Gyurkity Péter

Átszervez, spórol és árat csökkent az AMD

Az első negyedéves jelentés előtt az AMD jelezte, hogy a csökkenő bevételek miatt átszervezésekbe fog és kiadásait is igyekszik visszafogni. Processzorainak ára ismételten csökken, hogy tartsák a lépést a riválissal.

A gyártó hétfőn tette közzé előrejelzését, amely szerint a bevétel a korábban előirányzott 1,6-1,7 milliárd dollár helyett az év első három hónapjában mindössze 1,23 milliárd volt, ami csúnya visszaesést jelent. Külső megfigyelők szerint nemcsak a processzorok többszöri áresése miatt következett be a kellemetlen fejlemény, de a cég termékeiből is jóval kevesebb fogyott - ahogy azt már többen sejtették az Intel sikeres revansa láttán.

Természetesen azt a cég vezetése és a Wall Street is sejtette, hogy csökkenés áll majd be a bevételeknél, ám ennek nagyságát csak most mérték fel. A végleges jelentés április 19-én esedékes, az azonban már biztos, hogy komoly lépésekkel igyekeznek elejét venni egy komolyabb visszaesésnek. A friss tervek szerint mintegy 500 millióval szeretnék csökkenteni a kiadásokat, ami a munkaerő bővítésének és a vezetői pozíciók betöltésének lassítását, valamint komoly átszervezéseket jelent majd. Ez utóbbiról nem árultak el részleteket, mindössze annyit vehetünk biztosra, hogy a hatékonyságot igyekeznek növelni, a kiadásokat pedig visszaszorítani.

Mindez azonban nem akadályozza meg a processzorgyártót abban, hogy ismételten lejjebb szorítsa termékei árát. Erre az utóbbi időszakban már többször rákényszerültek, hogy tartsák a lépést vetélytársukkal és hogy megőrizzék a mintegy 25 százalékos piaci részesedést, ám most újabb csökkentésre van szükség.

A hétfőn közzétett új árlistáról már hiányzik az Athlon 64 FX-62 és FX-70, az Athlon 64 X2 4200+, 4600+ és 5400+, valamint a Sempron 3500+, a megmaradtak viszont akár 50 százalékkal kedvezőbb áron érkeznek (ezer darabos megrendelés esetén).

Példaként említhető az Athlon 64 X2 6000+, amely 464 dollár helyett már csak 241 dollárt kóstál, az 5600+ (326 helyett 188), vagy az 5200+ (232 helyett 178). Az egymagos Athlonok esetében szerényebb csökkenést tapasztalunk, míg a Sempronok közül a 3800+ magasodik ki, amely 108 helyett már csak 69 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #36
    (Vagyis, az univerzálisabb kifejezés talán nem a legmegfelelőbb, mindegy.)
  • dez #35
    (A pontosság kedvéért, a Torrenzában a kooproci nem csak egy másik procifoglalatban lehet, hanem az univerzálisabb+költségkímélőbb HTX slotban is.)
  • dez #34
    A split power plane tudtommal nem a gyorsabb HT-hez kell, hanem a magok blokkja (AM2+-nál még legalábbis együtt, szal nem magonként) és a memvezérlő eltérő feszültséggel hajtásához. Egy AM2+-os proci még el tudja viselni, ha egyforma feszt kap a kettő (mivel ugye az AM2-es alaplapokon minden [ide vonatkozó?] power láb egy helyről kapja az áramot), de elvileg az AM3-asok már csak eltérővel mennek. De persze más eltérés is lehet.

    A Fusionhoz miért lenne fontos a HT3.0? A GPU nem akar a rendszer többi részéhez (szal nem memória) férni.

    A PCIe-t (akár 1.1, de persze 2.0 főleg) alaposan kihasználó cuccokhoz már tényleg hasznos a HT3.0.

    Azt nem tudom, lesz-e a közeljövőben valamilyen PCIe alapú kooprocis dolog (leszámítva a GPGPU-s megoldásokat), az AMD a kooprocizást inkább HT likkel összekötött, dual-procishoz hasonló rendszerben képzeli el (Torrenza platform).
  • GABOR16 #33
    "AM3-as proci nem mehet AM2 lapban, mert az AM3-nál nem csak opcionális a split power plane, mint az AM2+-nál, hanem kötelező érvényű, márpedig az AM2 ezt eleve nem tudja."
    Ezzel nem kívánok vitába szálni, ha jó infókat találtam erről a technológiáról akkor a Hyper Transport elérését fogja gyorsítani. Talán nem érdeke az AMD nek, hogy egy sokkal lassabb környezetben hajtsa az új gyors, és erős procijait amivel sokáig készült... (persze a tesztek majd megmutatják, hogy milyen erős is).
    A HT 2x gyorsabbá válik ( 1GHz -> 2GHz ), amire szükésége is lehet. pl.(csak a tágabb, hétköznapibb lehetőségeket figyelmbevéve): fusion projekt, esetleg egy második processzor egy 32x es PCIE 2.0 ba helyezve (már lett volna lehetőség az 1.0 ban is (persze némileg lassabban, külön tápcsatikiegészítéssel, amire a 2.0-nál nem feltétlen van szükség), de általában nincs ennyi szabad szál egy lapkakészleten a meglévő kiosztások mellett, meg a bővítőkártya is hiányzik.. Persze a proci sem viselne el maga mellett még egyet (jelenleg csak a szerverprocik, meg az FX ek)).

    Úgy is úgy terveztem, hogy legalább az AM2+ ig várok.. (már csak a PCIE 2.0 miatt is).
  • dez #32
    Igen, mint írtam, szerintem sem tudják AM2+-os procik a DDR3-at, csak valaki, aki elvileg még jobban otthon van a témában, ezt állította.

    AM3-as proci nem mehet AM2 lapban, mert az AM3-nál nem csak opcionális a split power plane, mint az AM2+-nál, hanem kötelező érvényű, márpedig az AM2 ezt eleve nem tudja.

    Szal, nagyjából így lesz a legjobb: :)

    LAP: - Proci:
    AM2 -- AM2, AM2+(lassabb HT üzemmód)
    AM2+ - AM2(lassabb HT-vel persze), AM2+, AM3(?)(DDR2-vel)
    AM3 -- AM3(DDR3-mal)
    (?) - ami még nem biztos
  • GABOR16 #31
    Javítottan, ezúttal részletesebben:

    LAP: - Proci:
    AM2 -- AM2, AM2+(lassabb HT üzemmód) , (?)AM3(lassabb HT üzemmód, DDR2 vel)
    AM2+ - AM2, AM2+, AM3(DDR2 vel)
    AM3 -- AM3(DDR3 mal)
    (?) - ami még nem biztos

    Vagyis a lapok 1 generációval fejlettebb prociig támogatják a procit (ááá szóismétlés).
    Mivel az AM2 és AM2+ memóriavezérlője nem tud DDR3 mal együtműködni ezért az AM3 mas lapban nem működik.
    Visszafelé azért kompatibilis mert az AM3 mas proci memóriavezérlője (a tervek szerint) tud DDR2 őt is kezelni majd, így a megfelelő lapban működhet vele.
    Az új HT meg ismerheti a régi HT sebbeségét is, kérdés, hogy AM3 nál is megy-e. Ha AM2+ nál engedik, akkor a AM3 nál miért ne? A DDR2 nem akadály neki... (csak az AMD-n múlik, hogy mit rak a prociba).
    Tény, hogy a régi lap esetleg nem tudja kihajtani majd az új procit (nem biztos, megkell majd nézni a teszteket), a sávszélességek bővülése miatt.

    Ha jól emlékszem valahogy így tervezik..
  • GABOR16 #30
    Ha jól emlékszem az Am2+ az DDR2 es, és a HT je gyorsabb (újjabb generáció), míg az Am3 masban jelenik majd meg a DDR3 támogatás valamikor jövőre.
    A lap/proci táblázatod valahogy aszem így teljes:

    LAP: - Proci:
    AM2 -- AM2, AM2+ (lassabb HT)
    AM2+ - AM2, AM2+, AM3(DDR2 vel)
    AM3 -- AM3
  • Gerygrey #29
    Videókarival szerintem nincs gond (7600GT) viszont a procit azt csak ilyen "most veszek valami egymagos vackot, aztán a következő nagyobb árcsökkenéskor váltok 2 magra" alapon vettem. Még szerencse hogy nem vettem akkor 40-valamennyiért X2 4200-est, most néztem az Aquaban, 24 ropi a dobozos, 45-ért meg dobozos X2 5000+ van. Nem gyenge... RAM ügyben igazatok volt, 14-ért van 1 gigás Samsung, pedig 2-3 hete még az is bőven 20 felett volt.
  • mikloss #28
    Az A-data és a G-skill ramok az egyik legjobb tuningos ramok aztán jó még a Corsair is de Kingmax-ot ne nagyon vegyetek mert az egyáltalán nem jó tuningba. Én nyár végén frissitek Core 2 duo 6400-ra remélem addigra lemegy egy 40-45e-re az ára, bár aztmondjátok hogy teljesítménybe az 5200+-os X2-ő felér a 6400-al akkor kétszer is meggondolom mert az sokkal olcsóbb 35e Ft- körül van.
  • waterman #27
    az újabb premierek a jó videókártya jelenlétét is meghálálják. a preview rendereléseknél legalábbis eléggé odateszi magát a videókártya is