Berta Sándor

A mobiltelefonokat is lehallgatnák Németországban

Minden eddiginél élesebb vita robbant ki Európa egyik vezető államában Wolfgang Schäuble német belügyminiszter legújabb tervei miatt.

A német belügyminisztert kemény fából faragták, hiszen újabb ötlettel állt elő, amelynek lényege, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatalról szóló úgynevezett BKA-törvény reformja keretében a szervezet munkatársai új jogosítványokat kapnának, amelyeknek köszönhetően a jövőben bármelyik lakást lehallgathatnák. Emellett feloldanák a német alkotmánybíróság 2004-es, a magánbeszélgetések lehallgatását tiltó és az ilyen cselekményeket a magánélethez fűződő jogok megsértése miatt tabunak minősítő korábbi határozatát is.

A tervezet szerint a lehallgatások lezajlása után a rögzített beszélgetéseket bemutatnák egy bírónak, akinek csak azokat a részeket tennék hozzáférhetővé, amelyek nem sértik a gyanúsított magánéletéhez fűződő jogait. Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter elutasította az elképzelést. Christoph Frank, a Német Szövetségi Bíróság (BGH) elnöke pedig kijelentette: ugyan az ötlet elméletileg megvalósítható, de gyakorlatilag csak nagyon nehezen kivitelezhető és jelentős létszámnövekedésre lenne szükség.

A Wolfgang Schäuble-t bírálók közé időközben felsorakozott Horst Köhler német köztársasági elnök is. A közjogi méltóság hangsúlyozta: ugyan a belügyminiszternek az a dolga, hogy azon törje a fejét, hogy miképpen védhetők meg az állampolgárok, de kétségeit fejezte ki a módszerekkel szemben. "Hogyan emésszék meg ezt az elképzelést az emberek? Személyes kétségeim vannak a kérdésben. Számomra kizárólag jogállami megoldások elfogadhatóak" - szögezte le a német elnök.

A Spiegel német magazin hétvégi tudósításából viszont kiderül, hogy a német rendőrség már most távirányított mobiltelefonokat használ a bűnözők beszélgetéseinek lehallgatására. Az egyes készülékek operációs rendszereit a Bluetooth- vagy a WLAN-kapcsolatokon keresztül a távolból feltörik és úgy programozzák át, hogy azok úgy tűnnek, mintha ki lennének kapcsolva.

Az eszköz nem fogadja a beérkező hívásokat sem, de közben a beépített eszközök segítségével minden, a közelükben lévő beszédet és zajt továbbítanak. A készülék kizárólag a rendőrségtől érkező jelekre reagál. A megoldást már Bajorország és több tartományi bűnügyi hivatal is alkalmazza. Ezenkívül játékokban, képekben és csengőhangokban elrejtve is trójai férgeket csempésznek a kiszemelt bűnöző mobiltelefonjára. Ezek az alkalmazások azután csendben elvégzik a szükséges módosításokat.

Egyébként Schäuble ötleteivel szemben nem véletlenül szkeptikusak bírálói: az első felháborodást az internetes házkutatások ötlete váltotta ki, ami először Svájcban, majd Németországban merült fel, azonban az elképzelést előbb első fokon, majd másodfokon is törvénytelennek minősítette a német legfelsőbb bíróság. Wolfgang Schäuble és a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közös ötlete ellen tiltakoztak többek között az IT Security made in Germany (ITSMIG) nevű kezdeményezés tagjai is, akik elutasították a tervet és azt Németország külföldi megítélése szempontjából rendkívül károsnak tartották.

A német belügyminiszter a meghiúsított londoni autókba rejtett pokolgép-merényletek és a glasgow-i repülőtér elleni támadás után ismét a teljes ellenőrzés mellett szállt síkra és szerinte az elmúlt napok történéseinek tükrében hasonló akciókra Németországban is számítani kell. A politikus ezért sürgette egy videokamerás rendszer kiépítését. A biztonsági kamerákat elsősorban a forgalmas csomópontokon, repülőtereken, pályaudvarokon és kommunikációs központokban szerelnék fel. Szintén borzolta a kedélyeket, hogy a német alkotmánybíróság nemrég olyan ítéletet hozott, amelynek értelmében a jövőben az adó- és más hivatalok az állampolgárok tudta nélkül is hozzáférhetnek a folyószámlák adataihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yoshimitsu #16
    Megit olyat olvastam ami bosszant. Miért játsza a legtöbb ország, hogy szabadság, meg demokrácia, meg a többség akarata a kisebbség felet témát???
    Ez ami itt le van írva szinte majdnem egy szelet az előző rendszerből. Legalább ne álltatnák az embert hogy vannak jogai, akkor nem háborodna fel az ilyesmin hanem természetesnek venné.
    Ez egy olyan rendszer, mint Sztálin idejében. Megvádolnak és igazold hogy nem vagy bűnös.
    Elméletileg most a bíróságnak kell bizonyítani hogy te voltál....
  • kadar1 #15
    Érdekes , Magyarországon a telefonlehallgatás már rég jól be vált módszer...Akkor az a furcsa,hogy mért nem tőlünk kérnek tanácsot ...
  • halgatyó #14
    Érdekes szó ez a "gyűlölet". Érdemes elgondolkodni rajta, hogy a magyar nyelv mennyire kifejező!
    Ez a szó magában hordozza a lényegét: hogy valami nagyon összegyűlt. És egyben magában hordozza a megoldási lehetőséget is: az OKI kezelés módját.
    OFF off.
  • halgatyó #13
    További módszer az, hogy a megszerveződő tömegek mellett legyen egy ellensúly másik tömeg, amely ellenséges az előbbiekkel szemben, ezért ha azok önszerveződnek, akkor az ellen-tömeget is meg lehessen szervezni. Nem akarok példákat mondani, de Magyarországon is alakul a tömeges gyűlölet mert valakiknek ez a célja. A másik tömeg ma még gyenge, de szapora, és láthatóan már ma is szervezettebb, mint az elnyomott középosztály.

    Oszd meg és uralkodj.
  • halgatyó #12
    Az évek-évtizedek alatt hozott különböző rendelkezéseket és tendenciákat összevetve észre kell venni, hogy az intézkedések mögött határozott szándék sejlik fel: az emberek teljes megfosztása érdekvédelmi képességeiktől, lehetőségeiktől.

    Hol van már az az idő, amikor a munkások szervezkedtek, röpcédulákat nyomtattak, és terjesztették? Amikor a végsőkig megtaposott emberek fegyvereket szereztek/csináltak és gerillaháborúba kezdtek elnyomóik ellen?

    A mai viszonyok között 10 perc alatt buknának le az egyre növekvő bekamerázott területeken, az egyre jobban elterjedő ellenőrzési és nyilvántartási lehetőségeken (bakkártya, mobiltelefon), és a háztartási vegyszerek folytatódó kiherélése amit "vegyszerbiztonsági" ál-dumával adagolnak be, szintén ebbe az irányba hat. Lassan már egy jó méretes gázsprayt se lehet házilag készíteni, mert nem lesz hozzá alapanyag. Az emberek önvédelmi képességeit lassan lenullázzák.

    Az emberek szervezkedési lehetőségeit folyamatosan redukálják az egyre duzzadó titkosszolgálatok, a beépített és jól fizetett ügynökök tömege (erre megy el a verejtékes munkánk eredménye, meg az adóforintok B+) és csak kisebb mértékben a lehallgatási lehetőségek növekedése. És legnagyobb mértékben nullázza az emberek tudatát a sajtón keresztül alkalmazott, tudományos lélektani kutatásokon alapuló agymosás.

    Az emberek barátkozását, egymás iránti szeretetét a lassan már vallási jelleget és mértéket öltő állatimádó légkör megteremtése zavarja össze, vagy legalábbis megpróbálják erre használni, vannak erre utaló jelek. Ehhez tudni kell, hogy a szeretet az emberi test egyik legalapvetőbb sajátossága, valószínűleg biokémiai alapjai vannak, eltérően pl. a tudásvágytól. Tehát nem lehet csak úgy kinevelni valakiből, de lehet más irányba terelni. Ez a lényeg.

    Az emberek mozgási lehetőségeit (autó) szintén minden eszközzel akadályozzák, pocskondiázzák, teszik egyre elviselhetetlenebbé, hogy az emberek maguktól mondjanak le róla.

    Aztán az önvédelmi képességtől, az önszerveződési lehetőségektől és mozgási képességtől megfosztott lakossággal azt csinálnak, amit csak akarnak.

    Most mondják néhányan az ellenérvet: az igaz, hogy az emberek minden önvédelmi és az elnyomás alóli kisiklási lehetőségét elveszik lassan, de azért nem fogják ám csak úgy taposni, nem olyanok ezek a háttér vezetők...
    Nos, a történelem és a hétköznapi tapasztalat azt mutatja, hogy a vezetők mindig mindent megtesznek, amit csak büntetlenül megtehetnek. Fogalmazzunk úgy: "ami politikailag lehetséges". "Reálpolitika".
    A profit és a hatalom maximalizálására törekvők kerülnek vezető pozicióba, ilyen ez a világ. Ezek az emberek nem változnak meg ahogyan hatalom került a kezükbe, sőt méginkább vérszemet kapnak.

    Mi lesz veled, emberiség?
  • halgatyó #11
    Fúúúú ne sértegess:-) (Szervizes vagyok)
    Politikával foglalkozó és politikus az nem egészen ugyanaz. Egyik alapító tagja vagyok egy, sajnos kicsi civil szervezetnek, amely az "autósok" érdekeinek védelmét tűzte ki célul.
    Sajnos, olyan időket élünk, amikor már nem lehet csak úgy beletörődni abba ahogyan bárki kedvére rugdoshat bennünket, a dolgozó középosztályt.
  • GVG #10
    ilyen fejjel én is csak telefonon hallgatnám le más emberek véleményét
  • Derapo #9
    Jó sok mindent leírtál de nem mondtál semmit.Szerintem te politikus vagy :)
  • halgatyó #8
    A tendenciákra és a várható jövőre jobban odafigyelő emberek már 20 éve mondják hogy nem kellene annyi külföldit beengedni a nyugati országokba! Ráadásul nem is akármilyen külföldieket (NEM magyarokról, lengyelekről van szó) hanem az európai gondolkodásmóddal és értékekkel szemben LEG-ELLENSÉGESEBB külföldieket.
    (Sikerült nagyon kultúráltan fogalmaznom. Annyira, hogy kiheréltem a lényeget)

    Ezeknek az embereknek a szava semeddig sem hallatszott el. Pedig sokkal nagyobb bajokra hívták fel a figyelmet, mint a globális felmelegedés, ami mostanában ordítva dől a pofánkba az össze büdös sajtófosból.

    Az alacsony gyerekszám, a szakmunkásképzés szándékos lerohasztása, ami Németországban kb. 30 éve kezdődött (Magyarországon meg kb. 10 éve), a legalacsonyabb minőségű bevándorlók hordáinak beengedése, sőt szándékos beterelése a fejlett kultúrájú országokba, ezek évtizedek óta tartó folyamatok.
    Meg az is hogy közben az egyenlőségről, a toleranciáról meg hasonló ordító moslékról papolnak a háttérből ezerrel.

    Ez a folyamat politikai pártoktól és kormányoktól szinte függetlenül zajlott, és egyik bizonyítéka annak a háttérhatalom létezésének, amelynek leírhatatlan aljassága a történelem valamennyi korábbi vezető rétegét felülmúlja. Ennek a háttérhatalomnak a jellemzésére nincs megfelelő szavunk. Mintha a sátán kelt volna életre hogy tönkretegye az emberiséget.

    Ellepték a fejlett országokat ezekkel a .... mondjuk úgy hogy ellenséges és javíthatatlan emberformájúakkal, és most ERRE HIVATKOZVA korlátozzák az állampolgárok alapvető jogait.

    Nekem meg az a véleményem, hogy mindezt jóelőre kitervelten, szándékosan csinálták. Minden eszmét lejáratnak, bemocskolnak, amelyek rokonszenvesek a dolgozó kisembereknek, és amelyek alkalmasak lennének egy felvilágosult puritán társadalom ideológiai és erkölcsi alapjainak megalkotásához.

    Csak pár példa: ha az egyenlőség egy agresszív és élősködő réteg plusszjogait jelenti a dolgozó kisemberek számára, ha a szabadság a bűnözők szabadságát jelenti, hogy lassan kisebb büntetés fog járni egy gyilkosságért mint egy "gyorshajtásért" vagy a parkolási idő túllépéséért vagy egy CD lemásolásáért, nos akkor az emberek meg fogják gyűlölni az egyenlőség és szabadság eszméjét.
    TÁN PONT EZ A CÉLJUK AZOKNAK, AKIK EZT LEVEZÉNYÉLIK?
    Mert az ilyenirányú működésük jól látható!

    Vagy itt van a szocializmus, amely az ESZMÉK SZINTJÉN rokonszenves lenne minden dolgozó kisembernek. Az, hogy a gazdagodás forrása a munka legyen, az, hogy az emberek közötti különbségek ne legyenek túlságosan nagyok, arányban áljanak a társadalom asztalára letett produktummal, az hogy aki dolgozik az utána szabadidejében azt csinálhasson, amit akar, ha ezzel nem okoz kárt másoknak, az, hogy az állam iskolákat tartson fenn, utakat építsen, a köz által használt fonkciókat elvégezze, hogy a közösség ne hagyja magára az öregeket és betegeket (közösségi szolidaritáson alapuló egészség- és nyugdíjellátás), stb.stb.

    Ez lett volna a szocializmus ha nem viszik félre valakik. És sok ember ma is azt hiszi, hogyha valamelyik pártra szavaz, akkor azok ezt akarják...menten lehányom magam.
    És mi lett a valóságban a szocializmusból? Mindannyian tudjuk. Ami utána jött, abban is hányan reménykedtünk! És mi lett belőle? Még nagyobb irtózat!

    azt kellene végre észrevenni, hogy létezik itt, az észak-atlanti civilizációban egy háttér erő, amely térben és időben nagyobb mint egy ország, egy kormány, egy szellemi irányzat, egy politikai párt. Ez a háttér erő az elkövetkező évtizedekben meg fogja próbálni a mai fejlett országok politikai és gazdasági arculatát gyökeresen átalakítani. Attól tartok, hogy a birka kisemberek milliói ennek bizony áldozatul fognak esni. Csak remélni tudom, hogy a Kínaiaknak több eszük lesz, és nem tűrik el a behatolást a saját birodalmukba, akkor se ha sok ezer megtévesztett hülyét kell tankokkal letaposni! Mert most sokkal nagyobb a tét: az emberiség szellemi lángját tovább kell vinnie valakinek.
  • irkab1rka #7
    Ez a faszi egy pszichopata. Ha más családba született volna, most nem politikus lenne, hanem vagy kocsmatöltelék, vagy erőszakos elkövető.

    Nem kéne engedni, hogy egy tökéletlen szervezet, mint pl a rendőrség ilyen szinten ellenőrizhesse a magánéletet.