Gyurkity Péter

Elveszíteni látszik a NASA-hacker a kiadatási pert

A NASA és egyéb amerikai rendszerek feltörése kapcsán híressé vált hacker fellebbezése nem járt sikerrel, ám némi reménye még maradt arra, hogy a brit felsőház - a Lordok Háza - kedvezően ítél.

A friss tudósítások szerint a fellebbviteli bíróság végül elutasította a kiadatás ellen fellebbező Gary McKinnon kérelmét, ám végül mégis nyitva hagyták azon lehetőséget, hogy ezt a felsőház felé továbbítsák a férfi védői. Mindez azt jelenti, hogy egyetlen esély még megmaradt a kiadatás elkerülésére, igaz ez az esély a korábban felülvizsgált egyezmény miatt nagyon csekély.

A bíróság nagy valószínűséggel azért hagyott egy szűk menekülési útvonalat a hacker számára, mivel korántsem voltak elégedettek azzal, ahogyan az amerikai fél a korábbi egyezkedést kezelte. Itt ugyanis a tengerentúli perekben gyakran alkalmazott módszert vetették be és enyhébb büntetést ajánlottak fel, amennyiben McKinnon hajlandó együttműködni és elismerni bűnösségét. Ennek elfogadása esetén a korábban meglebegtetett 15-20 év helyett mindössze hármat kellett volna leülni, azt is egy helyi, brit börtönben, nem pedig egy kiemelt biztonságú amerikai intézetben.

Ez önmagában igen kedvező lehetőség volt, ám a védelem állítása szerint az amerikai fél egyik tagja igen komolyan megfenyegette ügyfelüket, azt állítva, hogy amennyiben mégsem fogadja el az enyhébb büntetést, úgy a legszigorúbb változatot veszik elő és gondoskodnak arról, hogy alaposan megnehezítsék az életét. Ez a magatartás már a brit bíráknak sem volt kedvére, így lehetővé tették, hogy az elutasítás ellenére felsőház hozzon döntést az ügyben.

A remény azonban nagyon csekély, mivel a 2003-ban felülvizsgált kiadatási egyezmény szintén kevés lehetőséget hagyott meg. A módosítást követően még egyetlen fellebbezési kérelmet sem sikerült elfogadtatni a felsőházzal, ezért a szakértők szerint nem túl valószínű, hogy a NASA-hacker elkerülheti a komolyabb felelősségre vonást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Nameg feltételezem, a zUFO adatokat nem rakják netre, még a hüjeamcsik sem. ;)
  • NEXUS6 #4
    Én is, mert gyak egy egyszerű szkripttel végignézte, hogy melyik címekre tud 1 db enter lenyomásával, mint passworddel belépni. Szal a várható 10-20 évet szétosztanám ezekközött a józerek között meg az ö rendszertelen gazdájuk között!
    Teljesen elcsodálkozott, amikor az egyik bóklászásánál belebotlott, az egyik rendszergazdába, aki elindítva egy notepadet megkérdezte, hogy mi a zanyukáját keres ott, amin ő teljesen meglepődött. Marhára nem úgy néz ki mintha ő lenne a virtuális dzsémsz bond.

    Amúgy még UFO hírnek sem volt teljesen meggyőző amiket mondott, akkor meg tökre nem értem a felhajtást körülötte. Túl sok adatot nem szerezhetett meg az ipse.
  • Tetsuo #3
    Azért sajnálom.
  • JZO #2
    mehet a sittkóra 15-20 évre
  • Wittgen #1
    Így járt végül...