Gyurkity Péter

Elfogták az egyik legnagyobb spamküldőt

Egy 27 éves amerikai férfi ellen indul most eljárás, akit a világ 10 legkártékonyabb spamküldője között tartanak számon. A kéretlen üzeneteik milliót továbbító vádlott egyszer már 17 millió dollárt bukott egy peren, ám gyorsan kiheverte a csapást.

Robert Alan Soloway szövetségi hatóságok általi őrizetbe vételét mind a Microsoft, mind a Spamhaus Project nagy örömmel vette tudomásul. A Newport Internet Marketing Corp. névre keresztelt cégén keresztül ügyködő férfi ugyanis kéretlen reklámüzenetek milliót továbbította az interneten, ezekből óriási bevételre tett szert, és természetesen jókora pluszköltséget okozott számos cégnek. A világ 10 legnagyobb spamküldője között számon tartott Soloway-t most fékezhetik meg.

A szövetség esküdtszék múlt héten tanulmányozta át a 35 pontot felsoroló vádiratot, amelyben többek között csalással, valamint pénzmosással vádolják a férfit. Soloway anyagi helyzetét jól jelzi, hogy méretes lakást, drága Mercedes autót tart fenn, és a bíróság megítélése szerint még négy különböző bankszámlájának zárolását követően is meg tudja fizetni a saját ügyvédet. A másik oldal azonban összesen 773 ezer dollárt szeretne lefoglalni, amely szerintük mind a 2003 óta folytatott spamküldő tevékenységből származik. Ez az összeg azonban nem tűnik soknak, ha azt vesszük alapul, hogy 2005-ben a Microsoft 7 millió dollár kártérítést söpört be tőle egy perben, amelyet további 10 millió dollár egészített ki - ez utóbbit egy kisebb oklahomai internetszolgáltató kapta.

"Ez az illető a 10 legnagyobb spamküldő egyike, óriási problémát jelent vásárlóinknak. Ez egy kitűnő nap" - kommentálta a fejleményeket a Microsoft egyik ügyvédje, amit a Spamhaus azzal egészített ki, hogy a férfi tevékenysége már túlment minden határon, jóval több volt annál, amit kellemetlennek lehet nevezni. Jeff Sullivan ügyész viszont azt emelte ki, hogy a szövetségi hatóságok első alkalommal kérik majd számon egy spamküldőn kilétének elfedését, azaz más internetezők doménnevének, valamint IP-címének felhasználását.

A büntetés várható mértékéről egyelőre nincs hír, de valószínűnek tűnik, hogy Soloway börtönnel fizet majd tevékenységéért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOGMAN #36
    Muhahha...
  • Frayer #35
    Ember, nálad valami hiányzik szerintem.
    Látszik,hogy az autóból neked már csak az ablaktörlő jutott.
  • DOGMAN #34
    Gondolom persze, hogy a kínai Dzsunka utca 13 szám alatti fészerben ahol az occó divx-es, és dvd lejátszók százezrével készülnek, tutter hogy beleteszik a jogvédő chipet LOLLLL
    Meg aztán manapság egy mp3 lejátszót összerakni kész alkatrészekből(alap elkros ismeretekkel meg egy kínai picos pákával): MP3 encoder IC, SD kártya olvasó modul egy AD proci, egy PIC ami vezérli azt kész.
    ehhe...amit írsz az csak egy álom.
  • Frayer #33
    Igazán akkor leszünk majd bajban mikor bejönnek az újgenerációs másolásvédelmi dlgok. mint a palladium , Trusted Computing. Akkor mi a fasz lesz velünk?
    Kötelező lesz. A gép érzékeli,hogy jogvédett tartalom van a gépen és ha nincs rá licenszed akkor nem engedi hogy hozzáférj.
    Mp3 lejátszónál, Pc nél, konzolnál, mindenbe beépítenek ilyen chipet.
    A DRM kutya füle ehhez képest.
  • Frayer #32
    Loller, szomorú, de már pedzegetik.
  • halgatyó #31
    Csak akasztófahumor volt:-)
  • halgatyó #30
    Ezt az ötletet még tovább kell fejleszteni:
    -- a reklám alatt az ablak nem nyílik ki, a baltatartó pedig mágnese erővel megfogja a baltát (kihúzhatatlan)
    -- a konnektor arra az időre megfogja a dugót (kihúzhatatlan)
    -- aki még nem vásárolt ilyen tévét, annak reklámmentességi adót kell majd fizetnie, és egy év elteltéel 4 markos ember (rendőri segédlettel!) megjelenik a lakásán egy hatalmas dobozzal...
  • Frayer #29
    Apu kezdődik, apu kezdődik, kezdődik wááá kezdődik a reklám , már megint
  • Frayer #28
    Ettől fogtok a falnak menni.
    Felsőbb körökben hallani olyan tervekről,hogy olyan dolgokat fognak bevezetni a digitális tévézés keretében,hogy egyszerűen nem tudod majd elkapcsolni a reklámot. Egyszerűen nem engedi meg a kliens egység,hogy elkapcsold a reklámot.
    De viszont kaptok helyette személyre szóló reklámokat. Lehet,hogy a helyi szuper market termékeit kell majd nézned 10 percben. Ha meg elkapcsolnád a tévét a reklám idelyére, a vevő egység érzékeli, és akkor is lejátsza neked újra és újra, amíg végig nem nézed. Erről visszajelzések, statisztik készülnek majd, még ellenőrizhetőbb lesz a folyamat, még több reklámot kaptok majd. :D
    Én már most röhögök szegény embereken. Dehát nem lehet kimenekülni a világból hehe
  • Frayer #27
    Egyébként igazat szóltál.Teljes mértékben egyetértek veled.Én benfentes vagyok, tudom mit akarsz mondani.
    Rendszeresen küldenek minket ilyen pszichológiai továbbképzésre és azt tanítják,hogy lehet hatékonyabban vissza élni az emberek nyitotságával, befogadó készségével. Nekünk az a feladatunk,hogy ELADJUNK, boltoljunk, ez a marketing. Befolyásolás. Igaz,hogy egy csavart nem húzunk meg, nem tolunk arrébb semmit. És mégis, a mi munkánk többet ér mint az a folyamat ami a terméket hozza létre. Bizony ez komoly szakma, itt naponta milliárdok cserélnek gazdát. Mi a média határozzuk meg,hogy mi a menő, mi a trendi, azt is mi mondjuk meg neked,hogy mi az egészséges, hova menj nyaralni, mibe fektess, hogy nézzél ki "szarunk az általunk született anorexiás picsákra". Mi mondjuk meg,hogy ÉLJ.
    Szóval, mondjuk ha egy középvállalkozó itt magyarországon helyesen kezdené el használni a meglévő marketing eszközöket egyik napról a másikra olyan sok megrendelést kapna amire már nem lenne kapacitása. Csak hát ebbe előbb bele kell lőne egy kis zsetont.
    Én mindig röhögök az olyan vállalkozókon akik sajnáltatják magukat,hogy így nem megy úgy nem megy. Aztán megkérdezem,hogy sokan tudnak a tevékenységedről? Mekkora a felvevő piacod? Gyakorlatilag nem tudják mi az a marketing. Ez itt a baj, most egy olyan ember aki nem ért az üzlethez, minek kezd bele bármibe is a piacon, húljon a férgese.