Gyurkity Péter

Intel tervek: százmagos chipek társ­pro­cesszorok­kal

Az Intel az órajel őrületből a magőrületbe helyezi bizalmát: a következő évtized közepéig elérhetőnek tartják a százmagos chipeket, amelyeket speciális segédprocesszorok egészítenek majd ki.

Az Intel Developer Forum ezúttal is szolgált némi meglepetéssel, bár a konkrét terveket természetesen ezúttal sem kötötték az orrunkra. Szó esett a következő generációs technológiák megjelenéséről, az SSE4 utasításkészlet 2007-es integrálásáról, a négymagos processzorokról, illetve a közép és hosszú távú elképzelésekről, amelyek szerint egyetlen évtized alatt százszorosára növelhető a processzormagok száma, és a fogyasztás szinten tartásával tovább növelhető a teljesítmény.

Ez utóbbi tervekről Shekhar Borkar, a cég szakembere beszélt előadásában, ecsetelve az új fejlesztések révén elérhető határokat. Ebből világosan leszűrhető, hogy az Intel a gigahertzek növelése helyett a processzormagokra helyezi a hangsúlyt és a jelenleg kapható ikermagos Core 2 Duo csak az első lépést jelenti egy hosszú úton. Az AMD-hez hasonlóan elérhetővé teszik saját foglalatukat a külső gyártóknak (akik speciális társprocesszorokkal egészíthetik ki a szerverekbe, illetve asztali számítógépekbe szánt chipeket), és bevezetik az új gyártástechnológiákat, tovább csökkentve a csíkszélességet, javítva a fogyasztás/teljesítmény mutatókat.


Borkar két rendkívül fontos ábrán illusztrálta az elképzeléseket. Eszerint 2012-re elérhetővé válik a 22 nanométeres csíkszélesség, és az akkor megjelenő chipek 48 MB-os gyorsítótárral, 4 milliárd tranzisztorral, valamint 100 wattos fogyasztással érkeznek majd. Ilyen feltételek mellett ez 12 Pentium 4, 48 darab Core, illetve 144 elsőgenerációs Pentium mag összeolvasztását jelentené. Még érdekesebb a 2014-re készített változat, amely már 12 nanométerrel, 96 MB gyorsítótárral, és 8 milliárd tranzisztorral számol, mégpedig változatlan, 100 wattos fogyasztás mellett. Ennél már 24, 96, illetve 288 lenne az összekapcsolható chipek száma, ha az eddig megjelent architektúrákat nézzük.

Az enyhén rózsaszínűnek ható tervek emlékeztetnek az órajel növelésével kapcsolatos elképzelésekre, amelyek a Pentium 4 család esetében eleinte még 4, majd 10 GHz-ről szóltak. Kérdés, hogy ezúttal valóra tudják-e váltani terveiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #50
    "Nem, mert a mobil proci egy felturbózott P3-as."
    Na és? A Core 2 meg ha jól értettem egy felturbozott Pentium Pro, amúgy meg a Tualatin mag, a Core és a Core2 is állati jó kis mag lett. Tudnak valamit az Izraeli mérnökök :)
  • dez #49
    Eleve több ALU van a superscalar, ill. SMT-s procikban. Ezek önmagukban nem működnek, kell hozzájuk más is. Ezek összessége alkotja a magot. Itt viszont több viszonylag független magról van szó, amik 1-1 független procinak látszanak. (Kivéve, hogy a L2/L3 osztott lehet.)
  • dez #48
    Igen, az x86 alapú. De vannak hasonlóságok, pl. hogy nem csak general purpose magok vannak.
  • dez #47
    De a #38-ast már utána, nem? :)
  • BiroAndras #46
    Ez egy másik terv. Legalábbis a kulcsszavak nem stimmelnek.
  • BiroAndras #45
    "Te képek nélkül böngészel (nem láttál a hozzászólásomban egy képet)? A link sem működött?"

    Az eredeti hozzászólást még előtte írtam.
  • roliika #44
    A több mag, lehet, hogy csak több ALU-t és több regisztert jelent, és 1 nagy chace...nem? Vagy szó szerint több alu több regiszter és több chace, több I/O vezérlő? Az Intelt ismerve megint valami irdatlan bonyolult procit dobnak össze szerintem, nem mint az AMD. Nem mondom, hogy rossz az Intel procik felépítése, csak sokkal összetettebb mint az AMD, és ha több magra terveznek, lehet, hogy ebből a bonyolultságból valamit fel kéne adni. Nem?
  • dez #43
    Lásd pl. ezt a képet. (Valamiért nem lehet betenni.)
  • dez #42
    Ebben is a Cellt utánozzák:
    "One of the differentiating aspects of tera-scale architectures is the use of a core
    microarchitecture that is optimized for highly-parallel, multithreaded workloads.
    Simultaneous multithreading can help deal with memory latencies and help reduce
    or eliminate out-of-order complexity." link
  • dez #41
    Mag = egy mikroprocesszor főbb végrehajtó része, + L1, L2 cache (utóbbi lehet saját vagy osztott több mag között). Van/lehet még a lapkán mellette/mellettük I/O kezelés, memóriavezérlő, stb.