Gyurkity Péter

Dél-Korea kitart a Windows korlátozása mellett

A szöuli bíróság elutasította a Microsoft fellebbezését azon ítélettel szemben, amelyben az operációs rendszer és a beépített médialejátszó szétválasztásáról döntöttek. A cég tovább próbálkozik, hogy megmásítsa a döntést.

A Reuters jelentése szerint az ügyben eljáró szöuli bíróság a dél-koreai versenyhivatalhoz hasonlóan végül elutasította az amerikai szoftvercég fellebbezését, mondván, hogy az nem megalapozott és továbbra is a korábbi korlátozó döntést alapján kell eljárni. A versenyhivatal így fennakadás nélkül végrehajthatja a szükséges lépéseket, míg a Microsoft tovább próbálkozik és akár a legfelsőbb bíróságig is elmenne, hogy bizonyítsa igazát.

A vállalat ugyanis továbbra is azt hangoztatja, hogy a médialejátszó - és egyéb más alkalmazások - beépítése nem előnyös piaci helyzetének kihasználását, hanem a felhasználók és a vállalati ügyfelek helyzetének megkönnyítését szolgálta. Ez ugyanis elsősorban kényelmi okokból alakult így és ezzel nemcsak saját maguknak, hanem a vásárlóknak és az ország gazdaságának is jót tettek. Ezen állítással sem a versenyhivatal, sem pedig a bíróság nem ért egyet, és a májusi elutasítást követően a Microsoft ismét merev ellenállásba ütközött.

A cég azt szerette volna elérni, hogy felfüggesszék az augusztus 24-én életbe lépő intézkedés végrehajtását, amely többek között a médialejátszó leválasztását írta elő. Amint ez megtörténik, jogi úton megtámadják a döntést, és igyekeznek elérni annak módosítását, hogy megkerüljék a korábbi trösztellenes ítéletet és minden maradjon a régiben. Ez a jelek szerint nem fog menni, így ki kell fizetniük a februárban kirótt 34 millió dolláros büntetést és a tervnek megfelelően augusztusban ki kell adniuk a Windows módosított változatát. Mindez azonban nem jelenti a viszony végleges megromlását: a szoftvercég nemrég bejelentette, hogy jelentős összegekkel támogatja a dél-koreai fejlesztőket, és továbbra is igyekszik megragadni az országban kínálkozó lehetőségeket.

Az ítélet ellen folytatják a küzdelmet, és akár a legfelsőbb bíróságig is hajlandóak elmenni, hogy elérjék annak módosítását, de legalábbis felfüggesztését. Másik hasonló beadványukat illetően még nem született döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #41
    mi a szarér szálltak rá ennyire a m$ra? valamint mér pont a media playerre? Mér nem az IE-re? az sokkal idegesítőbb probléma, mer gyakorlatilag utólag se lehet eltávolítani, ellentétben a media playerrel...
  • Morden23 #40
    Egyetértek. Kezelhetetlen, idegesítő, túlméretezett és randa:)
  • Caro #39
    Nyilván nem.
    A nagyon alacsony (96kbps>) bitrátákra azért még mindig a realmedia a legjobb, és ez tény.
    128 kbps körül a sorrend kb úgy néz ki:
    1)h.264/theora(a h.264 általában élesebb, de néha nagyon elmosódik, főleg képkockaváltáskor, amit a theora nem tesz)
    2)divx
    3)wmv(ennek teljesen fakók a színei, amellett még kockásabb a divxnél is)
  • Marlosh #38
    De most komolyan: Aki ert hozza az ugyse hasznalja,mert van jobb,aki meg nem ert hozza az esetleg azt se tudja,hogy van masmilyen!(codec)
    Szemely szerint a quicktime az amit eltorolnek a fold szinerol:)
  • turul16 #37
    wmv akkár szar akkár nem, nem az a problém vele, hanme, hogy MS termékek használatát igyekezett kikényszeríteni. ~Milló jobb kodek volt a megjelenése környékén. A célja nem egy takarékos bitráta komprumiszum volt. Ugyan ugy, az ujabb változatok is elsősorban az inkopatibilitást szolgálják.
  • moonman #36
    Mik ezek a sz@r wmv-k amivel tele van a net?
    Egyáltalán mihez hasonlítod?
    Az emberek abból indulnak ki, hogy amit a neten néznek wmv-t az sz@r! Egyébként tényleg rossz a minősége, de azt már nem tudják, hogy pont azért tudják nézni egy lassabb netkapcsolattal is.
    Ugye nem egy divx/xvid dvd-ripet hasonlítasz egy pár kilobites wmv-vel? :)
  • Marlosh #35
    Azt nem ertem,hogy miert nem csinaljak meg a kiegeszito dolgokat opcionalisra? Hasonloan mint a linuxnal,csak nem olyan nagyon reszletesen.
    Es ha kell telepitem,ha nem kell, akkor nem.Szerintem mindenki jol jarna ezzel:)
  • lpmaskmancick #34
    én nemsok dologra használom a media palyert,max zenehallgatásra meg néha avi nézésére(meg esetleg asf nézésre)dvd lejátszásra jó a powerdvd,mpeg-et is azzal játszok,jobban viszi mint a wmp,amúgy meg k-liet kodek pakot használok,nekem az vált be a legjobban,amúgy nem rossz lejátszó csak az a kár h kuva sok kodek kell hozzá
  • Caro #33
    De ha jön megint egy új háziformátum, és azt esetleg már nem tudják feltörni, és még el is terjed, akkor nem tudom kiváltani az alternatív szoftveremmel!
    És éppen ez a baj.
  • Marlosh #32
    Hmm, regebben lattam ugy jatekokat,hogy az volt a dobozan:PC/Mac CD akkor nem volt nehez megcsinalni? (Diablo 2 pl.)