Berta Sándor

Élesedik a légiutas-adatok átadása miatti vita

Az amerikai és az európai hatóságoknak szeptember végéig kell döntésre jutniuk a légiutasok adatainak átadása ügyében, különben komoly problémával szembesülhet az Egyesült Államokba repülőgépen hetente beutazó átlagosan 100 000 ember.

Mint ismeretes, a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények után az Egyesült Államok és az Európai Unió megállapodott egymással, hogy megosztják az USA-ba utazó légiutasok személyes adatait. Ez a megoldás több éven keresztül működött is, még ha többen vitatták is jogszerűségét. Az idillnek azonban idén áprilisban az Amerikai Polgári Szabadság Unió (ACLU) képviselői vetettek véget, amikor bejelentették: az amerikai belbiztonsági és az egészségügyi minisztérium hónapok óta megosztja egymással az Európából érkező légiutasok személyes adatait. Néhány hét múlva pedig májusban az Európai Bíróság megállapította, hogy jogsértő az európai légiutasok adatainak átadása az amerikai hatóságoknak.

Az eddigi gyakorlat szerint az amerikai szervek számára átadott információk között voltak az utasok nevei, címei, telefonszámai, az, hogy milyen módon fizettek a jegyért, de még az is, hogy milyen ételt vagy italt rendeltek a fedélzeten. Az Európai Bíróság az ítéletben kimondta, hogy a két félnek október elejéig kell módosítania a megállapodást, különben jogerősen is hatályát veszíti az egyezmény. "A helyzet rendkívül kényes, hiszen amennyiben nem sikerül megállapodni, a hetente átlagosan az Egyesült Államokba utazó közel 100 000 embernek lehet, hogy a földön kell maradnia" - mondta Giovanni Bisignani, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) igazgatója.

Három eset lehetséges. Az első, hogy a légitársaságok továbbra is megosztják a kért információkat az amerikai hatóságokkal, ekkor megsértik az európai törvényeket. A második szerint nem teszik ezt meg, így viszont kérdéses, hogy berepülhetnek-e az Egyesült Államokba. A harmadik pedig az, hogy törlik az összes amerikai városba érkező légijáratukat. Bisignani még reménykedik abban, hogy módosítják a jelenlegi megállapodást, elvégre még egy teljes hónap áll a szakemberek rendelkezésére. Kérdés azonban, hogy valóban mennyi esély van az egyezmény módosítására.

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter ugyanis néhány nappal azt nyilatkozta, hogy elégedetlen a jelenlegi határozattal, mert az nem teszi lehetővé, hogy a légiutasok adatait megosszák például a Bevándorlási Hivatallal, vagy a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), illetve londoni szövetségeseikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cruzifix #12
    Az én adataimat nyugodtam bogarászhatja az FBI. Hívják Dale Coopert, vagy Fox Muldert... hátha tényleg igaza van apámnak és az UFO-k hagytak itt :P
    Amúgymeg kurvára fölösleges ezen az amerikai témán pörögni. A saját országukban olyan törvényt hoznak, amilyet akarnak. Az unió is. Ha ezek nincsenek összhangban, hát istenem. Nem fogják kitiltani az eu utasokat, főleg nem azokat, akik vízummal érkeztek.
  • Troppauer #11
    A faszom se akar oda menni, meg europabol sem lattam semmit szinte.....
  • scnad #10
    Kíváncsi lennék mit szólna egy átlag amerikai, mikor magyarországra való utazásához vízum+ujjlenyomat kéne, ezen kívül a nevezetességek megtekintése előtt fehérneműre levetkőztetve átvizsgálnák ( pl. : USA : szabadság szobor ). Másnap már hadban állnánk .
  • wanek #9
    A brazilok pl. megtették :)
  • szgege #8
    Az a baj hogy senkinek sincs annyi bátorsága,hogy akkor az amcsikkal szemben is ugyanezt a bánás módot kéne tenni. Amikor anno ez amcsi főmajom itt volt csak úgy mellékesen(persze úgy óvatosan,jól segget nyalva) megkérdezték nem kéne már ezeket a megszorításokat csökkenteni,akkor ellenkezet. Fel kéne lépni ellenük kissé keményebben,akkor az ők adatait is gyűjteni kéne,úgyis annyi hulladék ember van ott teljesen jogos lenne.
  • neevous #7
    Akkor mostmár mi is potenciális terroristáknak számítunk!?
  • Inquisitor #6
    Jó ötelt. És/vagy úgyanilyen adatkiadásra köteleznék az amcsikat ... persze törvénytelen, de hát ez van.
  • irkab1rka #5
    egyszerű, kapsz egy papirt, hgoy hozzájárulsz az adataid közléséhez és kész.
  • IstvánTM #4
    Ne repüljünk, csak hajózzunk :D
  • Cactus #3
    Ezzel csak annyi a gáz, hogy annyira sajnos már nem meghatározó. Töredékét termeljük USA-nak vagy Kínának. Viszont politikailag igenis fontosak vagyunk, tehát abban egyetértek veled, hogy nem nekünk kéne állandóan kullogni vki után, hanem megmondani másoknak hogyan kullogjanak utánunk.