44
  • Jak16
    #44
    480k a feltöltési sebesség? Vagy a lletöltési? Mert én most 540-550 között tööltök, de 4MBps-es a netem, de engem most a FELTÖLTÉS érdekelne, hogy az mennyi.
  • Cat #43
    1 megabit = 120 kbyte/sec.
    4 megabit 480 k, _elméletileg_. Ennél a gyakorlatban valamivel kevesebb érték adódik, sok ok miatt.
  • zole72
    #42
    Hali!

    Megtudná nekem mondani valaki hogy 4mb-nak mennyi lenne a letöltési sebessége és a feltöltési sebessége.
  • shabba
    #41
    A Tíkom nem csak Bp-en szolgáltatat, hanem az ország lakosságának úgy 78%-át éri el saját infrastruktúrával úgy 2400 településen. Ebből több mint 800-on ott is van ADSL-lel. Kistelepüléseken is. Bár hogy azokon hogy lesz megoldva a sávszél emelés az számomra még rejtély. Hisz oda ahova nincs kihúzva optikai gerinc, nem igazán lehet elég nagy uplink sebességet kialakítani ami a nagyobb sebességű csomagokhoz viszont alapfeltétel.

    Idővel az Invitel is fog reagálni erre ahogy az összes eddigi Tíkom emelésre is reagált. És az Invitel is a saját területén ott van ADSL-lel kisebb településeken is, nem csak pl. Szegeden szolgáltat. Ahogy én nézem Invitel weboldalát a 512kbps-es csomagot 6 rongyért adják, nem 10-ért. Az Enternet szintén 6 rongyért adja, a Tíonlány és Tvnetwork meg 5 rongyért.
  • vadmotoros
    #40
    Most megint a pestiek jártak jó, bezzeg vidéken még mindíg aranyáron van az internet... nekem most az Invitel az 512/96-ot adja havi 10.000 forintért, és az a legnagyobb baj hogy már lehetőség nagyon nincs. Remélem jövőre itt is emelnek valamennyit a sebességen...
  • shabba
    #39
    Pár éve már olvasgatok a neten külföldi híroldalakat is, ahol netes technológiákkal is foglalkoznak, xDSL-lel, FTTx-szel, meg persze a ma már megkerülhetetlen 3play-lel.

    Egy STB-nek 100 Mbps-es ethernet portja van, így ekkora adatsebességen bejövő streamet akár ki is bonthat. Az ADSL-nek a maximuma 8Mbps, az ADSL2+nak 24. Egy VDSL2 már 100 Mbps-et tud max de ezek az értékek csak kis távolságon belül tarthatók. Egy ethernet kapcsolódás is 100 Mbps-es de az stabilan.

    Hogy egy STB mit tud ebből dekódolni az rajta áll hw-ben és sw-ben. Nem tudom nálatok a Kiss-nél milyen chipekre építkeztek de pl. a Broadcomnak vannak olyan System-on-Chip egységei ami akár 2 HD streamet is képes párhuzamosan dekódolni H.264-ben up to 40Mbps-es bitrátán. Ez ugye azért ennyi hogy Blu-Ray és HD-DVD-hez is passzoljon a chip. Egy ilyen SoC-ből jó kis STB-ket lehet építeni ktv-hez, műhódhoz, IPTV-hez, meg Blu-ray, HD-DVD játékosokhoz is megfelelő. De ma már a legtöbb decoder csip képes elbolgodulni 2 HD streammel, ennyi a mai elvárásokhoz a fejlett országokban kell is.

    A ti Kissetek mit tud? 2 HD-t, 1 HD vagy 2 SD? Mondjuk szerintem a jelenlegi Tíkom ADSL infrastruktúrán a HD képességel felesleges fjúcsör, SD-nél nem nagyon fognak egyhamar többet használni. Állítólag az HBO jővőre már HD-vel is bepróbálkozik. Ha csak ez az egy HD csati lesz akkor még szűkösen de kevés ügyfélnél összejöhet, de 2 HD streamhez már édeskevés az ADSL kapacitása.
  • shabba
    #38
    Amire én gondoltam és írtam az pedig az van a vonal aminek adott a fizikai kapacitása, ez függ a kábeltávolságtól és minőségtől. Optimális esetben ha elég közel lakik az előfizető a központhoz és van legalább egy up to 8Mbps-es sebessége akkor rendelhet IPTV-t. De ezzel a feltétellel a felhasználók igen magas százalékát kizárják a potenciális vásárlók köréből.

    Eddig a két szolgáltatás a net és az IPTV dedikáltan kapta a sávszélt, vagyis nem zavarták egymást. Az IPTV kapott 5Mbps-et, ebbe belefért 2 video stream, hangsávok, PIP, egyéb adatok. Mellette lehetet még 2Mbps-es netet rendelni ez összesen 7 Mbps volt, overheadekkel együtt 8 mbps-es linksebességet kívánt.

    Viszont most ha megemelik a 2 mbps-es netcsomagot up to 8 Mbps-re akkor kvázi ha valaki nem néz TV-t akkor a teljesen 7 Mbps-es nettó sebességet elhasználhatja a netkapcsolatra ha bírja a vonala. De ha bekapcsolva az IPTV-t akkor máris elkezd majd fogyni a netes sávszélessége mert a TV abból fogja elvenni a részét. Ha mellette még rögzít is valaki akkor eleszi majd az 5 Mbps-jét az IPTV és netre nem marad csak 2 Mbps.

    Persze az előfizetőnek szerencséje van és a vonala bír legalább 15 mbps-et akkor ugyanúgy menni fog függetlenül az up to 8 Mbps-es net meg az IPTV is akkor is ha 1x használja. De erre jóval kisebb az esély mint a 8Mbps-re.

    És akkor eddig még csak egyetlen STB-ről beszéltem, ami azért egy háztartásban ma már édeskevés. A háztartások majd 3/4-ében legalább két TV van, több helyen akár 3 is. Ha mellett még rögzíteni is lehet az legalább 3-4 streamet jelent.

    Ráadásul most elég béna rendszer is van mert a 2. STB merevlemezére nem enged Tíonlány rögzíteni mert csak 3 streamet ad 2 STB mellett nem pedig 4-et. Ez így elég béna. A felhasználó nem szereti azt ha egy technológia korlátaiba állandóan beleütközik, ő csak használni szeretné a technikát úgy ahogy neki tetszik.
  • pbanfa
    #37
    shabba: Te honna tudsz ennyi szakmai infót? Ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy a t-home-os STB egy lényegesen jobb infrastruktúrára lett tervezve, mint, amivel manapság az IPTV szolgáltatók rendelkeznek.

    Egy érdekesség, a termék design központja Atlanta-ban van, ahol a Motorola STB-át dedikálta a szolgáltató a hálózathoz! A kinti kollégák persze eszik a kefét :-)
  • shabba
    #36
    SD képminőségre jobb lenne a 3Mbps, de a szolgáltatók jellemzően 2Mbps-et adnak, H.264-ben azért annak is jó képe van. A gond nem ezzel van hanem ott hogy a szolgáltató leszedi műhódról egy viszonylag kis bitrátákú MPEG-2-ben mert nincs jobb forrás és azt konvertálja át 2Mbps-es H.264-re. A realtime konvezió miatt ez nem kedvez a minőségnek. Ha a média tulajdonos a műhódra H.264-gyel encodeolt változtatot is felrakna IPTV-re optimalizált 2Mbps-es bitrátán, akkor az nem kellene átkódolni. És ha a média tulajdonos egy jó minőségű forrásról készítené el a 2Mbps-es H.264-es streamet akkor annak a minősége sokkal jobb lenne mint a mostani sokadik konverzión átesett.

    Persze jobb lenne az SD ha mondjuk 3 MBps-en küldenék az 5-7 szerintem tök felesleges, annyi csak MPEG-2-es kódoláshoz kell de az IPTV-nél ritka és a műhódról jővő forrás is ritkán ekkora bitrátájú mert spórolna a bitrátán.

    HD-nél a 10-12Mbps H.264-ben elég, MPEG-2-nél 20 is kellene 1920x1080i-hez, 1280x720p-hez kevesebb is elég. Viszont ehhez már megfelelő sebességű IP kapcsolat is kell, az ADSL ide már édeskevés. FTTC+VDSL2 kell vagy aktív ethernet kapcsolat.

    ADSL-en az IPTV nem igazán megfelelő, főleg a hosszú last mileos konstrukcióban ahogy ma a telecom cégeknél megvan. Ahhoz hogy a sávszélességet a kívánt szintre emelhessék ADSL-nél komoly fejlesztések kellenének hogy az optikai végpontot közelebb hozzák a fogyasztókhoz egy sűrűbb node hálózat keretében. Egy hagyományos hosszú rézvetékes ADSL2+ 512kbps és 24 Mbps között teljesít, de a nagy sebesség csak igen rövid távolságra biztosított az ügyfelek döntő részénél kis sebességek lesznek ami az IPTV-hez kevés. De ha kiépít a telecom cég egy sűrűbb node hálózatot és mondjuk 1-1.5km közelségbe hozza az optikai végpontot akkor a rövidebb réztávolságon az ADSL2+ már 16-24 Mbps között fog teljesíteni és a minimálisan 16 Mbps-es érték már jobban megfelel az IPTV elvárásainak. Ennyin SD képminőségben már akár 4-5 video streamet is lehet adni és mellett nagyobb sebességen netezni. HD-hoz viszont ez kevés, talán csak 720p minőségben fél el két stream de az már necces. A full HD-hez 50-100 Mbps körüli adatkapcsolatra van már szükség.

    Pl. az AT&T IPTV szolgáltatása a Uverse azért tiszta csőd mert először ugyanazt a Tatung STB-t adták amivel itt is kezdte Tíonlány. De az amerikai mércével mérve egy vicc volt, még digitális kimenet sem volt rajta és olyan szűk képességei voltak hogy csak nevetni lehetett rajta és HD-t sem tudta. Most novembertől elkezdték Motorolára cserélni ez már tud HD-t, szolgáltatásaiban is. De ez ott még mindig kevés a ktv és műhódas cégek évek óta ennél is jobb szolgáltatás kínálnak amihez az amcsik már hozzászoktak nem akarnak visszalépni. Az AT&T hálózata 1.5km fölötti node távolságra épült és VDSL2-n 25-100 Mbps közötti sebességre képes. De a 25Mbps minimum kevés a HD IPTV-hez, ezért most még csak 1 HD stream lehet(9 Mbps-en) és 3 SD(2Mbps-en), meg max 6Mbps-es net. Ez overheadekkel együtt meg is telít egy 25Mbps-es vonalat. De ez amerikában kevés 1 HD stream az ott nevetségesen kevés. A fogyasztó ott elvárja hogy 1x akár 2 HD streamet is rögzíthessen van nézzen. Pl. csütörtökön amikor megy a C.S.I meg a Grey's Anatomy párhuzamosan akkor az ott alap hogy egyiket HD-ben nézik, másikat HD-ben rögzíti az STB. Ezen AT&T IPTV-je elvérzik, ktv-n meg műhódon nem probléma ez évek óta.
  • pbanfa
    #35
    shabba: érdekes amit írsz, nagyon úgy tűnik, hogy nem légből kapott infókat irsz, viszont... Én annak a set-top-box-nak vagyok a project manager-e, amit többek közt itthon is forgalmaz a téonlájn. Mi ugyan nem a magyar piacra gyártunk, de a cucc, az ugyan az. Ami miatt azt irtam, hogy érdekes, amit irsz, az az, hogy a set-top-box-ot arra a router-re kell csatlakoztatni, amin a net-ed is jön. Ezen kívül elég sokat beszélgettem a termék tervezőivel és ők is azt mondták, hogy ez a technológia elég magas sávszélességet igényel. Normál TV minőség esetén 5-7 MBit/sec, ha a tv mellett netezni is akarsz, HDTV formátum mellett, az optimális sávszélesség 10-12 MBit/sec.
  • shabba
    #34
    A Tíhóm egy teljesen független szolgáltatás, semmi köze a netszolgáltatáshoz. A sávszélességet is idáig külön adták a Tíhómra, az internet sávszél attól függetlenül jött. A Tíhóm adatforgalma nem számít bele a netes adatforgalomba, mert két független szolgáltatás, semmi közük egymáshoz, csak annyi hogy közös vonalon érnek el az előfizetőhöz.

    Viszont az up to-s csomagok után ez már nem lesz tartható. Ha tovább ragaszkodna a független net és IPTV sebességhez a Tíkom akkor azzal nagyon lecsökkentené a Tíhóm szolgáltatási területét ez pedig nem érdekük hisz így sem túl nagy. A két szolgáltatás sávszélessége majd össze fog futni úgy hogy az IPTV lesz a nagyobb priorítású. És ha az előfizetőig nincs elég kraft mindkét szolgáltatásra akkor az IPTV el fogja enni a sávszélt a netes sebességből.
  • Cleawer
    #33
    1024 kilobit-> 128 kilobyte
    128*4=512KB\s
    sztem erre gondolhatott
  • Cat #32
    nem értem ezt a 4100-at: ha 4 megabited van, akkor 450-460 kbyte/sec fölé sose fogsz menni
  • Cleawer
    #31
    Ha jol tom a pnatel cuccosa az adsl2,és csak korlátozott helyen érhető el...én is néztem...
  • pbanfa
    #30
    Persze, hogy bővít! A T-Home IPTV szolgáltatás ennél még többet is megkívánna!
  • angol
    #29
    a másik gond, hiába van big speed ha a netről csak mondjuk 1-2000 k-val tudsz húzni, igazság hogy a 4100k sem tudtam még normálisan kihasználni, na mindegy.
  • angol
    #28
    megjegyezném érdemes megnéznetek hogy a pantel tud e szolgáltatni a területeteken és máris rohantok telefonálni, én augusztustól vagyok náluk és
    4 mbps le / 768k fel !!! -el zúzok, 9990 ft-ért ja és a vonalas telefon ebben benne van, ami ingyenes az összes Mo.-i vonalra. És csatlakozva az előttem szólóhoz valóban csak akkora lesz a sávszélességetek amennyit a technika elbír, ezért érdemes a vonalatokat leteszteltetni hogy mennyit bír, mielőtt bármilyen csomagra előfizettek
    (a pantelnél különben most is van egy 25 mbps !! csomi 12990 ft és ebben is ott az ingyen teló, :)) szal matáv kicsit lemaradt asszem)
  • RaveAir
    #27
    Azt nem írták, de lehet, hogy az "extrém letöltési korlátot" viszont lejjebb viszik... csak hogy ne legyen teljes az öröm.
  • Cleawer
    #26
    Én arra gondoltam h visszalépek 1mbre,és fizetünk 8k-t, és azt majd ugy emelik ahogy akarják,de a tvnetnél 8k a 2Mb-s...Én is a váltáson gondolkodtam,de lehet h mégsem?
  • Chriss745
    #25
    A letöltési sebesség emeléssel együtt jár feltöltési sebesség emelése is. Ez egy megadott arány pár. Logikusan úgy tűnik, hogy akinek 2 Mbit-es vonala van, az 384 up-ot kap majd, akinek meg 3Mbit-je van jelenleg, az 512 vagy 768-at kap. Amúgy a 8 Mbit kb 1 km-re a telefonközponttól megy (persze kábelhosszban mérve). Ez újra egy nagy lökést fog adni az internetpiacnak! :)

    Úgy néz ki, betolytak a Pantel, a Datanet és a TVNet ajánlatától, mert januártól ők is indítanak hurokátengedéses szolgáltatást a nagyobb városokban, a mostani ADSL ajánlatokhoz képest lényegesen olcsóbban.

    Eddig én is gondolkoztam átálláson, de ez telitalálat a T-COM-től. Majd hülye leszek átállni, ha 7000-ért kapok 8Mbit-et.

    Na ugye, hogy jó ez a versenyhelyzet! Végre valami jó is történik ebben az országban!

    NHH GRATULA!!!!
  • Terayon
    #24
    http://www.ipon.hu/?news=125
  • Sanyix
    #23
    LOL nekem akkor lehet emelik a letöltési sebességemet, 4 megabitre, amellet kiba jól fog kinézni a 128 k-s feltöltés. Ló**** ezek a tékomosok komolyan ilyen idióták? Ha így folytatják, a feltöltés csak arra lesz elég, hogy a fullos letöltésnél a nyugtacsomagokat vissza tudja a gép küldeni. LOOL

    Bár azon se lepődnék meg ha kiderül, hogy azt se tudják hogy műxik a tcpip protokoll, és ezért csinálnak ilyen baromságokat.
  • lee56
    #22
    Hát én speciel már nagyon örülnék egy upload emelésnek, 512/96 om van most, remélem februártól ez igy fog kinézni 1024/128

    Nincs valaki bennfentes aki esetleg tud valamit, hogy az upload emelés mennyi lesz, ha lesz? (ajánlom hogy legyen) :)
  • shabba
    #21
    Passz de szerintem ha upload emelés is lenne az ugyanúgy benne lenne a sajtóhírben. A legutóbbi emeléskor sem említették az uploadot, nem is változott. De ha változni is fog 512kbps-nél többet nem tartok valószínűnek up to 8 Mbps mellé
  • Fenjoy
    #20
    Köszönöm de nem ezt kérdeztem:) Arra vagyok kiváncsi mennyi lesz az Up 8 megabitesnél 512? 750?
  • shabba
    #19
    Tök lényegtelen ki a szolgáltatód ő úgyis csak egy ADSL viszontértékesítő aki a Tíkom(vagy adott helyi telecom cég, Invitel, Hungarotel, Emitel, Monortel) ADSL-jét értékesíti tovább feléd.

    Ha az alaphálózati szolgáltató sebességet emel akkor az összes szerződéses viszontértékesítő partnere is ugyanazt fogja továbbadni feléd. Mást nem is tehet hisz csak a nagykereskedelmileg számára elérhető csomagokból válogathat. Ugyanígy ha az alaphálózati szolgáltató árat csökkent a viszontértékesítők is ezt teszik. Ha az alaphálózati szolgáltató akciózik akkor a viszontértékesítők is ezt teszik hisz azt a kedvezményeket adják tovább az előfizető felé.
  • shabba
    #18
    Sokkal nagyobb hőbőrgések lesznek abból hogy Mo-on még nincs kialakult kultúrája az up to csomagoknak. A fogyasztó majd azt hiszi mint eddig hogy az up to 4 Mbps-es csomag majd 4 Mbps maximumot fog hozni, az up to 8-as meg 8-at. Viszont ez nem így lesz hanem annyit fog teljesíteni amennyit az előfizető vonala bír. Ha közel lakik a központhoz és jó a kábelezés akkor szerencsés esetben hozza majd a maximum értéket, de erre nem lesz garancia.

    Lehet hogy valaki venni akar majd egy up to 8 Mbps-es csomagot, aztán kiderül hogy az ő vonala bizony 2 Mbps-nél nem tud többet. Ezért hogy árban azért jobban jöjjön ki javasolják majd neki hogy vegyen inkább up to 4 Mbps-es csomagot. De attól még a netsebessége nem fog 2 Mbps fölé menni.

    Külföldön ez már jó ideje így van, épp ezért nem volt meglepő hogy idővel hozzánk is beköszönt ez a korszak, csak az időpontja volt kérdéses. Most már azt is tudni lehet.

    Pont ezért a 3-4x-esnek kikiáltott emelés igen erősen elvi számérték. A valóságban ennél sokkal kisebb mértékű emelkedést fognak majd tapasztalni az előfizetők.
  • shabba
    #17
    A yoneked a GTS saját szolgáltatása, ahogy a TVnetnek a saját 3G+ja, vagy az Actel ADSL-je. Ez majd ha elindul első negyedév végén a Tíkom szolgáltatása lesz, amit az ő kiskereskedelmi partnerei - van belőlük több mint húsz - viszontértékesíthetnek. Tudod ezek különböző cégek.

    Én azt mondom azért még várjuk ki mik lesznek a naked ADSL nagyker feltételei, árai. Mert lehet majd nem az jelenik meg a telefonszámlán hogy Felező 3210Ft, hanem helyette lesz majd olyan hogy vonal üzemben tartási díj 2880, vagy a naked ADSL csomagok nagykereskedelmi díja lesz majd drágább 2400 nettóval és akkor az ilyen ADSL csomagok is drágábbak lesznek.
  • shabba
    #16
    Tíkábelnek jellemzően ott van sok netes ügyfele ahol nem Tíkom területen belül szolgáltat. Pl. békésben Hungarotel területen, Szegeden Invitel területen. A kábeles telefon szolgáltatás is csak a Tíkom területen kívüli ktv részeken érhető el, mert házon belül nem csinál magának konkurenciát a Tí. A kábel telefont is viszonylag nagy számban veszik, főleg Hungarotel területen.
  • Mr.Macho
    #15
    "a Magyar Telekom a közeljövőben bevezeti a telefonszolgáltatás nélküli ADSL szolgáltatást, amely internetszolgáltató partnerein keresztül lesz igénybe vehető"
    Miért a kozeljovoben? Ez akkor mi? www.yoneked.hu Ha jol tudom mar nyomatja a gtsdatanet.
    Szori a reklam miatt...
  • toyotakacsa01
    #14
    A közlemény szerint akár 8 megabitre. A legérdekesebbet, a feltöltés sebességét sajnos nem említik.
    Az érdekes az, hogy egy kalap alá veszik a 2 és a 3 megabitet. Mindkettő "ákár 8 mb" sebességű lesz.
    Lesz ám hőbörgés, ha nem lesz különbség sebességben, csak az árban...
  • Fenjoy
    #13
    3megás netem van 384k uploaddal, szerintettek ezt mennyire emelik meg?! T-kom telefon, de enternetes csomag:)
  • artschiatwork
    #12
    8 megás elérés jól hangzik...
  • raingun
    #11
    remek, pont most jár le a hűségszerződésem, átváltok kisebb csomagra, azt meg megemelik és ugyanott leszek csak olcsóbban :-D
  • Kraft-
    #10
    elvileg most minden magyar telekom vonalon levo adslezo csomagjat emelik fuggetlenul attol,h kinek az elofizetoje
  • menpe
    #9
    remélem az Invitel is hasonlóan cselekszik. Eddig mégg csak 2X emelt sávszélt (384kb/s-->1Mb/s), pedig be volt harangozva a félévente, évente emelés...
  • Kraft-
    #8
    azer remeljuk emelni fogjak t-kabelnel is a savszelt,mert ha nem akkor rovid idon belul elegge sok ugyfelet fog elveszteni a t-online, mivel mindenki aki teheti megy at adslre
  • shabba
    #7
    Annyi azért nincs, 2006Q3-ban volt 45 ezer, egy évvel előtte meg 21 ezer. És ebben nem csak a Tíkábel hálózatán nezetők vannak benne, hanem minden Tí érdekeltségű további kábeles is mint pl. Vidanet. Tí érdekeltségű ktv előfizetőkből meg 410 ezer van.
  • Cat #6
    ő a T-Kábelre gondolt szerintem, azaz a T-Online kábeles internetszolgáltatására - annak is van vagy kétszázezer előfizetője.
  • DjDano
    #5
    ja és nekem bőven elég a 3 Megás Chello Classic, viszont a T-online-nál a feltöltési sebesség semmire se elég, főleg nem torrentezésre, tehát ha azt is emelik, akkor lesznek igazán vonzóak