Szekeres Viktor

Világok harca - kipukkadt a Spielberg-lufi

A szokásostól eltérően szerdán mutatják be szinte az egész világon Steven Spielberg legújabb filmjét, ami - és ezt nem nehéz megjósolni - nagyon meg fogja osztani a közönséget.

No igen. Mi másból kéne filmet csinálni. Vegyünk egy régi nagy klasszikust, amely inkább címe alapján klasszikus, hiszen anno H. G. Wells novellája (még 1898-ban), valamint Orson Welles átverős rádiójátéka (és Jeff Wayne szenzációs musicalje) volt az, ami leginkább nyomot hagyott az emberekben és az utókorban. Byron Haskin 1953-as filmes feldolgozása bár kapott ugyan speciális effekt-Oscart a ma már megmosolyogtatónak tűnő repülő csészealjaiért, de filmes berkekben a művet inkább amolyan látványfilmként könyvelték el, amiben az űrhajójukból ki sosem szálló űrlények piros lézerrel porlasztják szét az emberiséget, hogy aztán a film végén a bolygó felszínének több mint 2/3-át kitevő anyagtól (gyengébbek kedvéért: víz) azonnal elpusztuljanak.

Spielberg úgy döntött, hogy ebből a történetből egy olyan látványfilmet kreál, ami egyben a világ legnagyobb szabású kamaradarabjaként is megállja a helyet. A film (világ)premierjét az egyik leglátogatottabb mozihétvégére tűzték ki. Leszerződtettek egy hollywoodi nagyágyút (Tom Cruise) és már előre dörzsölték kezüket a gyanútlan néző pénztárcájából a zsebükbe áramló dollármilliók gondolatára. Spielberg csak egy dolgot határozott el előre: tartani fogja magát az eredeti Wells-könyvhöz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Világok harcában Tom Cruise Ray Ferriert alakítja, aki konténereket emelget évi 20 ezer dolcsi fixért. Ray exe (Miranda Otto már mindig a Gyűrűk Ura Éowynja marad) lepasszolja a két közös gyereket egy hétvégére. Hősünk először botcsinálta apaként szerencsétlenkedik, majd hirtelen furcsa vizuális jelenségekre lesz figyelmes a hátsó kertben szemlélődve. A látvány-nagyüzem pedig beindul már a film 20. percétől kezdve, hogy kitartson egészen a 100. percig, persze meg-megállva, lepihenve, hiszen még egy Spielberg-filmnek sem végtelen a költségvetése.

Senki sem szereti, ha lényeges dolgokat olvas egy kritikában a film megtekintése előtt, de gondolom az nem kérdéses, hogy az alapkonfliktus a földlakók között és a kék bolygót leigázni kívánó, Mátrix-szerű tripodokban közlekedő idegenek között zajlik. Az idegenek szándékát fedje jótékony homály, ellenben Spielberg elgondolása elég hamar nyilvánvalóvá válik: úgy szeretné bemutatni a Világok harcát, hogy nem az egész invázióra koncentrál, hanem egyetlen ember menekülését kíséri figyelemmel.

Az ő szemével láttatja a borzalmas dolgokat és megkísérel belegondolni abba, hogy vajon az emberiség közeledni látva a végóráit, vajon hogyan reagál egy ehhez hasonló globális fenyegetésre. Az a cseppet sem közönségbarát megoldás, miszerint a főhős most kivételesen nem a világ megmentésére hajt, hanem csak gyerekeit akarja biztonságban tudni merész, és nagyon szimpatikus, és biztos sokakat meglep majd.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hogy valami szubjektív is elhangozzék ha már egyszer a kritika műfajában kalandozik a szerző: a film egy hatalmas lufi, ami pukkan egyet (-kettőt), majd semmivé válik. Bár a rendező tényleg az emberi drámát akarja láttatni velünk és azt meg is kapjuk, hisz gyerekszereplő (Dakota Fanning) gondolom ennyiszer még sosem kapta a "Még tágabbakra a szemeket!" rendezői utasítást, és Tom Cruise is produkál egy könnycseppet premier plánban.

Ennek ellenére a nézők többsége nem a szívszaggató családi történésekre, hanem magára a háborúra kíváncsi. Való igaz, a látvány elsőrangú, de valljuk meg: házak felrobbanását, sugárnyalábokat és repkedő autókat és teheneket már bőven láttuk hasonló filmekben. Spielberg kiéli magát abban, hogy amit díszlettervező tervezhet, azt sátán kacajjal lerombolja, de azzal nem tud mit kezdeni, hogy az egész film igazából nem szól semmiről.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A forgatókönyv tele van lyukakkal és a következő rombolásig mutató utak leírásával. Valamiért feltűnnek a filmben teljesen érdektelen szereplők (ismerős nő és lánya, Ray fia), akiket később - mivel látványosan nem lehet mit kezdeni velük - el is felejt gyorsan a film. Igazából a színészi teljesítményekkel nincs semmi gond, hiszen Tom Cruise van olyan profi, hogy hiteles apuka legyen, Dakota Fanning meg nyilván hiteles gyerek, aki ráadásul 10 éves kislányhoz méltóan az egész filmben sikítozik.

Justin Chatwin, aki a másik gyereket játsza, viszont teljesen feleslegesen szerepel a filmben, csak elvan és olykor kiabál az apjával, a cseppet sem klisé lázadó tinédzsert előadva. Az eredeti könyv rajongói biztos örülnek, hogy egy Wells-karakter, Ogilvy is szerepet kapott a filmben (Tim Robbins is profi), egy időre nála húzzák meg magukat a főszereplők, hogy a rendező ismét az emberi drámákra koncentrálhasson, és hogy bebizonyíthassa, hogy látta M. Night Shyamalan Jelek című filmjét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nem érdemes szaporítani tovább a szót, a film egyértelmű csalódás. Egy üres látványfilm, sok robbanással, pár alien-nel (akik mintha a Lény c. film kellékraktárából kerültek át a filmbe) és sok drámával, kiabálással, valamint masszív tömeggyilkolászással. A történet hiánya látványosan rányomja a filmre a bélyegét, mint ahogy az is, hogy minden idők egyik legnézőtaszítóbb befejezését sikerült kitalálni, mely ugyan frappáns, de nem nehéz megjósolni, hogy a nézők többsége pár nyomdafestéket nem tűrő szóval és a "Mi a fene van most?" kérdéssel fog reagálni. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nem veszít vele sokat az ember, ha nem nézi meg, vagy kivárja a tévés premiert.

Egy dolgot mindenesetre elértek a készítők. A reklámhadjáratnak köszönhetően úgy is mindenki megnézi a filmet, és az is biztos, hogy majd hosszú vita fog kezdődni arról a rajongók és utálók között a film milyenségét illetően.

Az elő-előzetes letöltése (Mérete 6 MB, formátuma .mov)
Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (Mérete 6 MB, formátuma .mov)


Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Világok harca (War of the Worlds)
amerikai sci-fi, 117 perc, 2005

Rendező: Steven Spielberg
Író: H. G. Wells
Forgatókönyvíró: David Koepp
Operatőr: Janusz Kaminski
Zene: John Williams
Producer: Kathleen Kennedy, Colin Wilson
Vágó: Michael Kahn

Szereplők:
Tom Cruise (Ray Ferrier)
Dakota Fanning (Rachel Ferrier)
Justin Chatwin (Robbie Ferrier)
Miranda Otto (Mary Ann Ferrier)
Tim Robbins (Ogilvy)
David Alan Basche (Tim)
Yul Vazquez (Julio)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #203
    cat - rosszul állsz hozzá.

    spielberg-et annak az embernek az élete érdekelte, aki a 36 ember közül túléli. nyilván arról nem tudott volna filmet csinálni, aki meghal a lövöldözés közben.

  • Cat #202
    ha nem lett volna az elején az a lövöldözés, rohanás, épp hogy tuléli közben meghal körülötte 36 ember, akkor jo filmnek tartanám
  • akyyy #201
    szvsz jó film, oszt csá!:D
  • Prof William #200
    JA igen a srác halálát asszem el tudtam vlna viselni. Ez a lázadunk még az apokalipszis közepén is mert én lázadó cagyok, az nagyon béna.

    Az apja helyében én vagy adtam volna neki egy büdös nagy taslit, hogy egy hétig a fal adja a másikat, vagy hagytam volna hogy menjen ahova akar! Legaláb nem fogyasztja a kajakészletet.
  • Prof William #199
    Lehet hogy észlelték őket de már nem volt elég idő. Azt se tudták sztem, hogy mi van. Nem hogy a népet figyelmeztették volna.

    Ez egy családról szólt, szóval lehet hogy apentagonban már reggel óta rohangáltak az emberek, hogy "Ismeretlen eredtű tárgyak léptek be föld légkörébe" csak nem mutatták.
  • santino #198
    Naneeeeeee.....
    Inkább hagyjuk:)
  • Gyuresz #197
    Santino ne legyen fogalomzavarod. TERVSZERŰ TÖMEGPUSZTÍTÁS. Erre egyetlen egy példát találsz a történelemben, nem többet. És nem tudom, Te milyen jogon kérdőjelezed meg, hogy hányan haltak meg, de már az is elgondolkodtató, hogy te azon akadsz le, hogy nem is 6 millió, hanem csak 4. (...) Te is valamilyen titkos zsidó-propagandát "gyanítasz"? New York-Tel Aviv tengely?! Ugyan kérlek. És nehogy azt hidd, hogy az USA-t védeném, mert én sem veszem be a hős megmentő szerepet tőlük. "...when you look long into an abyss, the abyss also looks into you
    "
  • jointeer #196
    hm nemrossz ez de nem nagyon illik szpilberghez:/
  • santino #195
    "De azt is meg kell jegyezni hogy csak egy ország katonái vettek részt emberek tervszerű pusztításában, és az amerikaiak nem lőttek le heccből embereket."

    Ez így nem igaz mert legalább 2 ország katonáiról van szó csak a Szovjetúniót valamiért el szokták felejteni pedig ott a fogolytáborokban több millióan haltak éhen és végeztek ki embereket a vörös terror alatt. Amerikai katonák is lőttek le heccből embereket és ez a már említett Band Of Brothers valamelyik részében is látható.

    "A másik hogy a zsidó rendezős mondatodat hajszál választja el a holokauszt-tagadástól."

    Ez egyenesen felháborító, nem értem, hogy jött ez le neked abból a mondatból. Én nem tagadom mert biztos, hogy volt holokauszt csak nem annyi zsidót öltek meg amennyit állítanak.
  • Gyuresz #194
    Nos a történészek sajnos, mialatt tanulják a szakmájukat, legtöbbször elveszítik az objektivitásukat és sajnos gyakran válnak szélsőségessé (legtöbbször nacionalistává). Persze nem akarom a barátodat ismeretlenül elmondani valaminek, de feltételezem azt is, hogy Spielbergéknek is marad egy kis zsetonjuk pár történész fizetésére, megkérdezésére. Még két dolog: az amerikai filmek valóban egyoldalúan ábrázolják a katonak milyenségét, és most német részről ezt egy valóságosabb film (Bukás) ellensúlyozza, megdöntve a jó-rossz motívumot. De azt is meg kell jegyezni hogy csak egy ország katonái vettek részt emberek tervszerű pusztításában, és az amerikaiak nem lőttek le heccből embereket. A másik hogy a zsidó rendezős mondatodat hajszál választja el a holokauszt-tagadástól.