SG.hu

Növeli a sávszélességet a Magyar Telekom

Jelentősen megnöveli az ADSL internet-hozzáférések sávszélességét, valamint telefonszolgáltatás nélkül igénybe vehető nagykereskedelmi ADSL szolgáltatást vezet be a Magyar Telekom 2007 első negyedévében.

A Magyar Telekom 2007 első negyedévében ismét díjmentesen megnöveli az ADSL szolgáltatás sávszélességét. A sávszélesség-növelés - adott csomagtól, és műszaki lehetőségektől függően - akár kétszer, háromszor vagy négyszer gyorsabb internetezést is lehetővé fog tenni az összes jelenlegi és új ügyfele számára. A jelenleg 512 kbit/s sávszélességű szolgáltatásnál akár 1 Mbps, a jelenleg 1 Mbps maximális letöltési sávszélességű csomagnál akár 4 Mbps, a jelenlegi 2 Mbps vagy 3 Mbps sávszelességű csomagoknál pedig akár 8 Mbps lehet a maximális letöltési sebesség. A nagyobb szávszélesség előnyei többek között az egyre népszerűbb multimédiás alkalmazásoknál (pl. videó, zene) lesznek érezhetőek.

Ügyfelei számára az ADSL sebesség növelését a Magyar Telekom 2007. január közepén kezdi meg, s az átállítási munkálatok várhatóan néhány hónapot vesznek igénybe. A Magyar Telekom az ADSL hozzáférések átállítását a nap 24 órájában folyamatosan végzi, ami az üzemelő végpontok esetében néhány perces leállást okoz.

A hazai internetpiac fejlődésével felmerült az igény a telefonszolgáltatás nélküli szélessávú internet használatára. Ezt felismerve a Magyar Telekom a közeljövőben bevezeti a telefonszolgáltatás nélküli ADSL szolgáltatást, amely internetszolgáltató partnerein keresztül lesz igénybe vehető. A havidíjas telefon nélküli ADSL bevezetése jelentős fejlesztéseket igényel a Magyar Telekom részéről, melyek várhatóan 2007 első negyedévében fejeződnek be. Ezzel a szolgáltatással azon ügyfeleknek is lehetőségük lesz ADSL-hez jutni, akik nem rendelkeznek telefonelőfizetéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jak16 #44
    480k a feltöltési sebesség? Vagy a lletöltési? Mert én most 540-550 között tööltök, de 4MBps-es a netem, de engem most a FELTÖLTÉS érdekelne, hogy az mennyi.
  • Cat #43
    1 megabit = 120 kbyte/sec.
    4 megabit 480 k, _elméletileg_. Ennél a gyakorlatban valamivel kevesebb érték adódik, sok ok miatt.
  • zole72 #42
    Hali!

    Megtudná nekem mondani valaki hogy 4mb-nak mennyi lenne a letöltési sebessége és a feltöltési sebessége.
  • shabba #41
    A Tíkom nem csak Bp-en szolgáltatat, hanem az ország lakosságának úgy 78%-át éri el saját infrastruktúrával úgy 2400 településen. Ebből több mint 800-on ott is van ADSL-lel. Kistelepüléseken is. Bár hogy azokon hogy lesz megoldva a sávszél emelés az számomra még rejtély. Hisz oda ahova nincs kihúzva optikai gerinc, nem igazán lehet elég nagy uplink sebességet kialakítani ami a nagyobb sebességű csomagokhoz viszont alapfeltétel.

    Idővel az Invitel is fog reagálni erre ahogy az összes eddigi Tíkom emelésre is reagált. És az Invitel is a saját területén ott van ADSL-lel kisebb településeken is, nem csak pl. Szegeden szolgáltat. Ahogy én nézem Invitel weboldalát a 512kbps-es csomagot 6 rongyért adják, nem 10-ért. Az Enternet szintén 6 rongyért adja, a Tíonlány és Tvnetwork meg 5 rongyért.
  • vadmotoros #40
    Most megint a pestiek jártak jó, bezzeg vidéken még mindíg aranyáron van az internet... nekem most az Invitel az 512/96-ot adja havi 10.000 forintért, és az a legnagyobb baj hogy már lehetőség nagyon nincs. Remélem jövőre itt is emelnek valamennyit a sebességen...
  • shabba #39
    Pár éve már olvasgatok a neten külföldi híroldalakat is, ahol netes technológiákkal is foglalkoznak, xDSL-lel, FTTx-szel, meg persze a ma már megkerülhetetlen 3play-lel.

    Egy STB-nek 100 Mbps-es ethernet portja van, így ekkora adatsebességen bejövő streamet akár ki is bonthat. Az ADSL-nek a maximuma 8Mbps, az ADSL2+nak 24. Egy VDSL2 már 100 Mbps-et tud max de ezek az értékek csak kis távolságon belül tarthatók. Egy ethernet kapcsolódás is 100 Mbps-es de az stabilan.

    Hogy egy STB mit tud ebből dekódolni az rajta áll hw-ben és sw-ben. Nem tudom nálatok a Kiss-nél milyen chipekre építkeztek de pl. a Broadcomnak vannak olyan System-on-Chip egységei ami akár 2 HD streamet is képes párhuzamosan dekódolni H.264-ben up to 40Mbps-es bitrátán. Ez ugye azért ennyi hogy Blu-Ray és HD-DVD-hez is passzoljon a chip. Egy ilyen SoC-ből jó kis STB-ket lehet építeni ktv-hez, műhódhoz, IPTV-hez, meg Blu-ray, HD-DVD játékosokhoz is megfelelő. De ma már a legtöbb decoder csip képes elbolgodulni 2 HD streammel, ennyi a mai elvárásokhoz a fejlett országokban kell is.

    A ti Kissetek mit tud? 2 HD-t, 1 HD vagy 2 SD? Mondjuk szerintem a jelenlegi Tíkom ADSL infrastruktúrán a HD képességel felesleges fjúcsör, SD-nél nem nagyon fognak egyhamar többet használni. Állítólag az HBO jővőre már HD-vel is bepróbálkozik. Ha csak ez az egy HD csati lesz akkor még szűkösen de kevés ügyfélnél összejöhet, de 2 HD streamhez már édeskevés az ADSL kapacitása.
  • shabba #38
    Amire én gondoltam és írtam az pedig az van a vonal aminek adott a fizikai kapacitása, ez függ a kábeltávolságtól és minőségtől. Optimális esetben ha elég közel lakik az előfizető a központhoz és van legalább egy up to 8Mbps-es sebessége akkor rendelhet IPTV-t. De ezzel a feltétellel a felhasználók igen magas százalékát kizárják a potenciális vásárlók köréből.

    Eddig a két szolgáltatás a net és az IPTV dedikáltan kapta a sávszélt, vagyis nem zavarták egymást. Az IPTV kapott 5Mbps-et, ebbe belefért 2 video stream, hangsávok, PIP, egyéb adatok. Mellette lehetet még 2Mbps-es netet rendelni ez összesen 7 Mbps volt, overheadekkel együtt 8 mbps-es linksebességet kívánt.

    Viszont most ha megemelik a 2 mbps-es netcsomagot up to 8 Mbps-re akkor kvázi ha valaki nem néz TV-t akkor a teljesen 7 Mbps-es nettó sebességet elhasználhatja a netkapcsolatra ha bírja a vonala. De ha bekapcsolva az IPTV-t akkor máris elkezd majd fogyni a netes sávszélessége mert a TV abból fogja elvenni a részét. Ha mellette még rögzít is valaki akkor eleszi majd az 5 Mbps-jét az IPTV és netre nem marad csak 2 Mbps.

    Persze az előfizetőnek szerencséje van és a vonala bír legalább 15 mbps-et akkor ugyanúgy menni fog függetlenül az up to 8 Mbps-es net meg az IPTV is akkor is ha 1x használja. De erre jóval kisebb az esély mint a 8Mbps-re.

    És akkor eddig még csak egyetlen STB-ről beszéltem, ami azért egy háztartásban ma már édeskevés. A háztartások majd 3/4-ében legalább két TV van, több helyen akár 3 is. Ha mellett még rögzíteni is lehet az legalább 3-4 streamet jelent.

    Ráadásul most elég béna rendszer is van mert a 2. STB merevlemezére nem enged Tíonlány rögzíteni mert csak 3 streamet ad 2 STB mellett nem pedig 4-et. Ez így elég béna. A felhasználó nem szereti azt ha egy technológia korlátaiba állandóan beleütközik, ő csak használni szeretné a technikát úgy ahogy neki tetszik.
  • pbanfa #37
    shabba: Te honna tudsz ennyi szakmai infót? Ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy a t-home-os STB egy lényegesen jobb infrastruktúrára lett tervezve, mint, amivel manapság az IPTV szolgáltatók rendelkeznek.

    Egy érdekesség, a termék design központja Atlanta-ban van, ahol a Motorola STB-át dedikálta a szolgáltató a hálózathoz! A kinti kollégák persze eszik a kefét :-)
  • shabba #36
    SD képminőségre jobb lenne a 3Mbps, de a szolgáltatók jellemzően 2Mbps-et adnak, H.264-ben azért annak is jó képe van. A gond nem ezzel van hanem ott hogy a szolgáltató leszedi műhódról egy viszonylag kis bitrátákú MPEG-2-ben mert nincs jobb forrás és azt konvertálja át 2Mbps-es H.264-re. A realtime konvezió miatt ez nem kedvez a minőségnek. Ha a média tulajdonos a műhódra H.264-gyel encodeolt változtatot is felrakna IPTV-re optimalizált 2Mbps-es bitrátán, akkor az nem kellene átkódolni. És ha a média tulajdonos egy jó minőségű forrásról készítené el a 2Mbps-es H.264-es streamet akkor annak a minősége sokkal jobb lenne mint a mostani sokadik konverzión átesett.

    Persze jobb lenne az SD ha mondjuk 3 MBps-en küldenék az 5-7 szerintem tök felesleges, annyi csak MPEG-2-es kódoláshoz kell de az IPTV-nél ritka és a műhódról jővő forrás is ritkán ekkora bitrátájú mert spórolna a bitrátán.

    HD-nél a 10-12Mbps H.264-ben elég, MPEG-2-nél 20 is kellene 1920x1080i-hez, 1280x720p-hez kevesebb is elég. Viszont ehhez már megfelelő sebességű IP kapcsolat is kell, az ADSL ide már édeskevés. FTTC+VDSL2 kell vagy aktív ethernet kapcsolat.

    ADSL-en az IPTV nem igazán megfelelő, főleg a hosszú last mileos konstrukcióban ahogy ma a telecom cégeknél megvan. Ahhoz hogy a sávszélességet a kívánt szintre emelhessék ADSL-nél komoly fejlesztések kellenének hogy az optikai végpontot közelebb hozzák a fogyasztókhoz egy sűrűbb node hálózat keretében. Egy hagyományos hosszú rézvetékes ADSL2+ 512kbps és 24 Mbps között teljesít, de a nagy sebesség csak igen rövid távolságra biztosított az ügyfelek döntő részénél kis sebességek lesznek ami az IPTV-hez kevés. De ha kiépít a telecom cég egy sűrűbb node hálózatot és mondjuk 1-1.5km közelségbe hozza az optikai végpontot akkor a rövidebb réztávolságon az ADSL2+ már 16-24 Mbps között fog teljesíteni és a minimálisan 16 Mbps-es érték már jobban megfelel az IPTV elvárásainak. Ennyin SD képminőségben már akár 4-5 video streamet is lehet adni és mellett nagyobb sebességen netezni. HD-hoz viszont ez kevés, talán csak 720p minőségben fél el két stream de az már necces. A full HD-hez 50-100 Mbps körüli adatkapcsolatra van már szükség.

    Pl. az AT&T IPTV szolgáltatása a Uverse azért tiszta csőd mert először ugyanazt a Tatung STB-t adták amivel itt is kezdte Tíonlány. De az amerikai mércével mérve egy vicc volt, még digitális kimenet sem volt rajta és olyan szűk képességei voltak hogy csak nevetni lehetett rajta és HD-t sem tudta. Most novembertől elkezdték Motorolára cserélni ez már tud HD-t, szolgáltatásaiban is. De ez ott még mindig kevés a ktv és műhódas cégek évek óta ennél is jobb szolgáltatás kínálnak amihez az amcsik már hozzászoktak nem akarnak visszalépni. Az AT&T hálózata 1.5km fölötti node távolságra épült és VDSL2-n 25-100 Mbps közötti sebességre képes. De a 25Mbps minimum kevés a HD IPTV-hez, ezért most még csak 1 HD stream lehet(9 Mbps-en) és 3 SD(2Mbps-en), meg max 6Mbps-es net. Ez overheadekkel együtt meg is telít egy 25Mbps-es vonalat. De ez amerikában kevés 1 HD stream az ott nevetségesen kevés. A fogyasztó ott elvárja hogy 1x akár 2 HD streamet is rögzíthessen van nézzen. Pl. csütörtökön amikor megy a C.S.I meg a Grey's Anatomy párhuzamosan akkor az ott alap hogy egyiket HD-ben nézik, másikat HD-ben rögzíti az STB. Ezen AT&T IPTV-je elvérzik, ktv-n meg műhódon nem probléma ez évek óta.
  • pbanfa #35
    shabba: érdekes amit írsz, nagyon úgy tűnik, hogy nem légből kapott infókat irsz, viszont... Én annak a set-top-box-nak vagyok a project manager-e, amit többek közt itthon is forgalmaz a téonlájn. Mi ugyan nem a magyar piacra gyártunk, de a cucc, az ugyan az. Ami miatt azt irtam, hogy érdekes, amit irsz, az az, hogy a set-top-box-ot arra a router-re kell csatlakoztatni, amin a net-ed is jön. Ezen kívül elég sokat beszélgettem a termék tervezőivel és ők is azt mondták, hogy ez a technológia elég magas sávszélességet igényel. Normál TV minőség esetén 5-7 MBit/sec, ha a tv mellett netezni is akarsz, HDTV formátum mellett, az optimális sávszélesség 10-12 MBit/sec.