MTI

A digitális közműről egyeztetnének a kábeles szövetségek

Érdemi, széleskörű szakmai és társadalmi konzultációt sürget a Nemzeti Digitális Közmű kormányzati tervéről a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ).

A két szervezet közölte azt is, hogy a kábelszolgáltatók szerint már nem az infrastruktúra hiánya gátolja a szélessávú internet további elterjedését, hanem a nem kellően erős digitális közbizalom. Az MKSZ és az MKHSZ szerint a szolgáltatók úgy látják, az elmúlt évtized kormányzati stratégiai elképzeléseiből - főként a piaci szereplők fejlesztéseinek köszönhetően - a csaknem teljes lakossági szélessávú lefedettség és a nagy sebességű, jó minőségű szolgáltatás lehetősége már megteremtődött. Ma már a magyar lakosság 98 százaléka hozzájut a szélessávú internethez, ha igényli ezt.

A szervezetek szerint ezért elérkezett az ideje, hogy a piac és az állam összefogásával immár a használat terjedését ösztönző közpolitikai lépéssorozat, a digitális közbizalom és közbiztonság erősítése, a digitális írástudás általánossá tétele, az elektronikus közigazgatási és kereskedelmi szolgáltatások igénybevételének növelése is megvalósuljon.

Az MKSZ és az MKHSZ szerint a szélessávú internet további terjedésének az ismerethiány, az érdektelenség, a bizalmatlanság, a biztonsági problémák, különösen a kiskorúak veszélyeztetettsége a gátja. A két szövetség véleménye szerint a gyorsabb és olcsóbb, akadálymentes hatósági engedélyezési rendszer bevezetése, valamint a helyenként ésszerűtlen és monopoljellegű korlátozások lebontása is lényegesen segíthetné az internet további terjedését. Ezért a kábelszolgáltatók szakmai szövetségei, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács állásfoglalásához csatlakozva egyetértenek azzal, hogy a digitális írástudás fejlesztése, a digitális közbizalom megerősítése közös felelősség, ezen a területen a kormányzat és a piaci szereplők szoros együttműködésére és összefogására van szükség.

A tervezett Nemzeti Digitális Közmű minden települést elérne üvegszálas internet-hozzáféréssel. Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a közműről korábban úgy nyilatkozott, hogy a szakmai és politikai egyeztetések után létrejövő projektben "nem az építés lesz a hosszú idő", hanem a peremfeltételek kialakítása és a szükséges engedélyek beszerzése. Az államtitkár úgy vélte, a hálózat települési szintig történő kiépítésének "több tízmilliárdos, százmilliárdos" nagyságrendű költségeinek minél nagyobb hányadát fedeznék európai uniós forrásokból, a rendszer modellje pedig egyfelől a kormányzati gerinchálózat, másrészt a Magyar Tudományos Akadémiát, a kutatóhelyeket és az egyes egyetemeket összekötő háló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #1
    "Az MKSZ és az MKHSZ szerint a szélessávú internet további terjedésének az ismerethiány, az érdektelenség,..."

    Nálunk Szlovákiában ahol én lakom, ezért nem szolgáltat DSL-t a tökös-com, mert a hülye lakosság beéri azzal a szar mikrós nettel ami nekem is van, hisz nincs alternatíva, már egy mikrós netes szolgáltatótól átjöttem, de csöbörből vödörbe estem, legalább ennek nagyobb a letöltési sebessége, 2005-ben lefektették az optokábelt, de az elosztó központot nem digitalizálták mert a hülye pórnép nem tart rá igényt, de mikor lefektették az optikai kábelt, szinte napmint nap fagattam őket egy darabig:hamarosan lesz mindig volt a válasz, a mainapig nincs ahol én lakom, persze a szomszédfaluban van, egy mocskos banda az egész TRÉ-ONLINE, csak a profit............................