Berta Sándor

A Google építhet WLAN-hálózatot San Fransiscóban

Az amerikai város vezetői a világ legnépszerűbb online keresőjét üzemeltető és fejlesztő céget bízták meg egy vezeték nélküli internethálózat kiépítésével.

A pályázaton a Google és az Earthlink alkotta konzorcium olyan cégeket utasított maga mögé, mint a Cisco, az IBM és a Cingular. A tervezett WLAN-rendszeren a két vállalat különböző sebességű internethozzáféréseket fog kínálni. Az alacsonyabb sávszélességű elérések mindenki számára ingyenesek lesznek, míg a teljes nagy sávszélességű hozzáférésekért havonta húsz dollárt kell majd fizetniük a felhasználóknak. "A vezeték nélküli hálózat megléte egy nagyon fontos emberi jog" - érvelt néhány hónappal ezelőtt a beruházás mellett Gavin Newsom san fransiscói polgármester.

A Google képviselői ugyanakkor a pályázat végeredményének kihirdetése után visszautasították azokat a pletykákat, miszerint még számos hasonló beruházást terveznének az amerikai városokban. "Ez a projekt egyedüli és a célunk az, hogy az internethozzáférések biztosításán kívül új internetes reklámmódszereket is kipróbálhassunk" - mondta ezzel kapcsolatban Chris Sacca, a cég illetékes menedzsere.

Az ügy érdekessége, hogy a két vállalat korábban még riválisként indult a pályázaton, ám idővel egyesítették az erőiket és minden bizonnyal ez a lépésük nagy szerepet játszott a pályázat megnyerésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #2
    "Az alacsonyabb sávszélességű elérések mindenki számára ingyenesek lesznek, míg a teljes nagy sávszélességű hozzáférésekért havonta húsz dollárt kell majd fizetniük a felhasználóknak."

    A alacsony sebesség az 300 kbps-et takar, az ingyenesség pedig azt hogy fizetni ugyan nem kell, de reklámok bámulásával kell kompenzálni az ingyenességet. A $20-os csomag valamivel gyorsabb lesz és reklám mentes.
  • cSuwwi #1
    "A vezeték nélküli hálózat megléte egy nagyon fontos emberi jog"

    bizony, nem is tudom hogy tudunk nélküle meglenni :o)