Gyurkity Péter

Sajtóközleményekért hackelt egy brit cég

Az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet egy brit cég ellen indított eljárást, amiért az más vállalatok honlapjait törte fel, hogy elsőként jusson hozzá a sajtóközleményekhez és belső információkhoz.

A Blue Bottle nevű cégről mindössze annyit tudni, hogy valahol az Egyesült Királyságban székel, ám az amerikai szakértőknek még a pontos címet sem sikerült kideríteniük. A vád mindenesetre biztos: a cég a tőzsdefelügyelet szerint több amerikai vállalat honlapját törte fel információszerzés céljából, hogy azután ezen információkat továbbadják, illetve azok birtokában megfelelő tranzakciókat bonyolítsanak le értékpapírokkal.

Az eset érdekessége, hogy nem minden esetben sikerült kellő profitra szert tenni, sőt előfordult, hogy a korai információszerzés egyenesen veszteséget produkált. A SEC adatai szerint azonban az összes nyereség messze meghaladja a veszteséget, így a cég igenis komoly bevételre tett szert az illegális manőverek révén. A fő vádlott a 30 éves Matthew Charles Stokes, aki a dokumentumok szerint vezérigazgatója és egyben egyedüli tulajdonosa a Blue Bottle cégnek.

A nyomozást nehezíti, hogy a Blue által Londonban nyitott értékpapírszámlán szereplő címen nem találni a vállalatot. A hivatalos dokumentumok szerint a cég könyveléssel és adótanácsadással foglalkozik - ez félig stimmel, hiszen a megadott címen valóban több könyvelő végzi munkáját, ám a vállalat a jelek szerint nem itt ütötte fel székhelyét. Az mindenesetre biztos, hogy egyes számítógépes rendszerekbe történő behatolással mintegy 2,7 millió dolláros profitra tettek szert. A szenvedő alanyok között főként amerikai cégek szerepelnek, többek között a Symantec és a RealNetworks, valamint több gyógyszeripari és vegyipari vállalkozás.

A nyomozás tovább folytatódik, hiszen egyelőre még nem bukkantak a cég és annak tulajdonosának nyomára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!