Berta Sándor

Töretlen a bizalom az áramhálózati internetben

Bár az elmúlt hetekben egyre több támadás érte az áramhálózati internetet, a legtöbb befektető kitart a PowerLine (PLC) technológia mellett.

Ezt jelzi, hogy a Current Communications nevű amerikai áramhálózati internetszolgáltató cég 130 millió dollárral támogatja az ezirányú kutatásokat és a General Electric (GE), valamint az EarthLink is további támogatásáról biztosította az ilyen projekteket. A tervek szerint az eddig főleg Cincinattiban PowerLine internethozzáféréseket kínáló Current Communications hamarosan megveti majd a lábát Dallasban is.

A megoldás Willaim H. Berkman, a vállalat elnöke és társalapítója szerint azért is sikeres lehet, mert semmilyen plusz beruházást, hálózatfektetést nem igényel és az áramhálózat egyszerre szolgálhat energiatovábbítási és kommunikációs célokat. Tavaly egyébként a Google, a Goldman Sachs és a Hearst nyújtott összesen 100 millió dolláros tőkeinjekciót a PowerLine technológiának. Az Ausztriában a segélyhívó rendszerek és más rádióadások zavarása miatt az elmúlt hetekben többször is támadott áramhálózati internet az Egyesült Államokban népszerű és a DSL-, valamint más szélessávú internethozzáférések igazi alternatívájának számít.

A PLC-t hivatalosan támogatja az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) is és a tavalyi, illetve az idei tőkeinjekciók is egyértelművé tették: a technológia mögött álló cégek nem hagyják magára a döcögősen hódító útjára induló áramhálózati internetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lazly #4
    Nem csak a radioamatorokkel, egyeb frekvenciakra is behallatszik. A frekvencia kiosztas nagyon kis resze a radioamatoroke.

    Udv!
  • shabba #3
    Ingyen nem adják, semmi nincs ingyért. :) Amcsiban jellemzően az ADSL és a kábelnet ára közötti árszinten adnak egy azoknál inkább kisebb sebességű csomagot. De az a kevés számú fórum hsz.-t ami olvastam BPL-ről ott sem épp dícsérték, stabilítás és kapacitás problémákról írtak. Pl. az előbb belinkelt Manassasi BPL Project is láthatod hogy $29-ért adnak up to 3.5Mbps-et.
  • szombi #2
    Szerintem a pénz mellett az emberi irigység is beleszól, hogy miért nem építik
    ki - még ha kísérleti célból is - olyan területen a technológiát, ahol semmilyen hozzáférés nem elérhető.
    Nehogymá a parasztok kaphassák meg ingyen a teszt idejére a szélessávot,
    hanem versenyezni kell a városokban a pénzes DSL-lel meg miegymással.
    Egy tesztverzió általában ingyenes, mert különben senki nem tesztelné...
  • shabba #1
    "... áramhálózati internet az Egyesült Államokban népszerű és a DSL-, valamint más szélessávú internethozzáférések igazi alternatívájának számít."

    Ugyan már, ez marhaság. Van pár tízezer ilyen előfizető, miközben DSL-ből és kábelnetből meg van úgy közel 25-25 millió. Alig pár nagyságrendbeli a differencia, még 1%-ot sem közelíti meg a PLC részaránya(mellesleg amcsiban BPL-ként nevezik: Broadband over Power Line).

    Ahol van BPL szolgáltatás az is inkább teszt projectnek nevezhető, akár méret akár a céljai miatt. Ráadásul ahol létezik ilyen elvétve ott is kis területen jelenik meg,főleg nagyobb városok sűrűbben lakott részein ahol elég nagy a népsűrűség egy teszthez és jók a körülmények a gerinccsatlakozások kiépítéséhez. Ezeken a területeken viszont van DSL és kábelnet is és azokkal szemben nem igazán tud alternatíva lenni a BPL mert közel sem olyan fejlett technológia.

    Viszont azokon a területeken ahol igazán szükség lenne szélessávú alternatívákra, amivel a BPL-es sajtócikkekben állandóan előjönnek hogy akár a ritkán lakott, broadbanddel még ellátatlan területeken is alternatíva lehet, na ott ez technológia még nem jelent meg. Mert ahova DSL-t vagy kábelnetet üzletileg nem éri meg elvinni oda a BPL-t sem éri meg. Csak kérdés akkor mi szükség rá? Mert a cikkben szereplő: "azért is sikeres lehet, mert semmilyen plusz beruházást, hálózatfektetést nem igényel" duma nem igaz hisz a gerinckapcsolódást ki kell építeni ha nincs. Márpedig ritkán lakott területen nincs, oda optikai kábeleket fektetni mert nem éri meg kevés számú előfizetőre a nélkül meg életképtelen.

    Pedig amcsiban egyes államok területén a mai napig a területek 20-25%-án a szélessáv nem elérhető, mégsem rohamozzák meg ezeket a teszt BPL projectek. Mellesleg amcsiban ugyanúgy évek óta megy a harc a rádióamatőrökkel a zavaró freki témakörben, szóval ott sem nézik ezt a technológiát olyan jó szemmel.

    A méretre még egy példa:
    Manassas BPL Project Gets Bigger

    A cikk címe szerint a Manassas BPL project egyre nagyobbá válik. A cikk így kezdődik: "a nemzet egyik legnagyobb BPL fejlesztése" ami ugye azt sugallná a sok kis BPL project közül ez egy jelentősebb méretű lenne. Pár mondattal később: "a project egyre nagyobbra nő, nyár elejéig elérheti az előfizetők száma az EZRET is" Hát igen az ezer előfizető az már tényleg "komoly" szám. Elvégre DSL és kábelnet fronton a legnagyobbak 8-9 millió előfizetővel rendelkeznek. Most ezek mellett a BPL-t mint igazi alternatívaként megemlíteni 1xűen nevetséges.