Szekeres Viktor

MTV-s díjak - legjobb film az Ünneprontók ünnepe

Kiosztották a legnagyobb zenecsatorna filmes díjait. A legnagyobb sikert a nálunk csúnyán elhasalt poénparádé, az Ünneprontók ünnepe aratta.

Bár a díjakat már egy héttel ezelőtt kiosztották, de a Music Television csak hétvégére időzítette a Jessica Alba által vezetett díjátadót. Az adást idehaza néző kábeltévés rajongók elcsodálkozhattak azon, hogy a tekintélyes legjobb filmes listából nem a tavalyi év legjobban sikerült képregény-adaptációira, vagyis a Sin City-re vagy a Batman: Kezdődik!-re esett a közönség választása, hanem az Ünneprontók ünnepére (Wedding Crashers), melyben Owen Wilson és Vince Vaughn összeszokott párosként tettek tönkre esküvőket, míg egyszer csak el nem sült visszafele az a bizonyos fegyver.


Bár folyton Amerika hozzá nem értését és ízlését emlegetjük sokan, mégis tavaly az Ünneprontók ünnepe egy alig 40 millió dollárból készült filmként mindenkit meglepve 209 millió dollár bevételt hozott és csak olyan gigaköltségvetésű filmek előzték meg, mint a King Kong, a Világok harca), a Harry Potter 4, a Star Wars 3 vagy a Narnia. (Bevételileg viszont megelőzte a Charlie és a csokigyárat vagy éppen a fent említett Batman-filmet.) Nálunk a filmet hamar kiköpték a mozik, hogy aztán kedvezményes árú DVD-ként már jobban meghódítsa a nézőket. A hazai sikertelenség oka továbbra is ismeretlen, különösen annak fényében, hogy az ugyancsak MTV-s legjobb film díjra jelölt 40 éves szűz Magyarországon például meg tudta ismételni az amerikai sikerét.


Persze 2005 vígjátéka nem csak a legjobb film díját zsebelte be, hanem Vaughn és Wilson a legjobb filmes csapat elismerését is átvehette (mit nekik Fantasztikus négyes, a Roxforti kisdiákok vagy akár a Hazárd megye lordjai). Ha ez még nem lenne elég, akkor Isla Fisher, mint az év felfedezettje is kapott egy aranybödön popcornt, melyre állva a 160 centis színésznő talán fel is érheti vőlegényét, Sascha Baron Cohent, akit filmes és tévés körökben csak Ali G-ként ismernek.


A többi Év filmjére jelölt alkotás szépen megosztozott egy-egy egyéb kategórián - például a szenzációs Steve Carrell, aki az egyenes adásban közvetített, valóban megtörtént gyantázásos szőrtelenítést is bevállalta a 40 éves szűzért. A Sin Cityben éppen a műsorvezető Jessica Alba kapta meg a fülledtségi díjat, vagyis a legszexisebb alakításért járó szobrocskát, pedig többek között Rob Schneider-t is le kellett győznie a Tök alsó 2-ből. A Batman: Kezdődik! a legjobb hős díjat vihette haza. Természetesen a díjazott maga a Denevérember, vagyis Christian Bale volt, aki még Obi van Kenobit is lenyomta a versenyben - és persze az ebben a kategóriában is jelölt Jessica Albát mint Láthatatlan lányt.


Az MTV-s díjátadókon mindig is jelen voltak az őrült kategóriák, vagyis a máshol nem megszokott díjak. Ilyen volt például a legjobb csók, melyben még Brad Pitt és Angelina Jolie Mr. és Mrs. Smith-beli pusszanását is megelőzte Jake Gyllenhaal és Heath Ledger merész légyottja a festői szépségű Brokeback Mountain-ből. Ugyancsak kiosztásra került a legjobb gonosztevő díja is, ahol kiderült, hogy a Darth Vader-ré váló Hayden Christensen még a Fűrész 2 Jigsaw-jánál is keményebb volt, Ralph Fiennes Voldemortjáról a Harry Potterből már nem is beszélve.


Mivel a B13 - A bűnös negyed című francia filmet Amerikában csak pár hete mutatták be, így nem jöhetett szóba jelöltként, ezért a nézők szerint Brad és Angelina között jött létre 2005 legjobb akciójelenete, pedig King Kong és a Pofonok földjéből Stepehen Chow is odatette magát azért. De hát mint tudjuk a bulvár hatalma végtelen, - mint ahogy végtelen volt a félelme Jennifer Carpenternek is, aki az Ördögűzés Emily Rose üdvéért című tárgyalótermi horrorban már-már Linda Blair-i magasságokba emelte eltorzult arcának játékát.


Valljuk be, hogy a többi jelölt, akik között ott volt Dakota Fanning (Világok harca) vagy Paris Hilton is a Viasztestekből még gyertyát sem tarthattak volna neki. Akárcsak a legjobb férfi színész kategóriában, az ezúttal egyéniben is győztes Jake Gyllenhaal-nak, aki anno a Donnie Darkóban már befutott, de tavaly a Bőrnyakúakban és a Bizonyításban is csillogtathatta képességeit.

Soha jobb show-t, kicsit kevesebb reklámot és jövőre ismét lehet tippelni, hogy mely filmeket fogják megdobálni az MTV-s popcornos bödönnel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SSeth #7
    Hehe.. wedding crashers.
    Télleg jó film.
    Feldúlják az esküvőket, megk*rnak minden csajt. Ők a nagymenők. Majd szerelmesek lesznek. De nem ám minden fenékig tejfel mert ott van a nő pasija. A nő szereti! Vagy mégsem? Kiderül, hogy a pasi szemét, és csak kihasználja a csajt mert egy olyan nőt csak a főszereplő szerethet igazán mert lélekben ott van vele.. megérti, egymáshoz passzolnak.(Ilyenkor általában az addig istenkirálycsászármindenkitmegdöntőférfi főhöst szerencsétlen töketlen balf*sznak szokás ábrázolni aki innentől kezdve felad mindent ami eddig fontos volt neki életében csak ezt csajt megszerezhesse és örökkön örökké vele élhessen boldogságban és szeretetben.) A vége előtt 15 perccel kiderül a turpisság. Konfliktus. A két szerelmes összeveszett. Ki gondolta volna. És a végén? Kibékülnek? Mégis???? Jézusom.. ilyen forgatókönyvre még soha nem volt példa az amerikai filmek történetében.
  • Cat #6
    egyetértek, miatta néztem meg Rachel McAdams egy másik, egyébként katasztrófális filmjét (family stone)
  • moRtiZ #5
    Wedding crasherst ne szold le, szerintem k.jo :D
  • Kaszi46 #4
    szerinted:)

    a véleményem szerint meg ez a díj annyit ér, mint amennyit a nyertes film!
  • Blasta #3
    Azért, mert összességében egy kusza, bugyuta, rövidfilm összefoglaló képregényköntösben, ami EGYEDÜL HANGULATÁBAN teljesített kiemelkedőt, másban nulla volt...
  • Mister #2
    szerintem is ez a gond
    nekem is nagyon tetszett. :)
  • oszi1113 #1
    Én csak azt nem értem, hogy a Sin City miért nem kapott semmit Jessica Alba fülledtségén kívül?! A tavalyi év legjobban sikerült filmje! Hihetetlenül adta vissza a classzikus comic fealinget, lehet az volt a baj, hogy nem Pókemberi maszlag lett belőle!