Gyurkity Péter

Hardverazonosítással a csalók ellen

Az internetezők hardvere, szoftverei és hálózati információi alapján készített számítógépes ujjlenyomattal fokozná a weboldalak biztonságát egy amerikai cég, amely szerint csak a komponensek cseréjével kerülhető ki az eljárás.

Az Iovation ezen három fő jellemzőre koncentrál szolgáltatásában, és a számítógépek hardveres összetétele, az azokon futó szoftverek, valamint a hálózati adatokról összegyűjtött információk alapján készít egyedi profilt minden, a védett oldalra tévedő internetező gépéről. Az ieSnare így szűrné ki a nem kívánatos látogatókat, illetve a már ismerős gépeket, amelyeket korábban csalás gyanúja miatt vettek fel a feketelistára.

A Cnetnek nyilatkozó Greg Pierson vezérigazgató elmondta, hogy a módszer ellen egyedül a már beregisztrált hardverkomponensek lecserélésével tudnak védekezni az internetes csalók, ám ez egy idő után meglehetősen költséges procedúrának bizonyulhat, így reményeik szerint elkerülhető a védelem tömeges kijátszása. Mindazonáltal ily módon biztonságossá tehetik a legtöbb weboldal meglehetősen nyílt regisztrációs eljárását, és megakadályozhatják, hogy a frissen kitiltott felhasználók azonnal új néven térjenek vissza, mintha mi sem történt volna.

Az első számú célpontok között a csalókat és pénzmosókat említik, akik az elmúlt hónapokban nagy számban iratkoztak fel egyes internetes kártyajátékok oldalaira. Itt több külön felhasználói fiókot hoztak létre, majd a saját fiókok között lejátszott partik révén "elnyerték" a pénzt saját maguktól, tisztára mosva ezzel az olykor nem kis összegeket. További felhasználási terület lehet a tinikre koncentráló közösségi oldalak azon csoportja, akik mindent megtesznek a pedofilok kiszűréséért, és természetesen az internetes kereskedelem főbb képviselői, hiszen itt is akad bőven példa a törvénytelen húzásokra.

Az egyetlen probléma, hogy az egyedi ujjlenyomatot a felhasználó gépén helyezik el és ezt az eljárást még az érdeklődő weboldalak egy része is nemtetszéssel fogadja. Kérdés, hogy a szolgáltatás által kínált előnyök, a csalók gyors felderítése és kiszűrése, mennyiben győzik majd le ezt az ellenkezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!