Berta Sándor

Online kölcsönzés német könyvtárakban

A hét elejétől négy nagy német bibliotéka olvasói akár az internetről is letölthetik a katalógusokban megtalálható könyveket, újságokat, zenei albumokat és videókat.

Európában már számos könyvtár elérhető virtuálisan is, azonban a világhálón keresztüli kölcsönzésre eddig még nem volt lehetőség. Az olvasók legfeljebb kereshettek a könyvek között vagy előre lefoglalhattak egyes műveket, esetleg meghosszabbíthatták a kölcsönzéseiket és az olvasójegyüket. Holger Behrens, a szolgáltatás kiépítéséért felelős Divibib GmbH vezetője elmondta, hogy a tervek szerint az idei év végéig Németországban húsz intézményben lehet majd akár online is kölcsönözni. "Ez egy kötelező fejlesztés volt. Valahogy lépést kellett tartanunk az online világgal" - szögezte le Hella Schwemer-Martienssen, a Hamburgi Nyilvános Könyvtárak igazgatója.

A szakemberek egyedül az internet felé való terjeszkedésben látják a jövőt, ugyanis a bibliotéka-látogatók száma az elmúlt években jelentősen megcsappant. Az új szolgáltatás már elérhető a hamburgi és a würzburgi könyvtárban, a rendszer hamarosan bővül a kölni és a müncheni bibliotékákkal. "Reméljük, hogy így szert tehetünk új olvasókra. A látogatóink 70 százaléka 40 éves vagy fiatalabb. Ezek az emberek pedig elvárják, hogy alkalmazkodjunk a kor követelményeihez és létrehozzuk a Bibliotéka 2.0 világot" - hangsúlyozta Hannelore Vogt, a Würzburgi Városi Könyvtár vezetője.

Problémát jelenthet viszont, hogy kevés a fiataloknak szóló mű. A würzburgi online könyvtárban például 3362 alkotás található a gyermekeknek és a fiataloknak fenntartott részlegben, ezek közül azonban csupán 48 a szórakoztató olvasmány. Szintén ez figyelhető meg a zenei archívumokban is: 4343 klasszikus zenei album van a katalógusban, modern zenei kiadványból viszont nulla, csupán néhány blues, népzenei, jazz és világzenei alkotás található a virtuális polcokon. A tartalmakat a Microsoft által kifejlesztett digitális másolásvédelemmel védik, amely gondoskodik arról, hogy az adott anyagok a kölcsönzési idő lejárta után az adott olvasó számítógépén lejátszhatatlanná és olvashatatlanná válnak.

Az online kölcsönzésnek ugyanakkor vannak előnyei is, senkinek sem kell például büntetést fizetnie, hiszen időre visszajuttathatja az általa kiválasztott műveket. A tartalmak megnyitásához Adobe Acrobat Reader 7.0, Windows Media Player 9 és Windows 2000 vagy Windows XP operációs rendszer szükséges.

Szerencsére elektronikus könyvtárakból hazánkban sincsen hiány. Magyarországon érdemes felkeresni a könyvtar.lap.hu oldalt, ahol a Nemzeti Könyvtár (OSZK) szolgáltatásai mellett csak elektronikus bibliotékákból huszonnégy érhető el, köztük van főiskolai, egyetemi és határon túli intézmények is. Emellett több tucat városi és községi bibliotékának van már honlapja, léteznek könyvtári levelező listák, blogok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • metaljesus #1
    "A tartalmakat a Microsoft által kifejlesztett digitális másolásvédelemmel védik, amely gondoskodik arról, hogy az adott anyagok a kölcsönzési idő lejárta után az adott olvasó számítógépén lejátszhatatlanná és olvashatatlanná válnak."

    nagy kunszt, majd a kölcsönzési idő lejárta előtt törik fel a cuccot