Berta Sándor

Távközlési adattárolás: költségtérítést akarnak a szolgáltatók

Úgy tűnik, három év után végre napirendre tűzi a német kormánykoalíció a telekommunikációs vállalatok adattárolási kötelezettségével kapcsolatos kártérítési kérdését.

Ma kerekasztal-beszélgetést tartanak a CDU és az SPD parlamenti frakciók gazdasági és jogi szakértőinek, valamint Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter, a gazdasági és technológiai minisztérium és a VATM távközlési szolgáltatókat tömörítő szervezet képviselőinek részvételével. "Örülünk, hogy a törvényalkotók végre nem vonják kétségbe a költségtérítési igényünket. Természetesen támogatjuk az állami hivatalok munkáját, azonban az eddig kapott óránkénti 17 eurós összeg a távközlési adattárolás miatt keletkezett költségeink töredékét sem fedezte" - jelentette ki Jürgen Grützner, a VATM vezetője.

A szervezet 60 tagvállalatánál elvégzett felmérése szerint csak a közlekedési információk tárolása és továbbítása a bűnüldöző szerveknek minimum 60 euróba kerül óránként. Ugyanennek az összegnek a telefonlehallgatásoknál legalább 70 eurónak kellene lennie, ehelyett a távközlési cégek mindkét esetben csupán 17 eurót kapnak.

"Tavaly a német állami hivatalok és hatóságok több mint 40 000 megfigyelési és lehallgatási ügyben kérték a segítségünket. A technológiai és a személyi kiadásaink egyaránt nőttek. Ezeket a terheket nem háríthatjuk át az ügyfeleinkre. Szeretnénk, ha mind a plusz beruházások, mind a kiesett idő miatti költségeket megtérítené a német állam, hiszen számtalan szoftvert és számítógépet csak az ilyen ügyek miatt vásárolunk meg. S akkor még nem is beszéltünk a valódi távközlési adattárolásról, amelynek költsége várhatóan elérheti majd a 50, de akár a 75 millió eurót is. Ezért felszólítjuk a törvényalkotókat arra, hogy jövő január elsejéig döntsenek ebben a kérdésben" - tette hozzá a szakember.

A német hatóságok 2002-ben még csak 25 500 ügyben kérték a szolgáltatók segítségét. A VATM egyik szóvivője a Futurezone osztrák hírmagazinnak azt mondta, hogy az elvárható és elfogadható ár az ilyen esetekben 170 - 200 euró lenne óránként.

Eközben bejelentették, hogy több mint 50 civil szervezet és politikai csoport tiltakozik szeptember 22-én Berlinben, a Brandenburgi kapu melletti Párizsi téren a megfigyelések és az üvegpolgár intézményének bevezetése ellen. A rendezvény mottója: "Szabadság félelem helyett - Állítsuk meg a megfigyelési őrületet!" A szervezők és a résztvevők egész Berlinen szeretnének keresztülvonulni, hogy így tiltakozzanak az egyre nagyobb mértékű megfigyelések ellen. A civil szervezetek és politikai csoportok között van az Adattárolási Munkakör, a Humanista Unió, számos újságírószövetség, a Ver.di szakszervezeti tömörülés, a Németországi Leszbikusok és Homoszexuálisok Szövetsége (LSVD), valamint az Evangélikus Telefonos Segélykonferencia.

"Nem fogjuk hagyni, hogy Schäuble belenézzen a merevlemezeink tartalmába vagy az e-mailjeinkbe és a telefonbeszélgetéseinkbe" - szögezte le Constanze Kurz, a Chaos Computer Club (CCC) szóvivője. A megmozdulást támogatja Szövetség 90/Zöldek vezetői, az FDP berlini frakciója, a Linkspartei.PDS berlini szervezete, a Fiatal Liberálisok, a Zöld Fiatalok, valamint számos orvos szervezet is. "Az adattárolást el kell utasítani, mert teljesen jogellenesen avatkozik be az európai uniós állampolgárok magánéletébe és kollektíven mindenkit terroristagyanús személyként vagy egy szervezett bűnözői csoport tagjaként kezel" - hangsúlyozta Hans-Jörg Kreowski professzor, az Informatikusok Fóruma a Békéért és a Társadalmi Felelősségért (FIfF) nevű szervezet elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Amúgy így talán nem találnak ki mindenféle ilyesmit, ha nekik kell fizetni. (Na persze közpénzből, de akkor is.)
  • dez #6
    De azért jó tudni. Eddig nem tudtam, mi a különbség. :)
  • Praetor #5
    Sejtettem...
  • Wittgen #4
    Azért ez a 40e lehallgatás elég soknak tűnik.
  • Cat #3
    biztos igazad van, de abban is, hogy a jogi szakkifejezések itt nem érdekelnek senkit :)
  • Praetor #2
    A "kártérítés" kifejezés helyett pontosabb lenne a "kártalanítás"-t használni, mert a kártérítés jogellenes magatartás következtében beállt kár megtérítésére vonatkozik. A kártalanításnál meg nem beszélünk jogellenes okozásról. Jelen esetben az adattárolás törvényi kötelezettség, és jogos, ezért nem pontos a kifejezés.

    Persze mindjárt kapom a nagyérdeműtől a leszúrásokat, hogy minek kötözködök, meg hogy amúgy sem érdekel senkit...
  • HUmanEmber41st #1
    "A technológiai és a személyi kiadásaink egyaránt nőttek. Ezeket a terheket nem háríthatjuk át az ügyfeleinkre."

    Ez szép.. azért kedvesek, h nem akarják, h a saját lehallgatásukat az ügyfelek fizessék ki...
    NWO már készül..