Gyurkity Péter

CES: Jönnek a PC-s HD DVD írók

Tavalyról megmaradt adósságot törleszt a Toshiba, érkeznek ugyanis az asztali számítógépekbe szánt írók, amelyek a Blu-ray kivételével mindegyik formátumot támogatják.

A gyártó - amely egyben a HD DVD tábor első számú támogatója - ismertette a részleteket az új fejlesztéssel kapcsolatban. Céljuk, hogy az asztali írókkal még népszerűbbé tegyék a szabványt, megelőzve a rivális Blu-ray hasonló próbálkozásait, jóllehet ez utóbbihoz már tavaly elérhetővé váltak egyes típusok és időközben a sokak által várt hibrid megoldás is elkészült.



A Toshiba SD-H903A olvas, ír és újraír hagyományos DVD-lemezeket (DVD-R és DVD+R 8x, DVD-RW és DVD+RW 4x, a dupla rétegű változatok esetében pedig 2,4-es sebességgel) kezeli a jó öreg CD-korongokat (CD-R 24x, CD-RW 16x), illetve természetesen saját formátumát, a HD DVD ROM (1x) és az egy-, valamint kétrétegű HD DVD-R és +R (1x, illetve 2,4x) lemezeket. A készülék 8 MB-os pufferrel és - valószínűleg sokak örömére - már SATA-csatlakozóval érkezik, vagyis itt végleg búcsút inthetünk a kiszorulóban lévő PATA-illesztőktől.

A cég a CES-kiállításon mutatta be a meghajtókat, az első példányok a tervek szerint még ebben a hónapban legördülnek a futószalagról. A boltokban legkorábban februárban jelenhetnek meg a készülékek, bár előfordulhat, hogy az első szállítmányból kizárólag a partnercégeknek szállítanak, az előre összeállított konfigurációk kiegészítése céljából. A Toshiba a formátum népszerűségének további növekedését várja a fejlesztés piacra dobásától, jóllehet az LG már elkészült saját hibrid megoldásával, amely viszont éppen a két formátum versenyét igyekszik megkerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OVBSNM #22
    És szerintetek mennyi idő alatt ir fel egy HD lemezt ez az iró?

    dez, amit irtal a plusszos és minuszos lemezekrol az nagyon erdekes még nemhallottam, de mindennap tanul az ember!
  • angol #21
    mert marha ember megvesz mindent ha kell neki ha nem
  • crisztof #20
    Ha az írók csak most jönnek ki akkor 2 hónapja miért árulták már a MM-ben az üres HD-DVD lemezeket
  • dez #19
    (A másodikban nem vagyok biztos. De logikus lenne, lásd kevesebb fée rá, pedig kisebb a lead-in/lead-out, még egy írásnál is elején-végén.)
  • dez #18
    A pluszos inkább adatra van kitalálva, illetve több részletben való felírásra (kisebb a lead-in/lead-out), a mínuszos meg inkább egyben felírt filmre. Azt hiszem elsőnek kicsivel jobb a hibajavító kódja is, de emiatt egy picivel kevesebb fér rá.
  • roliika #17
    Tegyél be minuszost 1 ACER notiba és megtudod! :DD
  • neoG #16
    japánia
  • Sanyix #15
    Pl miben jobb? Honnan veszed?
  • Bith #14
    Japán világ van :D.
  • dez #13
    Olyan nincs, hogy Japán ország. :)