Gyurkity Péter

Jön az első PC-s Blu-ray/HD DVD kombó

Gyors egymásutánban érkeznek a hírek a CeBIT újdonságairól - a jelek szerint a Hitachi és az LG lesznek az első gyártók, amelyek (közös vállalkozás keretében) bemutatják a PC-khez szánt kombó meghajtójukat.

Az értesülés szerint a Hitachi-LG Data Storage (HLDS) a németországi kiállításon rántja majd le a leplet a GGW-H10N jelzésű készülékről, amely egy Blu-ray író, valamint egy HD DVD olvasó kombinációja. A meghajtó 50 GB adatot kiírását biztosítja a dupla rétegű lemezeken, ezzel meglehetősen korán elterjesztheti az "izmosabb" korongokat.



A "Super Multi Blue" néven emlegetett kombó készülék várhatóan mintegy 1200 dolláros áron kerül majd a boltokba, a gyártók ígérete szerint májusban, mégpedig SATA-illesztővel, itt tehát már elhagyják a hagyományos PATA-csatlakozót. A teljesség kedvéért a támogatott formátumok és módok listája: Blu-ray olvasás/írás, HD DVD olvasás, DVD/CD olvasás/írás. Az LG 4x-es írási sebességet szállít a kéklézeres formátumhoz, ami azt jelenti, hogy az egyrétegű, 25 GB kapacitású Blu-ray korongokat mindössze 23-24 perc alatt megírhatjuk.

A cég az élmezőnyben tanyázik, már ami az új optikai szabványok támogatását illeti. Januárban ők dobták piacra az első olyan DVD-írót, amely mindkét nagy felbontású szabvány beolvasásával is megbirkózik, a Hitachival közösen folytatott munka pedig ismét az első helyet biztosítja számukra. Természetesen előfordulhat, hogy a kiállításon egyszerre több gyártó is lerántja majd a leplet hasonló megoldásokról, ám ilyen tervekről egyelőre nem érkezett hír.

A kombó meghajtó megjelenésétől elsősorban a formátumháború csillapodását, esetlegesen lezárultát remélik. Ez azonban még alig kezdődött el, hiszen a két rivális formátum piaci részesedése elenyésző a hagyományos DVD-hez képest, az igazi küzdelem még csak most van kibontakozóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #28
    ~220e-ért kapható itthon Blu-ray író tavaj óta, most fog majd lefelé menni az ára az ilyeneknek. A lemezek is kb. olyan áron vannak, mint írod, de ez is esni fog. (Eszerint a kb. 3 éves cikk szerint elég olcsón előállíthatóak, tehát az egy FUD volt, hogy csak drágán előállítható.)
  • TeDDyRuSh #27
    Igazából tök jó minden ezzel az új rendszerekkel, csak hát az árak. Mert az egy dolog, h valaki kicsengeti a potom 240 ezer körüli író árat, de mennyi lehet hozzá a nyersanyag? Mert ha 5000 HUF-ra kihozzák akkor elég gáz, meg hát mennyi lehet a dupla rétegű és az újraírható változat? Hm... Ha erről tud vki infot, pötyögje már ide pls...thx
  • dez #26
    Javíthatatlan vagy. :P Múltkor csak kb. fél oldalt írtam róla, mi használja ki.
  • dez #25
    Nem a megfelelő állás megtalálása lehet probléma, hanem hogy egyátalán át kell rakosgatni. Bár a mostani házamban keresztbe állnak, így itt nem jelent gondot.
  • Sanyix #24
    Hát én vinyóbetételkor előre szoktam gondolkodni, így már helyes jumper állással kerül a gépbe, és az állások megtalálhatóak vagy a vinyó tetején lévő papíron, vagy a hozzá adott papíron.
  • Sanyix #23
    Ami kihasználja :)
  • CrazyTomcsy #22
    "Pár" gépet én már szereltem, de igazából a jumperek állása sose volt fő probléma. Bonyultabb esetben is pár perces átgondolás után már rá lehetett jönni, hogy melyik jumpernek hol a helye... (az meg elég valószínűtlen, hogy rossz jumper állás miatt tönkremenne egy vinyó, ilyet még nem tapasztaltam sose)
  • BiroAndras #21
    "Hát igen borzasztó nagy szenvedés egy laza mozdulattal áthelyezni egy jumpert"

    Ezek szerint nincs sok tapasztalatod ezzel a technológiával. A gond az, hogy a legjobb esetben is +1 újraindítást igényel a jumper átrakás. De lehet, hogy emiatt ki is kell szerelni a vinyót, majd vissza (adott esetben ehhez teljesen szét kell szedni a gépet). Aztán nem mindíg csak két lehetőség van, néha nem egyértelmű, hogy hogyan is kell állnia a jumpernek. Aztán néhány vinyónál külön kapcsolható, hogy egyedül lóg a dróton. Ha erre van állítva, és mellé rakunk egy másikat, akkor azt állítgathatjuk akárhogy, nem fog menni (egyik vinyó se). Aztán néha olyan is van, hogy a rossz beállítástól egyik, vagy mindkét vinyó tönkremegy (jobb esetben csak az adatok vesznek el). És volt még pár probléma, amikre már nem emléxem, mert szerencsére már évek óta nem kell ilyesmivel foglalkoznom.
  • dez #20
    AZ! :D És azok a széles, légmozgást megfogó, vastagon porosodó széles kábelek...
  • dez #19
    "ugyanúgy mint a pcie-nél :D"

    Mi nincs ott?