Berta Sándor

Egy spamküldő vallomása

Ugyan gazdag lett, de zavarta, hogy nem nézhet az emberek szemébe a Spammer X-nek nevezett és az EU Spam Symposium nevű rendezvényen előadást tartó fiatalember.

"Van időm. Csak az előadásomra kell pontosan odaérnem" - mondta elöljáróban. "17 évesen kirúgtak az iskolából, nem volt semmi veszítenivalóm. Néhány barátom már spammerként dolgozott és ők vezettek be. Vonzott, mert renitens dolog volt és még csak egy tinédzser voltam. Az első évet a tanulással töltöttem. Meg kellett találnom azokat a módszereket, hogy miként lehet kijátszani a spamszűrőket és hogyan járhatok előttük egy lépéssel. Az átlag 14 órás munka 70 százaléka ment el erre" - jelentette ki Spammer X.

"17-től 22 éves koromig csináltam, megszámlálhatatlan kéretlen reklámlevelet küldtem el ezen idő alatt. A végén pedig könyvet írtam Inside the Spam Cartel címmel a tapasztalataimról. Az utolsó időszakban már 350 000 dollárt kerestem évente. De nem akartam többé egy aszociális ember lenni. Ezért is hagytam abba. Söpredéknek, szemétnek éreztem magam, annak ellenére, hogy a spammereknek nincs lelkiismeret-furdalásuk. A szüleim gyűlölték a tevékenységemet és nem mehettem oda senkihez sem egy bárban, hogy Szia, spammer vagyok" - tette hozzá a fiatalember, aki szerint egészen elképesztő dolgokkal lehetett sikert elérni.

"A legabszurdabb az úgynevezett Balloon popping fetish rajongóknak küldött hírlevél volt, amelyben olyan nőkről készült fotók szerepeltek, akik luftballonokon ültek, amik szétdurrantak alattuk. 1000-2000 regisztrált előfizetőm volt. A kéretlen reklámlevelekkel jóval nagyobb sikereket érhetsz el a reklámpiacon, mint egy a Super Bowl közben sugárzott hirdetéssel, ráadásul sokkal kevesebb pénzből. Az igazi aranybányának most a gyógyszerek számítanak: antidepresszánsok, nyugtatók stb. Az Egyesült Államokban becslések szerint kilencmillió gyógyszerfüggő van. Az első recepteket még az orvosokkal íratják fel, de utána már többnyire online vásárolnak" - szögezte le az egykori kéretlen reklámküldő.

"A zombi-PC-k alkalmazása szintén nem okozott lelkiismeret-furdalást. Van egy csoport, ahol órák alatt mindent megkapsz, amire szükséged van. Azonban szépen lassan elegem lett, de nagyon nehéz volt kiszállni, hiszen szinte csak spammereket ismertem. Minden barátom, ismerősöm az volt. Két évre volt szükségem, azóta keveset internetezek, sokat olvasok és töprengek, gondolkodok. Ezért jöttem el a szimpóziumra is, hogy elmondjam a véleményemet: nem a technika a hibás, hanem a társadalom. Amíg lesznek olyanok, akik reagálnak a spam e-mailekre, vásárolnak, addig lesznek ilyen levelek. Ez színtiszta kapitalizmus. Én viszont most már élvezem az offline, a valódi világot" - közölte végül Spammer X.

Az EU Spam Symposiumon a Spamhaus.org nevű szervezet egyébként megdöbbentő adatokra hívta fel a figyelmet. Eszerint egy PC megfertőzése és az első spam küldése között néha alig fél óra telik el. Csak május 23-án világszerte 892 565 új zombi-PC jött létre. Az Ironport cég szerint pedig volt olyan spammer, aki két hét alatt 20 milliárd kéretlen elektronikus reklámlevelet küldött szét a világba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Penge4 #26
  Nagyon naív vagy. Szerinted meg akar halni? Mert ha köp, akkor az vár rá. Úgyszintén azokra akik nagyon erőlködnek és ilyen -1 éveket felajánlanak neki. Szerinted akik elkapták, azoknak (a példastatuáláson kívül és hogy a média által lehet rajta csámcsogni) mi hasznuk van az egészből? Nagyon kis pontok ők ahhoz. Olyan a világon nem létezik, hogy kis suttyó geciket nem tudják elkapni, bezzeg 70 éve elkövetett háborús bűnösöket akár egy másik kontinensről is előkerítik és kivégzik 80-90 éves korukban.
  Ezt a legfelsőbb nagyfejesek irányítják, amiben a Microsofttól a spamszűrő szoftverek gyártóin keresztül az ENSZ-ig mindenhol vannak olyanok szép számmal, akiknek nem érdeke a spammel leszámolni.

  Amíg az ember befolyásolható egy "felsőbb hatalom" által, addig ez nem is fog változni és ezek lesznek a legnépszerűbb cikkek, ami szinte senkinek sem közömbös és mindenki kifejti a véleményét a végtelenségig, ahányszor ilyen cikk van valahol.
 • Keem1 #25
  Ha meg is bánta, nincs bocsánat.
  Ha annyira ott van a lelke, miért nem állt meg annál az összegnél, amivel kihúzza magát a szarból? Ha meg tud, megérdemli a bocsánatot, ha nem, ugyanott van, ahol a part szakad: bitóra vele. Vagy ajánlja fel a pénzt spam ellenes eksönökre. Szálljon be a spammerek elleni harcba. Ő onnan jött, nyilván hasznos tanácsokkal szolgálna. Fedje fel a haverjait: x százezer dolcsi az éhezőknek, + 1 spammer haver feldobása = -1 év a 2-300 évnyi börtönbüntetéséből. Ez jó ajánlat.
 • codaco #24
  "Ezért jöttem el a szimpóziumra is, hogy elmondjam a véleményemet: nem a technika a hibás, hanem a társadalom."

  Persze, a társadalom kényszerítette a bűnözésre. Szemét társadalom. Atomot neki.
 • gere1 #23
  jah, a srác vagyona kb. $1-$1.3 millió. Tehát vett egy jó házat usaban, mellé kb. két (ottani) átlagos autót, berendezte frankón és el is fogyott a pénz. Ha esetleg mindenből visszafogottabb volt, akkor maradt 1-2-3százezer $-ja. Kint azzal meg nem ugrál élete végéig.
 • gere1 #22
  ad1: gyugyó évi 100t "keres" osztalék gyanánt cégéből (nem miniszterelnöki fizuja). jó sokat dolgozik érte, hm?

  ad2: természetes módon (és sajnos), mindenki a saját közvetlen környezetét nézi, amikor azt mondja, h mire lehet elkölteni annyi pénzt. hát kéremszépen évi 350e egyáltalán nem nagy összeg Eu nyugati felén v. Usaban. Olaszországban 4-500.000 euro (6-700.000$) egy 60-80 nm lakás. Ez átlag középváros átlag környékének átlagára. Ez ugye 2 éves fizuja a srácnak, úgy hogy egy kiflit sem vett. Svájcban egy 100-120nm ~15 éves ház (minőségben, formavilágban kb. mint magyar vidéki városokban levő 15-20 éves ház) 1 millió euróTÓL kezdődik. Aztán helytől függően emelkedik fel az ár. (ez 1.4 millio usd perpill. Ez 4 éves fizuja a gyereknek (kiflivásárlás még mindig ohne).

  Mindezzel csak arra szeretnék rámutatni, hogy persze, kajára / piára / mozijegyre és benzinre nem lehet elkölteni ennyi pénzt. DE tőlünk nyugatra olyan ingatlanárak vannak, hogy 2-4 évi FULL bevétel fedezi azokat. Az ingatlanokat is beleértve, $1-2 millio abszolute átlag vagyon, $4-5 millió jómód (nyugati mércével nézve), $8-10-15 millió gazdag. 30-50 millio eléggé gazdag :-) , afölött szupergazdag.

  tehát a következőt soha nem szem elől téveszteni: INGATLANVAGYON
 • rlph #21
  Egyösszegű beruházásokkal azért éves szinten el lehet költeni ekkora összeget.
  Azt javaslom nézd meg a gazdag emberek mentalitását. Ha elérnek egy bizonyos jövedelmi, egzisztenciális szintet, utána magasabbra rakják a mércét. Az emberek többsége nem tud egy bizonyos szinten megmaradni, egyre nagyobb célokat tűz ki magának. Ha egy szegény családban vagy jó módu családban (nem gazdag) családban, ha vki nagyobb jövedelemre tesz szert, akkor többnyire nem félreteszi a pénzt, hanem inkább a kiadását növeli meg. szóval ahogy nő a jövedelem ugyanúgy nő a kiadási oldal is. Megmondom őszintén mai viszonyok között hazánkban nem lennék vállalkozó, nem kellenek az álmatlan éjszakák. én teljesen másképpen képzelem a saját portfoliómat. ha érdekel akkor bővebben priviben írhatok róla...
 • Penge4 #20
  Felvázolnád azt az életkörülményt, amivel évi 70 milliót el lehet költeni? Természetesen maradjunk a realitások talaján, szóval nem veszel telket a Holdon, illetve nem veszel színarany borítású Mercedes-t és leszámítjuk az egyszeri befektetéseket (Medencés, szaunás, 3 szintes ház nagy telekkel valami frekventált helyen...stb). Kevesebb pénzből már van indulótőkéd egy vállalkozáshoz. Az ilyen hörcsög típusú gyűjtögető gecik miatt éheznek sokan, nekik meg már annyi pénzük van, hogy ha az egész család 20 000-eseket használ seggtörlésre, akkor sem fog elfogyni soha, néha meg adakozik valami jelképes összeggel valami alapítványnak, persze ezt sem önzetlenül teszi, pár hülyét megnyer vele, hogy milyen jó fej is ő valójában.
 • rlph #19
  Az elképzelhető, hogy a bankelnökök keresnek annyit, viszont belőlük nem szaladgál túl sok az utcán...
 • rlph #18
  Javasolhatnál olyan munkát, amivel évi 70 milliót lehet keresni legálisan!
 • Cat #17
  A bankelnökök.