Berta Sándor

Vizsgálat az AOL adatkiszivárgási ügyében

Nem csupán kínos, hogy egy egyetemi oldalról nemrég kiszivárgott 658 000 felhasználó keresési adata, de hamarosan akár még komoly vizsgálat is indulhat az amerikai vállalat ellen.

A cég ugyan a 20 millió keresési adat kiszivárgása után azonnal igyekezett bocsánatot kérni, azonban könnyen lehet hogy ez nem volt elég. Polgári jogi szervezetek vizsgálatokat követelnek az ügyben. Az egyik legismertebb civil polgári jogi szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) benyújtott beadványában követelte, hogy azonnal indítsanak hivatalos vizsgálatot az AOL ellen és kötelezzék adatvédelmi rendelkezései javítására, valamint betartására.

Az EFF érvelése szerint ezzel az esettel az AOL nem csak saját adatvédelmi szabályzatát sértette meg, de a szövetségi kereskedelmi törvényt is. A kiszivárgott keresési adatok ugyan nem tartalmaztak neveket, azonban mint kiderült, könnyen visszakereshető hogy ki milyen fogalmakra keresett rá. Az Electronic Frontier Foundation követeli azt is, hogy az AOL értesítse mind a 658 000 érintett felhasználót.

Marcia Hofmann, a szervezet ügyvédje elmondta: a kérdést azért is komolyan kell venni, mert az internetes keresési adatokból kiderülhet, hogy valakinek mi a politikai véleménye vagy vallási hovatartozása, vagy van-e valamilyen egészségügyi problémája, esetleg családi gondokkal kell szembenéznie, milyen a pénzügyi helyzete, milyen a szexuális beállítottsága és még számos más személyesnek minősülhető adat, illetve információ kideríthető. Ezek után az a minimum, hogy az AOL az összes érintettet tájékoztatja. Az EFF az esettől azt reméli, hogy az amerikai Kongresszus az eddiginél nagyobb figyelmet fordít az adatvédelem kérdésére és kimondja, hogy a keresési adatok is a magánélethez fűződő jog védelme alá tartoznak.

Az AOL nem kommentálta a beadványt és továbbra is a felelőst keresi. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy valakit felelősségre vonnak vagy akár elbocsátanak-e a kínos ügy miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #1
    " Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy valakit felelősségre vonnak vagy akár elbocsátanak-e a kínos ügy miatt. " ez a besz@rás és az elszomorító