Gyurkity Péter

Indul a százdolláros laptop tesztelése

Nicholas Negroponte, a projekt első embere levélben árulta el, hogy szeptemberben több országban megindul a kurblis laptop tesztelése, a sorozatgyártás beindításával pedig novemberben kezdik a terjesztést.

Negroponte a ZDNetnek elküldött emailban cáfolta azokat a korábbi híreszteléseket, miszerint a tesztpéldányokból kizárólag Thaiföld kap majd, mivel a többi országban nem mutatkozik érdeklődés az olcsó laptop iránt. Leveléből kiderül, hogy Nigéria már szeptemberben, Thaiföld pedig októberben kezdi meg a fejlesztés helyi tesztjét, és a projektben érdekelt többi államnak is lehetősége lesz kipróbálni a terméket még a sorozatban gyártott verzió megérkezése előtt.

"A tesztidőszak mindenütt azonos időzítéssel veszi kezdetét" - áll az üzenetben, amelyben még arról is olvashatunk, hogy a novemberben elsőként legördülő darabokra - a "B-masinákra" - szintén alapos vizsgálatok várnak. Az árral kapcsolatban itt is a már korábban napvilágra került verzió szerepel: eszerint a 100 dolláros végfelhasználói ár nagyjából 2008-ra válhat valósággá, addig a kezdeti időszak nehézségei, valamint a relatíve alacsony példányszám miatt inkább 130-140 dollár a valószínűbb. Alaptalanok viszont azok a hírek, amelyekben többmilliós megrendelésekről számoltak be - eddig csak a tesztelőknek szállítottak, ám az érdeklődő országokkal folyamatos a kommunikáció.

Időközben azonban fontos előrelépést értek el, mégpedig a kijelzővel kapcsolatban. Az eWeeknek adott interjúból megtudhatjuk, hogy sikerült egy kellőképpen rugalmas és olcsó panelt találniuk, amely közvetlen napfényben is jól olvasható marad, így elhárult az egyik legnagyobb akadály a laptop megjelenése elől. A készülék wiki oldalán található bejegyzés szerint ez a kijelző a hagyományos eszközök 95 százalékánál nagyobb felbontású, fogyasztása mindössze egyhetede, ára pedig egyharmada a megszokottnak.

A speciális panel sorozatgyártását ráadásul minden módosítás nélkül beindíthatják a meglévő LCD üzemekben, így ez sem jelent problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoliSoft #26
    "Please note that the $100 laptops—not yet in production—will not be available for sale. The laptops will only be distributed to schools directly through large government initiatives."
  • Unas #25
    Majd ha lehet kapni, akkor lesz érdemes elgondlkozni rajta.
    Az még két év, ami alatt a jelenleg 100 dollár értékű cucc max 50-et fog érni...vajon jó bolt?
  • Ratty #24
    én úgy hallottam, hogy aki magánszemélyként veszi, annak háromszor annyiba fog kerülni, és ezzel kifizeti másik kettőnek a gépet. bár nem tudom, hogy ez most mennyire van még így.
  • R0sc0 #23
    mikor lehet már vásrolni ebbol?
    én tuti vennék
  • erb #22
    Egeszen pontosan a RedHat utodja / nyilt, ingynes, butitott valtozata fut rajta (Fedora). Azert mert te egerrel a kezedben szulettel meg nem kell mindent es mindenkit lefikazni, ami nem M$.
  • avman #21
    a világ jó részén nincs vezetékes víz. ellenben van aggregátoruk, sőt tévéjük is. és valszeg erre is lenne igényük.
  • DKm #20
    Egy ilyet szerintem én is veszek. Szerintem még 130-140 dollár is reális érte. :) Csak nehogy úgy lehessen kapni, mint az iPod-ot. Amerikában 299$-ért reklámozzák, és mindenhol annyi is, de itt nálunk átszámítva elkérnek érte minimum 450$-t.
  • Morden23 #19
    KurbliTop
  • Caro #18
    A linkelt wiki-ben minden benne van, van OS image is, qemu-ból el is fut, úgyhogy az otthoni gépen is lehet próbálgatni :)
  • strogg #17
    Linux BIOS?

    Nice...