Gyurkity Péter

Jönnek az illatozó e-könyvek

Egy e-könyvek terjesztésére szakosodott tengerentúli cég régi könyvek jellegzetes szagát kibocsátó matricát ajándékoz ügyfeleinek, miután egy felmérés rámutatott arra, hogy az egyetemi hallgatók körében ez fontos szempont.

A CafeScribe azután döntött az érdekes akció mellett, hogy a Zogby International nevű piackutató cég felmérése meglepő eredményeket hozott. Kiderült ugyanis, hogy az egyetemi és főiskolai hallgatók csaknem fele éppen a jellegzetes illatot értékeli a legtöbbre egy hagyományos kiadású műnél, legyen az egy regény vagy éppen egy használt tankönyv. Mivel ez alaposan fékezte az elektronikus utódok terjeszkedését, a cég most mellékeli a sokak által hiányolt illatot.

A felmérés szerint a megkérdezett hallgatók egészen pontosan 43 százaléka véli úgy, hogy az illat fogja meg őket a legjobban egy korosodó kiadványban. Tízből hat tanuló részesíti előnyben a használt tankönyveket, szintén a jellegzetes buké miatt, még akkor is, ha a digitális változathoz harmadannyi pénzért is hozzájuthatnának. Ez természetesen jelentős akadályt képez az elektronikus kiadványok elterjedése előtt, amit a cég szeretne minél gyorsabban és hatékonyabban leküzdeni.

Éppen ezért most vásárlóiknak ajándék matricát küldenek, amelyet a számítógépre, vagy a monitorra illesztve élvezhetik a régi könyvek jellemző szagát. Reményeik szerint ezzel sikerül fellendíteni az e-könyvek forgalmát és egyben megrendíteni a vásárlókban a régi kiadványok iránti vonzódást. Kérdés, hogy ez mennyiben sikerülhet, hiszen a fizikai formában megjelenő kiadványok nyilván nemcsak illatukkal, hanem formátumukkal is hódítanak - sokak számára megkönnyebbülést jelent, hogy nem kell naphosszat a monitor képernyőjét bámulni, még ha a világhálón manapság már minden könnyen és gyorsan elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #17
    > Jönnek az illatozó e-könyvek

    Az emberi hulyesegnek nincsenek hatarai.
  • wanek #16
    De a szagos e-könyvben lehet utalás arra, hogy:
    - most vegye elő a budi szagú matricát
    - most vegye elő a lőpor szagú matricát
    - stb...
  • adamboro #15
    Előbb-utóbb odáig fajul a dolog, hogy kakaóval leöntött szagú matricákat is osztogatak majd.
  • scs17 #14
    Ne rontsd el a játékát! :P :)
  • L3zl13 #13
    Bocs, hogy lerombolom nagyszerű ötletedet, de az e-könyvekben nincsenek lapok...
  • balee66 #12
    Úgy kéne hogy minden lap más illatú... egy háborús könyvben a háború közepén vér-és hullaszag, egy oldallal odébb, mikor a győztes katona megcsókolja a hercegnőt, rózsaillat stb...........
    amúgy LOL....
  • mikloss #11
    Dejó most ingyen küldenek mellé egy dohos szagot árasztó matricát. ikszdé
  • Mr Gumby #10
    Jönnek az illatozó könyvek-e
  • Csaba42 #9
    A nyomdai szag, a "szakmai" szag az más. de az, hogy pl. a frissen megvett jegyzetem szomorú fűzfa vagy éppenséggel tulipán szagú legyen, az több a soknál. Max. lefingom a könyvet, és lehet szagolgatni.
  • Csaba42 #8
    Kábszeres banda.