Berta Sándor

Épül a WLAN-hálózat San Fransiscóban

A részben a Google által támogatott Meraki Networks új terveket dolgozott ki egy San Fransisco területét lefedő vezeték nélküli rendszer kiépítésére. A vállalat elsősorban úgynevezett Mesh-, vagyis önmagukat szervező hálózatok hardverelemeinek fejlesztésével foglalkozik.

A Meraki Networks legújabb elképzelései szerint egy 49 négyzetmérföldes területet lefedő WLAN-hálózatot hozna létre San Fransiscóban. A Meraki korábban már hozott létre vezeték nélküli rendszereket a városban, így kellő tapasztalatokkal rendelkezik. Az új, az IEEE 802.11b és IEEE 802.11g szabványokat támogató hálózat központi része DSL-elérésekkel kapcsolódna a meglévő infrastruktúrához. A kapcsolatokat a helyi internetszolgáltatók és a lakosság összefogásával építenék ki. Ehhez az alaphoz kapcsolódnának a WLAN berendezések a Meraki Mini nevű routerek segítségével.

Az elképzelés nagyban hasonlít az úgynevezett FON-koncepcióra. vagyis egy olyan hálózat jönne létre, amely a támogatóknak és a használóinak köszönhetően folyamatosan fejleszti, bővíti önmagát. Érdekesség, hogy korábban a Google és az Earthlink is indult a helyi WLAN-pályázaton, igaz először külön, riválisokként, majd miután a két vállalat idővel egyesítette az erőit, az általuk alkotott konzorcium nyerte meg a tendert, olyan cégeket utasítva maga mögé, mint a Cisco, az IBM és a Cingular.

A két konszern képviselői sajtótájékoztatón bejelentették, hogy már meg is állapodtak a beruházás finanszírozásának részleteiben. Az egyezmény értelmében az Earthlink teremtette volna elő a WLAN-hálózat létrehozásához szükséges 15 millió dollár nagyobb részét, ezenkívül vállalta a kész rendszer tíz éven keresztül történő rendszeres karbantartását is. A Google elsősorban reklámfelületeket akart biztosítani és az így befolyó összeg fedezte volna a hálózat működtetését. Az ambíciózus program azóta azonban megrekedt, San Fransisco városa pedig úgy tűnik, nem hajlandó tovább várni a WLAN-hálózat kiépítésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #1
    Állitolag BP is kiépitik 2008 végére