Napi Online

Madárinfluenza-gyanú Romániában

Romániában, a Duna-deltában madárinfluenza-gyanús házikacsák tetemét találták meg egy gazdaságban. Oroszországban eddig nem sikerült megfékezni a járványt.

A romániai fertőzést egy ottani laboratórium kimutatta, de az ország mezőgazdasági minisztere szerint mindaddig csak a gyanúról lehet beszélni, míg meg nem erősíti a vizsgálatot egy nagy-britanniai labor is, ahova a mintákat már elküldték. A gazdaságban található szárnyasokat mindenesetre megsemmisítették. A szóban forgó faluban, a Ceamurlia de Jos nevű településen még hét családi gazdaságban találtak gyanús baromfit, és az esti hírek szerint egy másik településen is előfordulhat fertőzött házi szárnyas.

A román szaktárca válságstábot hozott létre, amely részleges karantént rendelt el a térségben, azaz tilos az állatok ki- és bevitele az övezetbe és megtiltották a vadászatot az egész Duna-deltában.A fertőzött kacsákkal érintkezésbe került embereket beoltják külföldről beszerzett, madárinfluenza elleni vakcinával. A román egészségügyi miniszter közölte: a kormány a francia Pasteur Intézethez fordult, hogy szükség esetén újabb oltóanyag-tartalékhoz jusson.

Oroszországban sem bíztatóbb a helyzet. Bár korábban a mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a madárinfluenzát ellenőrzés alá vonták, a Kurgani területen csütörtökig 110 ezer csirkét öltek le a vírus miatt, de szükség lehet a telep további 350 ezer csirkéjének elpusztítására is. A fertőzés eddig 100 millió rubel, azaz mintegy 750 millió forint kárt okozott. Az orosz baromfitenyésztők szövetsége szerint eddig több mint 12 ezer szárnyas hullott el madárinfluenzában, és mintegy 144 ezer állatot öltek le, hogy meggátolják a járvány terjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tommy07 #2
    Igen, sajna én is úgy látom, hogy begyűrűzik. Mindenhol "hűűdenagyon tiltjuk meg karantén...", mégis mindenhol átjött. Nemrég a HírTV egyik adásában megmutatták, milyen is a Románia túlsó határán a fertőtlenítési eljárás...hát vicc. Ha így védekrzünk, meg is kapjuk. Bááár nem is tudom, hogy lehetne védekezni ez ellen.
    Most egy laborban az 1918-as spanyolnátha-vírust "keltették életre", mert sok a hasonlóság (H5N1 néven fut asszem), és talán segíthet. Aztán a megjegyezték, hogy "háttt az ellen sincs védőoltás" . Ezek után aszondom, együnk sok csirkét, pulykát, amíg tudunk :) Én ma is csináltam jóóó kis steak-pácos csirkemell-filét.
  • mrzed001 #1
    Legjobb esetben is tavasszal nagyon meg fogjuk szívni a vándormadarak miatt
    Ez van, nem eszünk több pipihúst :(