Specker Balázs

Késnek a Toshiba HD DVD meghajtói

A Toshiba bejelentette, hogy - az áprilisban debütáló HD DVD filmekhez időzítve - valószínűleg késlelteti újgenerációs DVD lejátszói megjelenését. A cég jelenleg is egyeztet a stúdiókkal.

A Toshiba America Consumer Products januárban még arról számolt be, hogy márciusban dobják piacra a HD-XA1 és HD-A1 lejátszókat, 799 illetve 499 dolláros (160 illetve 100 ezer forintos) áron. Azonban most úgy tűnik, még egy hónapot várniuk kell a HD DVD rajongóknak. "A Toshiba ebben a pillanatban is egyeztet a filmstúdiókkal és a kiskereskedőkkel a lejátszók pontos megjelenési dátumáról" - áll a cég közleményében az All Headline News oldalán. "Hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a HD DVD-ből, megpróbáljuk összehangolni a lejátszók megjelenését a filmekkel."


Toshiba HD-A1

A Warner Home Video múlt héten bejelentette, hogy első kiadványai - köztük a Millió dolláros bébi és Az operaház fantomja - április 18-án kerül majd a boltokba. Ezzel szemben, a Sony Pictures Blu-ray DVD-i csak májusban jelennek meg, egyidőben a velük kompatibilis lejátszókkal. Igaz, a Sony Playstation 3 konzolja csak november végén debütál, a beépített Blu-ray technika mindenképpen hatalmas lendületet ad majd a cég formátumának a piacon - vélekedik a TechNewsWorld.

Mindkét formátum jóval nagyobb kapacitást kínál a jelenlegi DVD-knél, ám a versengő felek képtelenek voltak megállapodni egy egységes formátumban, csakúgy mint 25 évvel ezelőtt a VHS és a Betamax támogatói, ami akkor igencsak megnehezítette a vásárlók életét. Több kiskereskedőlánc is hangot adott nemtetszésének, amiért két formátum is lesz a piacon. Fő problémájuk, hogy üzleteikben kétszer annyi eszköznek és kiegészítőnek kell helyet biztosítaniuk, ha versenyképesek akarnak maradni.

Azonban hatalmas bevételről van szó. A Warner Home Video szerint a következő generációs DVD eladások akár 750 millió dollárt is hozhatnak a filmipar konyhájára 2006 utolsó negyedévében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #11
    és ha mindezt megvette élvezheti a tvből felvett filmet... mer ugye másolni a benne lévő védelem miatt nem tud.. szal megtarthatják maguknak... pedig a hd-dvd még jobbnak tünt!
  • BiroAndras #10
    "A filmek többsége (még a szalagosok sem) nem tud sokkal több képpontot kezelni mint ami a mai dvd-re ráfér."

    A filmek semennyi képpontot nem kezelnek. Ha az eredeti mozi változat felbontására gondolsz, az messze jobb, mint a DVD. De léteznek már HD felbontású digitális videokamerák is. Szalagosból meg még sokkal jobbak (IMAX).

    "Az meg egyszerűen érthetetlen, hogy a világ 90%-át uraló hagyományos tv-k melett ki az aki ilyen szar filmeket mint a millió dolláros bébi, meg az operaház fantomja meg fog venni."

    Sokkal tőbb film van ennél. Attól, hogy lemez még nincs, már rengeteg HD anyag van a neten. Normálisabb országokban meg van HD minőségű digitális TV adás is.

    "+2 pixel miatt nem fognak az emberek 100.000 Ft-okat kihajigálni az ablakon."

    720x576 vs. 1920x1080. Ez azért nem kevés különbség.

    "Ahhoz hogy ez igazán élvezhető különdbséggel menjen, kell egy 300.000 Ft-os megjelenítő eszköz, + 100.000 Ft a kütyü, és akkor még súlyos 5000Ft egy egy film. Hát ennek kis hazánkban kevés esélye van az elkövetkező 4-5 évben."

    Nem olyan veszélyes pénz ez, és az árak csak lefelé fognak menni.
  • Dave77 #9
    Ne magadból meg az itthoni átlag bérből és fizetésből induljál ki. A fejlesztők, marketingesek nem a magyar picra építenek. A világon vannak pár tízmillióan akiknek normálisan megfizetik a munkáját, jobbak a gazdasági körülményeik és ezeknek a "pénzes barmoknak" ha tetszik egy újabb, jobb termék, akkor megveszik.
  • Zro #8
    Nem is a magyar piac fogja megtermelni a bevételt :)
    Amerika, Japán, Nyugat-Európa...
    Nekik nem pénz megvenni a hdtv-t, s aki azt megvette, már meg fogja venni ezeket is.
    Ráadásul aki nyugaton új tv-t vesz, az valószínűleg már hdtv-t fog venni. Nem fognak éhezni az új formátumok gyártói :)
  • MEdievil #7
    naa az operaház fantomja elég komoly alkotás ^^ de az biztos hogy ezért az 1 filmért 150.000++ pénzt kidani eléggé hülyeség
  • Berber #6
    Szerintem mindig lessz egy pénzes barom aki elkölti rá, aztán vagy bevalja, vagy nem, hogy szar az egész. A nagyképernyős (36" feletti) TV-ken elég gagyi a normál dvd kép, ezért lett igény a nagyobb felbontás, de szerintem ekkora hűhót nem érdemel az egész zene és filmipar. Sz@r gagyi amit nyomnak. Azért nem kellene elkölteni a pénzt HDDVD-re vagy kéksugárra. Talán néhány természetfilm megérdemelné, de az csak 10%. Nem adnék haliwUdi filmért 500 Ft-ot se. Az a marhanagy védelem fogja megásni a sírját mindkét verziónak!
  • GulaSoft #5
    Valaki magyarázza már el nekem, mitől lesz ez annyire keresett? A filmek többsége (még a szalagosok sem) nem tud sokkal több képpontot kezelni mint ami a mai dvd-re ráfér. Az meg egyszerűen érthetetlen, hogy a világ 90%-át uraló hagyományos tv-k melett ki az aki ilyen szar filmeket mint a millió dolláros bébi, meg az operaház fantomja meg fog venni. +2 pixel miatt nem fognak az emberek 100.000 Ft-okat kihajigálni az ablakon.
    Ahhoz hogy ez igazán élvezhető különdbséggel menjen, kell egy 300.000 Ft-os megjelenítő eszköz, + 100.000 Ft a kütyü, és akkor még súlyos 5000Ft egy egy film. Hát ennek kis hazánkban kevés esélye van az elkövetkező 4-5 évben.
    Egy dologra lesz jó, sok divx ráfér egy lemezre!
  • xnorbix #4
    Késeik a vindóz, az offisz, a pléjstésün, a blúrély, meg most már a hddvd.
    Mi ez a lustaság? Lehet tényleg be kéne szüntetni a passziánszt a munkahelyeken...
  • Viszpi #3
    azért ahogy elnézem, rendesen alá mentek a blueray olvasok árának, 40e-rel ill 100e-rel olcsóbb meg még a lemez is olcsóbb lesz mint a BD, hajrá HD DVD , (bár úgyse veszek ilyet amíg nem 15-20e Ft-ért dobálják a mindenes írókat a gépbe ) addig meg jó lesz a 100 Ft-os DVD is legfeljebb 2-3 lemez lesz egy HD-s film
  • viizo #2
    csakazértis: király a design