Hunter

Mégis vannak tavak a Titánon

A Cassini űrszonda radarrendszere igen meggyőző bizonyítékokra bukkant a Titán régóta feltételezett tavainak létezéséről. A felvételeken a földi tavakra emlékeztető sötét foltok láthatók, melyek a szaturnuszi óriás hold északi sarkköre közelében helyezkednek el.

A július 21-én készült képeken látható, hogy több folthoz tartoznak csatornák, melyek a spekulációk szerint folyékony metánt vagy etánt szállíthatnak a tavakba, vagy a tavakból. Alakjuk szintén arra utal, hogy valamilyen folyadék alakította ki azokat. A foltok és az összekötő csatornák némelyike teljesen fekete, ami annyit jelent, hogy az adott terület nem vert vissza radarjelet, éppen ezért rendkívül sima felületről lehet szó. A sötét foltok körül egyes esetekben peremek is kivehetők , ami a folyadék elpárolgásával bekövetkező üledékképződésre utal. A Titán légköre rendkívül gazdag metánban, etánban, folyékony víz azonban nem jellemző.


A felső kép középpontja nagyjából az északi 80. és a nyugati 92. foknál van és egy 420x150 km-es területet mutat, míg az alsó hasonló méretű területet jelenít meg, középpontja északi 78, nyugati 18 fok közelében van

A fenti okokból a tudósok a sötét foltokat folyékony metán, vagy etán tavakként értékelik, így a Titán az egyetlen ismert égitest a Földön kívül, ami képes tavak fenntartására. Azonban nem csupán a tavak teszik hasonlatossá bolygónkhoz a holdat, legalábbis erre enged következtetni egy korábbi, április 30-i képsorozat elemzése. A világos, közel 4000 kilométeren terpeszkedő, kilométeres magasságba nyúló hegyláncokkal tarkított felföld, a Xanadu elvileg barlangok sokaságával büszkélkedhet.

A Cassini rádióhullámokkal vizsgálta ezt a területet, melyek szerint a hegyek nem szilárdak. Anyaguk rendkívül alacsony dielektromos állandóval rendelkezik, ami valamilyen porózus anyagot, valószínűleg vízjeget feltételez. A Cassini elemzőcsapata szerint a területen rengeteg barlang alakulhatott ki a metán esőzések felszínformáló munkája hatására.És végül, hogy még teljesebbé tegyük a képet a holdról, megérkeztek a Huygens szonda leszállóhelye körül észlelt kavicsok méretelemzései. Az adatok egy nem várt rádiójel visszaverődésből jutottak el az ESA tudósaihoz, akik megállapították, hogy a szondától nyugatra látott képződmények átlagban 5-10 centiméter átmérővel rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Anteris #27
  "Amúgy simán be lehetne szippantani az ottani levegőbe ...ugyanazok az anyagok vannak a titán légkörében mint a földön, csak más arányba"

  ezen röhögök már egy éve : )
 • Elmerik #26
  [marquee][brutálnagy]Próba hozzászólás[brutálnagy][/marquee]
 • HUmanEmber41st #25
  Bár úgy tűnik nincs mérgező gázösszetétel , mégis tömény szarszag terjeng szegény Titánon.. :)
 • sonicXX #24
  *taps*
 • DanyyX #23
  A tűzhöz nem OXIGÉN, hanem OXIDÁLÓSZER kell. (ált isk. 8-ik osztálya óta közismert)

  Az oxidálószer tartalmazhat kötött állapotú oxigént, vagy más oxidálószert (pl. fluor).
  A rakétatechnikában már 1960-ban ismeretes volt a petróleum+salétromsav vagy hidrazin+fluor hajtókeverék. Itt ugye a salétromsav, ill. a fluor az oxidálószer szerepét tölti be...
 • sonicXX #22
  Tehát mégegyszer: NINCS oxigén a titán légkörébe, vagy ha igen, akkor tökéletesen jelentéktelen mennyiségben. A tűzhöz OXIGÉN KELL, ált.isk. 5-ik osztálya óta közismert.
 • Dömper Ármánd #21
  Nos ez tényleg hűdevicces, de Caro 16-os hozzászólása óta, azaz ~4 órája, a helyzet nem változott a Titánot és ott továbbra sincs, az égéshez elengedhetetlen oxigénből.
 • Sanyix #20
  Hát nem igazán, az a 98,4% nitrogén nem igazán ég, és az 1,6% metán se oxigén nélkül :)
  Amúgy simán be lehetne szippantani az ottani levegőbe, nem lenne tőle semmi baja az embernek(leszámítva, hogy megfagyna a tüdeje :D a -174 C fokos levegőtől), ugyanazok az anyagok vannak a titán légkörében mint a földön, csak más arányba, és hiányzik egykét fontosabb gáz (pl oxigén).
 • Peti0011 #19
  Ez tök jó meggyujtod a cigit és már ot a jelzőfény(az egész bolygó ) amivel jelzel az ufoknak akkora tüzet már csak észrevesznek
 • brueni #18
  alternatívák

  ögyulladsz,
  elcsöpögsz
  a cigid gyullad meg ön.
  köhögsz
  meghalsz rákban
  amíg a csikket nem egy magas oktánszámú tóba dobod, semmi