50
  • Inquisitor
    #50
    "Nem, mert a mobil proci egy felturbózott P3-as."
    Na és? A Core 2 meg ha jól értettem egy felturbozott Pentium Pro, amúgy meg a Tualatin mag, a Core és a Core2 is állati jó kis mag lett. Tudnak valamit az Izraeli mérnökök :)
  • dez
    #49
    Eleve több ALU van a superscalar, ill. SMT-s procikban. Ezek önmagukban nem működnek, kell hozzájuk más is. Ezek összessége alkotja a magot. Itt viszont több viszonylag független magról van szó, amik 1-1 független procinak látszanak. (Kivéve, hogy a L2/L3 osztott lehet.)
  • dez
    #48
    Igen, az x86 alapú. De vannak hasonlóságok, pl. hogy nem csak general purpose magok vannak.
  • dez
    #47
    De a #38-ast már utána, nem? :)
  • BiroAndras
    #46
    Ez egy másik terv. Legalábbis a kulcsszavak nem stimmelnek.
  • BiroAndras
    #45
    "Te képek nélkül böngészel (nem láttál a hozzászólásomban egy képet)? A link sem működött?"

    Az eredeti hozzászólást még előtte írtam.
  • roliika
    #44
    A több mag, lehet, hogy csak több ALU-t és több regisztert jelent, és 1 nagy chace...nem? Vagy szó szerint több alu több regiszter és több chace, több I/O vezérlő? Az Intelt ismerve megint valami irdatlan bonyolult procit dobnak össze szerintem, nem mint az AMD. Nem mondom, hogy rossz az Intel procik felépítése, csak sokkal összetettebb mint az AMD, és ha több magra terveznek, lehet, hogy ebből a bonyolultságból valamit fel kéne adni. Nem?
  • dez
    #43
    Lásd pl. ezt a képet. (Valamiért nem lehet betenni.)
  • dez
    #42
    Ebben is a Cellt utánozzák:
    "One of the differentiating aspects of tera-scale architectures is the use of a core
    microarchitecture that is optimized for highly-parallel, multithreaded workloads.
    Simultaneous multithreading can help deal with memory latencies and help reduce
    or eliminate out-of-order complexity." link
  • dez
    #41
    Mag = egy mikroprocesszor főbb végrehajtó része, + L1, L2 cache (utóbbi lehet saját vagy osztott több mag között). Van/lehet még a lapkán mellette/mellettük I/O kezelés, memóriavezérlő, stb.
  • dez
    #40
    Te képek nélkül böngészel (nem láttál a hozzászólásomban egy képet)? A link sem működött?
    Egyébként már hónapokkal ezelőtt előkerültek olyan sok-magos Intel tervek, amik vektor és egyéb magokat is tartalmaztak.
  • BiroAndras
    #39
    "Bennem munkálkodik a kisördög: milyen megbízhatósági-elromlási-élettartam adatokkal rendelkezik egy olyan áramkör, amelyben 10^11 (100milliárdos) nagyságrendű alkatrész van?"

    Ezért is jó a sok mag. Ha néhány elromlik, nem kell az egészet kidobni. De ettől nem kell félni szerintem. Normál körülmények közt nem szoktak elromlani a procik.
    Ma is gyártanak közel 2 milliárd tranzisztoros szerver procikat, úgyhogy valószínűleg nincs gond a megbízhatósággal.
  • BiroAndras
    #38
    "Jó lenne, ha nem mindig csak írnál, hanem néha olvasnál is."

    Megint feleslegesen vagdalkozol.

    Cikk: "a következő évtized közepéig elérhetőnek tartják a százmagos chipeket, amelyeket speciális segédprocesszorok egészítenek majd ki."

    Én ezt úgy értelmezem, hogy a segédprocik külön vannak. Tehát van 100db általános célú mag, és külön chip-en a segédprocik. Ha nem így van, akkor a megfogalmazás hibás.
  • uniu
    #37
    Miert van olyan erzesem, hogy kb 15 eves vagy ???
  • halgatyó
    #36
    Érdekes lesz egy 100 magos proci foglalata... lesz majd 126244 lábú, de fél év múlva kijön a 128666 lábú, az előbbihez meg nem lehet majd alaplapot kapni..
  • halgatyó
    #35
    Nem akarok félreérthető lenni, a fejlődést helyeslem. Az is eléggé látható már régóta, hogy a jövő a sokprocesszoros rendszereké.
  • halgatyó
    #34
    Ha választanom kell az előre tervezett élettartam (ami alatt a parányi alkatrészek x %-át kifingatja a háttérsugárzás, kristálybeli diffúzió, alagút effektus, stb)
    vagy a nagyobb fogyasztás között, nem tudom melyiket választanám.

    Az előre tervezett élettartammal nagyon vissza lehet élni, ezerféle módon (ld. még: "pénzkicsikarás a vásárlótól" tipusú akciókat)
  • halgatyó
    #33
    Bennem munkálkodik a kisördög: milyen megbízhatósági-elromlási-élettartam adatokkal rendelkezik egy olyan áramkör, amelyben 10^11 (100milliárdos) nagyságrendű alkatrész van?

    Különös tekintettel az alkatrészek méretére, összehasonlítva az 1 alfa részecske (vagy 1 mű-mezon találat) által elroncsolt anyag térfogat/méret adattal.

    Feltehetőleg két jellegzetesség kerül majd előtérbe:
    -- a meghibásodott alkatrészek automatikus kiiktatása
    -- előre tervezett élettartam

    Az utóbbi nekem nem nagyon tetszik, de nem tudom sziklaszilárdan megindokolni hogy miért
  • halgatyó
    #32
    Valaki felvilágosíthatna: mi az ördög az a MAG?
    Lehet csúzlibul lődözni, vagy nem?

    Tartozik hozzá saját (alapvetően általa használt) memória is?
  • dez
    #31
    Jó lenne, ha nem mindig csak írnál, hanem néha olvasnál is.

    Cikk: "a következő évtized közepéig elérhetőnek tartják a százmagos chipeket, amelyeket speciális segédprocesszorok egészítenek majd ki."


    [url=http://www.theregister.com/2006/09/27/intel_terafied/]link[url]
  • vjanika
    #30
    Hát igen, ez nagy igazság, a marketing befolyásoló hatása, pláne a hozzá nem értőknél sokat számít. Hiába volt kilóméterekkel jobb a K8 a P4-nél, a marketing és azok a döntéshozók, akik rohadtúl nem értettek ahhoz, amihez amúgy kellett volna, inkább Intelt vásároltak, mert "az jobb és szebb és gyorsabb, meg a kék különben is szebb szín mint a zöld" :-)
    Az átlagfogyasztó ostobasága is igaz, de ha belegondolsz azért ez a cégeknek is köszönhető :-) akik olyan fogalmakat ezettek be a köztudatba, melyek jól hangzanak, de az emberek nagy többsége azt se tudja, hogy mit is jelent és mi van mögötte.
    Egyszóval az Intel a P4-es korszak közepét, végét a marketingjének köszönhetően átvészelte, most meg a Core 2 egy jól sikerült fejlesztés lett, amivel hajlamos azt igazolni az átlagember szemében, hogy "hát igen, az intel mindíg is jobb volt mint az AMD". De aki átlát a marketingen, és valamit azért ért hozzá, az tudja, hogy ez nem így van.
    Jelen pillanatban az Intel megint egy kicsit jobb a Core 2 nek köszönhetően, de én már izgatottan várom a 65 és 45nm-es K8L-t és a HyperTransport 3.0-át, amivel az AMD visszavághat.
    Ráadásul, ha jól emlékszem, 2005 elején, amikor megszellőztették a K8L-t, akkormég 2006-ra datálták a megjelenést, de látva a Core 2-t gondolom egy kicsit még átdolgozzák :-)
  • kandeláber
    #29
    Nem, mert a mobil proci egy felturbózott P3-as.
  • uniu
    #28
    A P4 es a Mobil procik kozt lehet, hogy pont 5 tech. lepcso volt, nem ?:)) De azthiszem erted mit akartam mondani. Nemtom hany kis fokozatot ugrottak at, de jol tettek.
  • BiroAndras
    #27
    "es atugrott vagy 5 fejlesztesi fazist, es vegre olyat dobott piacra ami valoban uj."

    Nem egészen. Gyakorlatilag dobták az egész p4 vonalat, és a mobil procijaikból fejlesztették ki az új generációt.
  • arty
    #26
    ezt a "intelnek már van 5 gigahercese, amikor kiadja a 2 gigahercest" elméletet már megcáfolták 1x:

    - intel marketing a p4 hajnalán: 10 gigahercig elmegyünk
    - a tények: a 3.8ast sem erőltették tulságosan ha megnézed, 4ghz pedig sosem lett ... :)
  • arty
    #25
    150W-al vitatkoznék, ott már hangos a hűtés ... ld. p4 prescottok :)

    UNIU: azt felejted el, h sem a 3dfx-nél, sem a többinél nem volt ilyen agressziv a sales... az intel látod éveket kihuzott az ocskaságával, ugy h közben az AMD esélyt sem kapott a jobb termékével ... szal ez bizonyitotta, h a marketingesek a királyok, nem am érnökök mamár - az átlagfogyasztó ostobább mint 10 éve! ;-)
  • Morden23
    #24
    Általában azért haladnak kisebb lépésekben, mert az R&D-re fordított összeg a legtöbb esetben arányosan növekszik.

    Magyarán, miközben halad a fejlesztése (tervezése) például egy 5000 magos processzornak, addig piacra dobják (kevés R&D pénzből) például a 4Ghz-es procit. Arról nem is beszélve, hogy egy teljesen új termék piaci bevezetése komoly és átgondolt médiahadjáratot, marketingtevékenységet jelent.

    Magyarán, míg a tőke egy bizonyos része elmegy a "future tech" fejlesztésére, addig kicsi összegekből, kisebb marketingpénzből kiadnak olyan termékeket, amelyek már létező termékek továbbfejlesztett vagy butított vagy átalakított/módosított verziói.

    Egyszerű példával élve nézd meg a mobiltelefongyártókat, amikor kiadják az "X" modell különféle változatait (Gold Edition, Black Edition, "I", stb.).

    Ez a "kisember lehúzása" hülyeség meg legyen már végre felejtős. A "kisember" csak egy elégedetlenkedő vásárló, akinek soha semmi nem elég gyors/olcsó/hatékony. A nagy pénz a cégekben van, nem a kisemberben. Kicsit több a lóvé egy komplett renderfarm felprocesszorozásában, mint néhány számítógép- és fejlesztésmániás "kisember" igényeinek kielégítésében.
  • uniu
    #23
    Pont ezt csinaltak. Csak igy 2.-ok lettek szep lassan...
  • CsabiDuke
    #22
    Ismered az Intel marketingjét? Szerintem még egy ott dolgozó középvezető sem ismeri az intel marketing stratégiáját, és marketing titkokat. Szerintem nagyon is elképzelhető hogy rég megtudnának csinálni, ki van kísérletezve sokkal fejlettebb proci mint a Core2, csak szépen haladni kell a társadalomnak a létrán felfelé, fokonként, és minden kicsit újabbat megvenni, és így lehúzni a kisembereket, ebből meggazdagodnak szépen.
  • uniu
    #21
    A sales-osztalyon mindig van "kurazsi"...
    Az AMD igen is egesz jol alakitott az elmult evekben. Gondolom tudatosult az Intel-ben, hogy o mar tenyleg csak 2., es atugrott vagy 5 fejlesztesi fazist, es vegre olyat dobott piacra ami valoban uj.
    Kivancsi lennek, hogy most maradt-e meg bennuk tartalek ?
    Butasag palcat torni egy ceg felett, csak mert...
    A 3dfx szinte egy fogalom volt, az SGi is, az S3 is... Ha nem szedte volna ossze magat az Intel ezzel a lepesevel, konnyen lehet, hogy idovel mar kiszorult volna a piacrol. A szerver szegmensben ez nagyon szepen lathato!
  • BiroAndras
    #20
    "Akkor másképp kérdezek, biztos hogy egy 1000 magos 3 GHz-es procin futó progi ha nem is 1000X, de legalább 100X olyan gyorsan fut mint egy 1 magos 3GHz-esen?"

    Attól függ, hogy van megírva. Ha képes 1000 szálon futni, akkor lehet akár 1000X gyorsabb (ha a memória is bírja). Nyílván a szoftverek többsége ma még nem tudna kihasználni ennyi magot, ha akarna se. De 10 éve még azt se tudtuk elképzelni, hogy 3-4GHz-et, és 1-2GB RAM-ot ki lehet használni.

    "Csak ugye én, lamer otthoni felhasználó nem akarok 1000 notepadot futtatni."

    Értelem szerűen nem a notepad-nak kell a teljesítmény. Az remekül fut egy P1-en is.
    De mondjuk egy HD-s videó vágásához már nem árt némi kakaó.
  • BiroAndras
    #19
    "Bár ez magánvélemény, de szerintem a 100W egy procinak még mindig sok. Szerintem lekéne menni, olyan 20-25W-os maximális szint környékére"

    Attól függ, mire használod. Laptopba, vagy átlagos használatra (irodai munka, netezés, egyszerűbb játékok) valóban a kisebb fogyasztást érdemes szem előtt tartani. Viszont ha csúcsteljesítmény kell, akkor belefér a 100W is. Még akár 150W is.
    Szervereknél megint más a helyzet, mert ott sok proci van kis helyen, így a hűtés nagyobb gond, a procik számának növelése gyakran hatékonyabb.
  • BiroAndras
    #18
    "direkt mindíg csak annyit lépnek előre hogy a sok user a pár százalékkal nagyobb teljesítmény miatt évente új procit vegyen"

    Ezeket a hülyeségeket honnan veszitek?
  • BiroAndras
    #17
    "Cell on steroids"

    Nem. Ezek általános célú magok.
  • BiroAndras
    #16
    "Az intelben mindíg is volt kurázsi hogy olyan elképzeléseket vessen asztalra, amelyek jóval meghaladják a jelenlegi szintet."

    Elképzeléseket nem nagy ügy összehozni.

    "Én egyébként terveltől függetlenül csak az intel csipekben bízom."

    Miért jó érzelmi alapon megítélni egy proci minőségét?
    Az elmúlt években minden értelmes ember számára nyílvánavlóvá vált, hogy az AMD procik technológiailag fejlettebbek, ár/teljesítmény arányuk is jobb, és még a fogyasztásuk is kisebb. Ezeket még az Intel is kénytelen volt elismerni. Csak most a Core2-vel sikerült az Intelnek visszaszerezni a vezető pozíciót (kérdés, hogy mennyi időre).
  • NEXUS6
    #15
    Höhöhö....
    Értem a viccet;)

    Akkor másképp kérdezek, biztos hogy egy 1000 magos 3 GHz-es procin futó progi ha nem is 1000X, de legalább 100X olyan gyorsan fut mint egy 1 magos 3GHz-esen? Vagy ráadásul csak ugyan olyan gyorsan? Viszont 1000 példányban tudom futtatni?

    Csak ugye én, lamer otthoni felhasználó nem akarok 1000 notepadot futtatni.
  • Effendi
    #14
    Ha egy jövőbeni sokmagos processzort mondjuk zenehallgatásra használsz(mellette pl. internetezel), vagy csak egy alkalmazást fogsz futtatni a gépeden, amely eddig sem sok számítási teljesítményt igényelt, akkor gondolom a többi procit szépen kikapcsolja, és így mondjuk egy százmagos kiszerelésű példánynál megelégszik cirka 4-5 Watt-al. Na ez például elég jól hangzik.
  • neoG
    #13
    pont 1010-re?Pompás!Dicső István királyunk reméllem kap egy tesztpéldányt koronázásának 10ik évfordulójára!na, többet nem is írok most.lépek tovább szántani
  • irkab1rka
    #12
    Á nem, a mai C forditók is úgy működnek, hogy elküldik a kódot levélben egy faszinak, aki átirja binárisba, és küldi a dll-t
  • irkab1rka
    #11
    nem értem miért vagy undok.
    Amúgy nem lesz 100 magos. Lesz 84 vagy 128, esetleg ugyanez 3d összeállitásban .)