Berta Sándor

Április 7-től bárkinek lehet európai doménje

A márkanév-tulajdonosok már tavaly december óta regisztrálhatják az általuk kitalált .eu doménneveket. A magánszemélyeknek erre egészen április hetedikéig várniuk kell, utána viszont szabad a vásár.

Csupán egyetlen szabály van: a doméneket regisztrálási sorrendben kaphatjuk meg, vagyis ha egy névre többen is pályáznak, az lesz a befutó, aki a legkorábban nyújtotta be rá az igényét. Az elemzők óriási rohamra számítanak, ezt egyrészt a szabad versenyhelyzettel, másrészt az Európai Unió 440 millió lakosával indokolják.

A Sedo nevű, a saját adatai szerint a világ legnagyobb doménbörzéjének munkatársai például azt valószínűsítik, hogy a regisztrált doménnevek legalább 50 százalékát a tulajdonosaik újra eladásra fogják felkínálni. Tény, ha valaki regisztráltat egy jól hangzó vagy sokak által keresett .eu-s címet, akkor az később sok pénzre számíthat, ha eladásra kínálja fel a tulajdonjogot. A cég szerint erre a korábbi doménnevek bevezetésekor leszűrt tapasztalatokból lehet következtetni. Ugyanez játszódott le ugyanis az. info és a .biz csúcsdomének regisztrációjakor.

Szintén prognosztizálható, hogy a legkeresettebbnek az angol, a német és a francia nyelvű doménnevek fognak számítani. Biztosra vehető, hogy ezek a nevek kerülnek majd a legtöbbe is. Aki nem akar lemaradni a regisztrációról, az jól teszi, ha még április hetedike előtt cselekszik. Hetedikén ugyanis már késő lehet, mivel a regisztrációs helyek addig elküldik az EURid európai doménregisztrációs szervezetnek az előzetesen beérkezett igényeket.

Egy átlagos .eu domén éves díja várhatóan 15 és 25 euró között lesz, vagyis nem mondható drágának a regisztráció. Az első európai uniós doménneveket a regisztráció után leghamarabb április közepétől lehet majd használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bazsiboj #6
    az eu.eu lesz az igazi :-)))
  • Sliders #5
    sg-nek lenne esze akkor az SG.SG-t reggelné be :D
  • Darth Sith #4
    megyek beregeltetni hogy www.sg.eu :DDD
  • Cnut #3
    Hol lehet 7edike előtt regisztálni?
  • Kaadi #2
    én is sietek hogy elkapjam a "nemkellaz.eu" domaint.
  • Vorpal #1
    Jujdejó .... minnyár beregisztrálok 10 et.
    Csak tudjam megjegyezni miket is akartam.

    A kiterdekel.eu lesz az első...