SG.hu

2 megabit a legnépszerűbb ADSL sávszélesség

Az EnterNet kutatást végzett ezúttal a teljes hazai ADSL piacon, hogy felmérje a változásokat és trendeket. Ezer hazai ADSL előfizetőt kérdezett meg ADSL szolgáltatásáról.

Az ADSL előfizetők 24 százaléka vált évente szolgáltatót, 85 százalékuk az ár miatt. A szolgáltató váltás harmadik legnépszerűbb oka (7%) a műszaki paraméterekben rejlik. Érdekes adat, hogy az emberek 46 százaléka az interneten néz utána leendő internet kapcsolatának, 17 százalékuk a televízióból tájékozódik 11 százalékuk pedig ismerősét kérdezi meg. Új szerződés kötésekor vagy szolgáltató váltáskor az ügyfelek 52 százaléka passzívan érhető el, ami azt jelenti, hogy telefonos vagy egyéb megkeresésre történik a váltás a szolgáltatók értékesítői tevékenységének köszönhetően. Kicsit kisebb azoknak az aránya, akik aktívan és tudatosan keresnek maguknak szolgáltatót.

A kapcsolat sebességét tekintve jelenleg a 2 megabites kapcsolat a legnépszerűbb hazánkban (40%) majd az 1 megabit következik (19%) és rögtön utána a 8 megabit (18%). A szerződések megkötésénél elsöprő, majdnem 70%-os arányban vannak az egy éves szerződések, utána pedig második helyen a határozatlan idejűek (13%). Havidíj szempontjából 30-30 százalékos a megoszlás a 9000 Ft körüli és a 4500 Ft körüli szerződés érték között. Ami itt érdekes, hogy az 1500 Ft alatti szegmens az egésznek csupán 0,8 százalékát teszi ki. Ez az adat érdekes, összevetve az árérzékenységgel így azt jelenti, hogy nem pusztán az olcsó ADSL hozzáférés fontos a hazai felhasználónak, inkább a jó ár/érték arány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tricky #4
  akkor te gkalcso összeteheted a két kezed hogy jó a letöltésed !
  ja és nekem nincs szerződésem
  ha fizetek van netem ha nem fizetek nincs netem !
  nem nagy ördöngősség ez
  érdekes hogy sokan akik elégedettek az internetjük gyorsaságával, azok sokan nem tudják hogy valójában mennyivel is megy a valódi letöltés !!!

  a sebességmérők csalnak, azaz csak az első állapotot mutassák meg az első pár másodpercet, de mondom én, töltsön le egy 45 perces youtube videót, azaz nézzen meg és ha nem a megfelelő időn belül jön le a film akkor ott se biztos a teljes sávszélesség !!!

  üdv.
 • gkalcso #3
  Szerintem ez nem minden szolgáltatóra igaz és helytől is függ (kis sávszélességgel megy tovább a szolgáltató a városrészből/településről). A garantált sávszélesség meg amúgy is benne van a szerződésben, amit aláíratnak és az nem annyi, mint amennyit reklámoznak. Persze ettől függetlenül nekem még nem volt gondom, jön max sávszélességgel.
 • tricky #2
  üdv.

  érdekes, hogy arról nincs kutatás, hogy egyes szolgáltatók, hogyan is tartják be az ő részüket, például a sebességeket

  a böngészőknek maximális sebességen kellene, hogy müködjön és még sem !
  a letöltéseknél pedig a p2p korlátozásokról igen ritkán hallani, pedig a szolgáltatók nagyon sok féleképp korlátozzák a felhasználókat és a felhasználó, ha netezni akar, akkor csak hallgat és nem tehet többet
  U....-nél olvastam hogy a 2 mbit le 1 mbit feltöltésből a garantált sávszélesség az 1 mbit le és 512kbit feltöltés
  egyszóval a 2 mbit az csak a max és az igen ritkán szokott előfordulni, hogy a max-on menjen a sebesség.

  persze a szolgáltató mondhatja, hogy pl ellenőrizzük le egy sebességmérőn, de a sebesség mérő is csal, mert csak egy max 1000 kb-os adatatot tölt le és fel,
  amiből nem tudjuk meg teljesen az internetünk sebességét.
  pl ha töltök az az nézek egy youtube-s klippet, akkor már észrevehető, hogy a gyorsaság nem éri el egyáltalán a 2 mbitnél a 256 kb/s-ot és még a közelében sincsen !!!

  szóval nem csak a p2p-t korlátozzák a szolgáltatók
  mi felhasználók meg csak nyelünk, sajnos :(

  üdv.
 • HENCIG #1
  Na jó...ezt végig sem olvasom mert az eredmények sokat mondóak!!
  Ehhez képest " ami igen érdekes" mondatnál betelt a pohár...idióta