Berta Sándor

FlexGo: havidíjas PC a Microsofttól

Új megoldással készül a szegény országok meghódítására a redmondi konszern. Az amerikai vállalat egy olyan számítógépet akar piacra dobni, amelynél először csak az ár felét fizetné ki a vásárló, a többit fokozatosan törlesztené a használat függvényében.

Ugyan márciusban Bill Gates még nem mutatott érdeklődést az olcsó PC-k iránt, azóta azonban úgy tűnik, a Microsoft vezetői meggondolták magukat. Akkor még Craig Mundie, a Microsoft alelnöke is kritizálta Nicholas Negroponte, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) Médialaboratóriumának alapító-igazgatója által felkarolt 100 dolláros laptop-programot.

A cég által most bejelentett FlexGo voltaképpen egy olcsó számítógép-lízingelő projekt, a PC-n azonban nem az ilyenkor szokásos ingyenes Linux, hanem Windows operációs rendszer fut. Az ára viszont szintén kedvező, ráadásul a vásárlónak először csak a fele árat kell kifizetnie. A tervek szerint a maradék összeget a vevők később törlesztenék, minden munkaóráért fizetnének egy meghatározott átalánydíjat. A megoldás emlékeztet a mobiltelefon-piacon alkalmazott kártyás csomagokra, amelyeknél az előfizetők SIM-kártyájuk mellé kapnak némi lebeszélhetőséget, majd feltöltőkártyákkal növelik az egyenlegüket.

A program azért lehet sikeres, mert több szegény országban az emberek rendszertelenül kapják a fizetésüket vagy jutnak bevételekhez. Az átalánydíjas megoldás viszont lehetővé teszi, hogy ezek az emberek is számítógéphez jussanak anélkül, hogy hiteleket kellene felvenniük vagy pénz kellene kölcsön kérniük valakitől. Érdekesség, hogy a sajtóközlemény szerint Magyarország és az aprócska Szlovénia mellett csak olyan nagy népességű államokban lesz elérhető a konstrukció, mint Brazília, Kína, India, Mexikó, Oroszország és Vietnám.

A számítógépek rendelkeznek modemmel és csak addig használhatók, amíg a feltöltőkártya egyenlege tart. "Az egyes államokban a konstrukciók a helyi igényekhez és lehetőségekhez igazodnak. Az első számítógépek középkategóriás konfigurációk lesznek, később bővül majd a kínálat a Windows XP Media Center Edition és a Windows XP Starter Edition változatokkal ellátott PC-kkel is" - nyilatkozta Will Poole, a Microsoft szóvivője.

"Célunk ezzel a projekttel az, hogy megvalósíthassuk az embereknek azt az álmát, miszerint egy minden területen jól használható számítógéppel rendelkeznek. Így mindenki olyan PC-t vihet haza, amilyet szeretne és amire szüksége van és nem kell felesleges befektetésekbe ölnie a pénzét" - fűzte hozzá Mike Wickstrand, a Microsoft munkatársa. A FlexGo programban a Microsoft partnere az AMD, a HSBC Bank, az Infineon, az Intel, a Lenovo, a Phoenix és a Transmeta, a projekt tesztszakaszában ezek a cégek vettek részt.

A FlexGo program egy olyan technológia, amellyel a szolgáltató távolról tudja szabályozni a számítógép használatát - nyilatkozta Deme Csaba, a Microsoft Magyarország Kft. marketingvezetője. A megoldást a szoftver fejlesztője főként az internet- és távközlési szolgáltatóknak kínálja, amelyek így - előfizetéses vagy használatarányos konstrukcióban fizetett - jogtiszta szoftverrel ellátott számítógépet ajánlhatnak ügyfeleiknek. A Microsoft tehát nem értékesítési vagy finanszírozási rendszert dobott a piacra, hanem egy technológiát. Magyarországon az előfizetéses konstrukció tesztelését várhatóan 2006 második felében kezdi meg a T-Com. A használatarányos megoldás kidolgozása egyelőre nincs napirenden Magyarországon - közölte Deme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • combat #21
    "Így mindenki olyan PC-t vihet haza, amilyet szeretne és amire szüksége van és nem kell felesleges befektetésekbe ölnie a pénzét"

    És ha a winről gondolja, hogy az neki felesleges befektetés? Pláne ha jövőre is élni fog a program és Vista Ready gépeket nyomnak majd?

    (Jó persze, az válasszon máshol más konstrukciót.)
  • combat #20
    Sőt még az agyonsózott dán fetasajtot is zabálhatja nálunk...
  • Sanyix #19
    Engem meg meglepett. Itt az aláírásukban 7900gt-kkel meg 4800+ os x2-kkel, meg más sokszázezer ft-s gépekkel villogó fórumozók között nem érzem úgy, mintha olyan sokan lennének olyan rossz helyzetben... bár az igaz, hogy a világon sokan azt se tudják mi az a magyarország.
  • Hegyikecske #18
    az őket nem érdekli h nem esznek, aki gépvásárláson gondolkodik már azt is vindózzal akarják megfogni, tehát annyira nem fut a szekér h minden lehetőséget ki kell aknázni, csak azér a Starter edition és a használhatóság? Hááát, gondook itt pl az egyidőben maximum 3alkalmazás futtatható nevű korlátozásra, érdekes lesz
  • Gerygrey #17
    Én is csodálkoztam amikor egy ismerősöm kint volt Romániában, és mondta milyen elterjedt arrafelé az MMS-mobil meg hasonló vívmányok, én sem gondoltam volna hogy van arrafelé mobiltelefon meg internet...
  • GabiWong #16
    Egy dán cserediák, csodálkozott hogy ismerjük a tv-t, és nem állatokat nevelünk a réten.
  • benczurzs #15
    A szövegben csak MODEM szerepel, annak a jelentése: Modulátor, Demodulátor, szóval a digitális jelet rárakja az analóg csatornára.
    NEM tudjuk, hogy DSL modem (A, B), vagy 56kbit-es modemről beszélnek, de bizzunk benne, hogy nem az utóbbi.
  • Ryuuzaki #14
    Engem nem lepett meg az a tény, hogy kis hazánkat meg Szlovéniát a 3. világ éhező, lepukkant országai közé sorolták. Egyszer egy holland kérdezte meg tőlem, hogy -Ugye nálunk királyság van?-. Mondtam... igen. Egyébként a hitelre vásárolható win-es olcsó PC nen újkeletű. Minden elektronikai kereskedésnek van ilyen konstrukciója + ott teljes értékű a win-ed. Már megint feltalálták a spanyol viaszt.
  • NEXUS6 #13
    Én inkább azt ajánlanám a M$-nek, hogy csak a wint tegye átalánydíjassá, mint pl egy MMORPG-t.

    Letöltöd ingyen, regisztrálsz de a frissítésekhez, sörvízpekkekhez csak pízért juthacc hozzá.

    Nem kéne a HW-t eröltetnie az neki marhára nem megy.
  • Gerygrey #12
    A számítógépek rendelkeznek modemmel
    Modem? Hát ha nem ADSL-modemre gondoltak, hanem sima telefonos modem lesz a gépekben, az elég ciki így 2006 tájékán.

    és csak addig használhatók, amíg a feltöltőkártya egyenlege tart
    Az itthoni telefonos internet tarifákat figyelembe véve, jó sokáig tart majd egy kártya...

    Új megoldással készül a szegény országok meghódítására a redmondi konszern. Az amerikai vállalat egy olyan számítógépet akar piacra dobni, amelynél először csak az ár felét fizetné ki a vásárló, a többit fokozatosan törlesztené a használat függvényében.
    És ebben mi az új? Ezer éve vehetsz részletre számítógépet úgy hogy a felét kifizeted és törleszted. Sőt, jobb helyeken még nem is kell kifizetni a felét.

    Az átalánydíjas megoldás viszont lehetővé teszi, hogy ezek az emberek is számítógéphez jussanak anélkül, hogy hiteleket kellene felvenniük vagy pénz kellene kölcsön kérniük valakitől.
    Ehelyett perkálhatnak a Microsoftnak (ittelve a szolgáltatónak, akitől veszik a gépet). Most őszintén, nem mindegy hogy egy banknak, egy havernak, vagy egy ISP-nek tartozom? Miért próbálják meg velem elhitetni, hogyha havi 5 rugót fizetek a t-comnak az nekem jobb mintha mondjuk Cetelem vagy OTP részletet fizetek ugyanennyit?