Szekeres Viktor

A pofonok földje - Stephen Chow megmutatja

Stephen Chow színész-rendező úgy döntött, hogy a sikeres Shaolin foci után újabb szintre emeli a hongkongi akciókomédia fogalmát.

A magyar kommersz moziba talán még az akciófilmes John Woo sem ért el olyan gyorsan, mint a másik hongkongi ikon, Jackie Chan, aki szépen hozta magával a vicces-karatéjozós filmek fogalmát, melyeket hol moziban, hol pedig rongyos videokazettákon lehetett megnézni a múlt ködébe vesző hőskorban. Idővel azonban a hongkongi ikonok jó része amerikanizálódni kezdett, így törvényszerű volt, hogy feltűnik pár újabb hongkongi filmes, akik rágyúrnak a műfaj megújítására.

Stephen Chow persze egyáltalán nem számít új arcnak, hiszen pályája jó 20 éve indult különböző tévésorozatokban, majd ezt követően mozifilmek tömkelegében is szerephez jutott. Rendezőként 1994-ben mutatkozhatott be először, és elég hamar rátalált saját stílusára és az akció-vígjáték műfajára. Az igazi áttörést, vagyis a nemzetközi hírnevet és a hongkongi kasszarobbantást a fent említett 2001-es Shaolin foci hozta meg a rendezőnek, és erre tett rá egy újabb lapáttal a Pofonok földjével, mely újabb bevételi rekordokat hozott hazájában és külföldön is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nem angol nyelvű filmként csak Amerikában (ahol amellett, hogy rekordszámú moziban mutatták be a filmet külföldi létére) majdnem teljes egészében visszajött az alkotás 20 millió dolláros költségvetése. Azt szinte nem is érdemes megemlíteni, hogy a filmet majdnem minden elképzelhető kategóriában jelölték a hongkongi nemzeti filmdíjra, és 16 jelölésből 6-ot győzelemre is váltott, többek között a legjobb film díját is elhozta.

A film története az alkotás élvezethetősége szempontjából erősen másodlagos, nem azzal fogja megváltani a világot. Mindenesetre adott egy szerencsétlen lúzer (Stephen Chow), Sing, aki mindenféleképpen tagja kíván lenni az 1940-es évek környezetében játszódó film kis városkáját rettegésben tartó bűnbandának, a Baltásoknak. Másrészről pedig adott egy szegénynegyed, ahol a helyi lakosok szuperképességekkel vannak megáldva, és ezért jó ideig sikerrel veszik fel a harcot a Baltásokkal. Sing barátunk azonban hamarosan egy gyilkost szabadít ki, soha nem látott veszélyt zúdítva a negyed lakóira. A móka pedig elkezdődik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Igen, a móka, hiszen a film műfaját talán az akció-börleszk írja le a legjobban, ugyanis a méltán ismeretlen kínai abszurd és kevésbé abszurd humor szinte összes válfaja (kettő kivételével) randevúzik ebben a filmben, olykor harsány röhögést, máskor pedig jobbra-balra pislantgatást ("Csak én nem röhögök?") kiváltva a nézőből. A könnyek között persze, aki erősen koncentrál az azt is láthatja, hogy a film a wuxia-mozikhoz hasonlóan (Tigris és sárkány, Repülő tőrök klánja) ugyancsak a drótonrángatós-repkedős harcművészeti stíllel operál, persze karikírozva, eltúlozva azt, s ezzel egy újabb humorforrást teremtve.

A film minden humorossága ellenére nem egyszerű, olykor elég fárasztó tud lenni és sajnos a feliratok sokszor elvonják a szemet a mozivásznon zajló cselekmények elől. Ennek ellenére a Pofonok földje kiválóan teljesíti küldetését és ezerrel szórakoztatja a nézőt, aminél többet napjainkban nem is várhatunk egy mozifilmtől.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Érdemes leszögezni, hogy azoknak, akiknek Stephen Chow másik hozzánk eljutott filmje, a Shaolin foci nem jött be, vagy annak humora megfeküdte a gyomrukat, azok se feltétlenül forduljanak el undorral a filmtől. A Pofonok földje ugyanis egyrészt hanyagolja (a verekedésen kívül, persze) a sportvonatkozásokat, másrészt sokkal kifinomultabb és sokkal abszurdabb a humora. Oké, akadnak jelenetek, mikor a kárpát-medencei szempár csak tanácstalanul pislog, miközben a magyar ajak a "Mi van?" kérdést formázza meg, de ha az ember előre rákészül, hogy ebben a filmben a pihent agy nem ismer határokat, akkor nagy valószínűséggel jó szórakozásban lesz része. Arra persze érdemes vigyázni, hogy a saját hasunkat fogdossuk majd a röhögéstől.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A pofonok földje (Kung-fu Hustle)
feliratos kínai-hongkongi akció-vígjáték, 99 perc, 2004

Rendező: Stephen Chow
Forgatókönyvíró: Stephen Chow, Tsang Kan Cheong, Xin Huo, Chan Man Keung
Operatőr: Hang-Sang Poon
Zene: Raymond Wong
Producer: Stephen Chow, Jeffrey Lau
Vágó: Angie Lam

Szereplők:
Stephen Chow (Sing)
Wah Yuen (háziúr)
Kwok Kuen Chan (Sum)
Qiu Yuen (házinéni)
Dong Zhi Hua (Donut)
Xing Yu (Coolie)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • shotokan970 #29
  www.skhils.com/hu
 • Yoz #28
  Jo film a gond azzal van aki tobbet var a filmtol, mint amit az nyujtani kepes.
  Ez egy konyed szorakozast igero film, es azt nallam el is erte...
 • winnie #27
  töltsd le:) baramui fighter az eerdeti címe.
 • turando #26
  Persze,de az Ong Bak-tól nem is vársz mást...vagy igen? Van állítólag egy hasonló film,a "Fighter in the wind". Arról hallottatok? Vagy láttátok? Arra kíváncsi lennék.
 • Inquisitor #25
  Ja, Ong Bak-ot úgy érdemes nézni, mint tech-demót, átpörgeted és csak a verekedős és üldözéses részt nézed :)
 • winnie #24
  ez aztán nem semmi. gondolom megint nem a történetre lesz kihegyezve, mint az ongbak.
 • archkoven #23
  Valóban odavág. Ekkora szart még tényleg nem láttam.
 • IMYke2.0.0.0 #22
  Hát igen, ez a film oda fog vágni nagyon...!
  Kár, hogy jó idő lesz, mire ide eljut... :(
 • Tbone #21
  Nekem tetszett. Jol szorakoztam rajta. Ennyi.
 • archkoven #20
  Láttam a film reklámját az MTV-n és nagyon megtetszett, úgyhogy eldöntöttem, hogy megfogom nézni a filmet.
  A film egy ÓRIÁIS csalódás volt számomra! Úgy is mondhatnám, hogy ennyire rossz filmet talán még soha nem láttam. Nem emlékszem, hogy volt már olyan életemben, hogy egy filmet nem bírtam végignézni, de itt kb háromnegyed óra múlva feladtam és végetvettem a szenvedésnek. Annyira nem vettem a film "humorát", hogy végig kínosan feszengtem a székemben, persze mások is értetlenül néztek, szóval nem voltam egyedül. Vontatott, értelmetlen és valami elképesztően együgyü, szánalmas poénokkal van tele a film az első perctől -feltételezem- az utolsóig.
  Borzalom! Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy van akinek ez tényleg tetszik és nem csak sznobizmusból állítja, hogy őt szórakoztatta.
  Szegényes a szókincsem, hogy kifejezzem, hogy mennyire borzalmasan rossz ez a film.