SG.hu

Az epilepsziás betegeknek segít az Év Gyógyszere

Az "Év Gyógyszere 2005" díjat a belga UCB biotechnológiai-gyógyszerészeti vállalat epilepszia kezelésére kifejlesztett készítménye kapta.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság az elismerő díjat minden évben annak a gyógyszernek ítéli oda, amely nagy előrelépést jelent egy bizonyos betegség gyógyításában. Az új hatásmechanizmusú készítmény alkalmazása az epilepsziában szenvedő betegek életvitelében minőségi változást jelent, mivel a hatékony rohamkontroll mellett a mellékhatások előfordulása lényegesen ritkább.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) a díjat 1997-ben alapította azzal a céllal, hogy elősegítse a korszerűbb, hatékonyabb és leginkább betegbarát gyógyszerek elterjesztését és meghonosítását Magyarországon. A társaság az "Év Gyógyszere" díjat minden évben annak a Magyarországon piacra lépő gyógyszerkészítménynek ítéli oda, amely innovatív hatásmechanizmusa, hatékonysága vagy betegbarát volta miatt áttörést jelent egy bizonyos betegség kutatásában és gyógyításában.

Az MFT szakmai bíráló bizottsága titkos szavazással meghozott döntése értelmében, 2005-ben a díjat az UCB Magyarország biotechnológiai-gyógyszerészeti vállalat epilepszia kezelésére kifejlesztett készítménye kapta. A gyógyszer klinikai vizsgálatában több magyar epilepszia-centrum is részt vett, amivel jelentős mértékben hozzájárultak a gyógyszer sikeres kifejlesztéséhez.

Az epilepsziás betegek számára új lehetőséget biztosít a készítmény alkalmazása, mivel a gyógyszer kiemelkedő hatékonysága mellett a mellékhatások előfordulása is lényegesen kedvezőbb. Nemzetközi és hazai klinikai vizsgálatok szerint olyan nehezen kezelhető betegek esetében is hatásos a hatóanyag, ahol más készítménnyel nem volt elérhető rohammentesség. A készítmény egyik fontos tulajdonsága az is, hogy a betegek a terápia alatt is megőrizhetik szellemi frissességüket, így a komoly szellemi munkát végzők körében is alkalmazható.

Az epilepszia az agyban elhelyezkedő idegsejtek rohamszerű, nagy intenzitású kóros izgalmi tevékenysége, amely számos tünettel jelentkezhet a betegeknél. Magyarországon a lakosság 0,6 százaléka, azaz mintegy 60 000 ember szenved ebben a betegségben. A betegeket az előítéletek miatt szinte az élet minden területén hátrányos megkülönböztetések érik.

A rohamok jelentkezésének kiszámíthatatlansága következtében a betegségben szenvedők jobbára elszigetelődnek és kerülik a társadalmi érintkezések számos formáját. Ennek az új gyógyszernek az alkalmazása azonban segít abban, hogy a betegek semmilyen hátrányt ne szenvedjenek egészséges embertársaikhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vritamt #7
    Kedves látogatók!

    Mentőtiszt hallgatóként, a szakdolgozatom megírása kapcsán egy
    kutatást végzek, mely során az epilepsziás betegek életminőségét,
    annak változásait vizsgálom, illetve az életminőség javítását célzó
    javaslatokat szeretnék kidolgozni. Ebben a segítségüket szeretném
    kérni: a kérdőívem kitöltésével hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél
    szélesebb körben végezhessem el a kutatást, ezáltal minél bővebb képet
    kapjak az Önök életéről.

    A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dG1YTnZ6d0UwajZnYjR5d0N6YzhZcUE6MQ

    Üdvözlettel: Vámosi Rita
  • jimySz #6
    Epilepszia weboldalak: Epilepszia
  • dez #5
    Amit tehát nem egész életében szed, hanem egy kúra, és kész? Ha sikerülne is, alaposan eldugnák. :P
  • dez #4
    Tudok egy megoldást, de nem fogom ide leírni. (Csak priviben.) Nem gyógyszer-alapú, úgy valószínűleg nem is lehet.
  • klastrom #3
    http://www.freechoice.hu/
  • fawcet #2
    Egyszer remélem végleges gyógyszert is kifejlesztenek. Csak sajnálom hogy emiatt nem tudnak könnyen beilleszkedni a társadalomban.
  • drwho #1
    "Ennek az új gyógyszernek az alkalmazása azonban segít abban, hogy a betegek semmilyen hátrányt ne szenvedjenek egészséges embertársaikhoz képest."

    Ez a gyógyszer sem fogja módosítani azt a törvényt, hogy az empilepsziás beteg csak akkor kaphat jogosítványt, ha 2 évig egyhuzamban roham mentes volt. Nyilván ezzel mindenki egyetért, úgyis csak azért írtam, mert az idézett mondat nagyon túlzó. Az epilepsziában szenvedők 15-25%-a terápis rezisztens vagyis nincs olyan gyógyszer, ami tünetmentesítené őket. Ugyanis az epilepsziában maximum erről lehet beszélni, meggyógyulni az epilepsziások sajnos nem szoktak. Ez egy progresszív, malignus megbetegedés. Az epilepsziás rohamok gyakorisága a beteg által elszenvedett összes roham számával összefüggésben van, mivel a hipoxia okozta károsodás minden alkalommal újabb területeket thet epilepsziás gócponttá irreverzibilisen.