az Indiai Tudományos Intézet és az Alexandriai Könyvtár közösen több mint 1,2 millió könyvet digitalizáltak be és tettek ezáltal elérhetővé mindenki számára az interneten.

A Million Book Project nevet viselő nemzetközi, nonprofit program életre hívói nem véletlenül örülnek a sikernek és a Digitális Világkönyvtár létrehozásának. A beszkennelt művek között számos felbecsülhetetlen értékű igazi ritkaság található. Több dokumentum például az i. sz. 1000 körül jelent meg. A katalógusban elérhető alkotások többsége ugyanakkor a XX. és a XXI. századból való, míg félmillió könyv esetében a szakemberek nem tudták megállapítani a kiadás pontos évszámát. A művek többsége angol, kínai, arab és hindi nyelvű, de akadnak köztük német nyelvűek is.

A Világkönyvtár programban résztvevő intézmények célja a világ összes könyvének digitalizálása és mindenki számára hozzáférhetővé tétele. Becslések szerint 1900-ig összesen körülbelül 10 millió nyomtatott dokumentum jelent meg, napjainkra viszont ez a szám már elérte a 100-300 milliót. Az első egymillió alkotás beszkennelését ötven központban végezték el két év alatt. Jelenleg ezer szakember naponta mintegy 7000 könyvet digitalizál. A projektet a National Science Foundation (NSF) 3,6 millió, a kínai és az indiai kormány pedig 10-10 millió dollárral támogatta. Az NSF biztosította a szükséges szkennereket, számítógépeket, szervereket és szoftvereket. Emellett számos alapítvány, cég és intézmény is részt vesz a programban.


A Világkönyvtár mindig nyitva van és egy iratot egyszerre akár többen is olvashatnak. A dokumentumok fele ingyenesen elérhető, a többit szerzői jog védi, így megkísérelik a jogtulajdonosok beleegyezését megszerezni. Raj Reddy, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa a szerzői jogi problémák ellenére optimista és reméli, hogy idővel minden országban minden mű a helyi nyelveken is hozzáférhető lesz, a gazdasági akadályok pedig elhárulnak majd a kultúra és a tudás terjesztése elől.

Michael Shamos, aki szintén a Carnegie Mellon Egyetem kutatója hangsúlyozta: a programmal azt akarják megakadályozni, hogy ne következhessen be még egy olyan veszteség, mint amikor a régi alexandriai könyvtár leégett. Amennyiben a könyvek egyszer felkerültek a világhálóra, akkor már szinte halhatatlanok. Ismail Serageldin, az Alexandriai Könyvtár igazgatója szerint az ilyen projektek főleg a fejlődő országok számára bírnak különösen nagy jelentőséggel, éppen ezért fontos, hogy a művek lehetőleg ingyen vagy minimális díj ellenében hozzáférhetőek legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kecskeszeme #4
    Végre valami értelmes dolog, amiről nem csak beszélnek, hanem meg is valósítják.
  • zoritan #3

    (© 15% limited access)

  • Wittgen #2
    Ez egy jó dolog, csak gratulálni tudok hozzá.
  • NeoMaN #1
    Ez igen! Na erre azt mondom, hogy nagyon fontos és nagyon értékes munka! Hajrá!