Gyurkity Péter

HD DVD laptop a Toshibától

A szabvány legfőbb támogatója bemutatta első laptopját, amely már befogadja az új korongokat - a Sony még ebben a hónapban piacra dobja Európában az első újraírható Blu-ray korongokat.

A Toshiba a most zajló CeBIT kiállításon mutatta be legújabb laptopját, amely a Qosmio G30 nevet kapta. Ez elsősorban a HD DVD formátum támogatásával emelkedik ki a mezőnyből, amely mellé HDMI (high-definition multimedia interface) és DVI csatlakozók és HDCP támogatás párosul. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott nagy felbontású filmeket nem kell feltétlenül a készülék kijelzőjén megtekintenünk, hanem a legmodernebb TV-k és monitorok közül válogathatunk. Bár a bejelentésnek inkább presztízsokokból van értéke, a Sony nem hagyhatta válasz nélkül és megszellőztette, hogy már készül az újraírható Blu-ray korongok piacra dobására.

A Toshiba áprilisban tervezi megjelentetni Európában laptopját, amely a Qosmio G20 utódaként érkezik majd. Ára a felszereltségtől függ, ám némi kapaszkodót jelent, hogy az előd esetében ez 2400 dollár, vagyis mintegy félmillió forintnál kezdődik. A Reuters kérdésére Oscar Koenders, a európai marketing részleg első embere mindössze annyit árult el, hogy 2500 és 3500 euró (625-875 ezer forint) között kalkulálnak. Az asztali lejátszókat illetően az igazgató már jóval magabiztosabbnak mutatkozott: ezek esetében 500 dolláros (100 ezer forintos) árral számolnak és úgy vélik, hogy egyéves előnyt vívtak ki a konkurenciával szemben.


Toshiba Qosmio G30

A Sony eközben megszellőztette, hogy az első újraírható Blu-ray korongok már ebben a hónapban megjelenthetnek Európában, míg az egyszer írható példányok áprilisban érkeznek. Ezek 2x-es sebességen futó egyrétegű lemezek lesznek, vagyis kapacitásuk 25 GB - a dupla rétegű változatok később készülnek el. A BD-R korongok 25 euró (6250 forint), míg a BD-RE lemezek 30 euró (7500 forint) alatti árral kerülnek forgalomba, legalábbis Németországban.

A TDK a cég közleménye szerint még ennél is korábban megkezdheti a terítést. Az egyrétegű BD-R 15 eurós, a BD-RE 20 eurós áron kerülhet a boltokba még ebben a hónapban, míg a dupla rétegű változatokat áprilisra ígérik, 35, illetve 45 eurós, azaz 8750 és 11 250 forintos árakon. Ezek természetesen magukon hordják a vállalat által kifejlesztett DURABIS 2 védőréteget, amely elsősorban karcolások és ujjlenyomatok ellen készült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kalger00 #4
    Hát ha azt nézzük h. most egy DVD lemez 3-400ft üzletben, feketén meg 60-80. Akkor lehet h. ez sem lessz több rövidesen 1000Ft-nál.
  • Inquisitor #3
    Ez nem érdekli se a gyártót, se a potenciális vevőket. Amikor egy CD író 800.000 volt, azt is megvették, és az első DVD írók is többszázezerbe kerültek. Még emlékszem mennyire örült mindenki, mikor lement az írható CD ára 1200Ft alá :)
  • dez #2
    Akkor már inkább a TDK BD-R 15 euróért (3750Ft), durabis2 réteggel. :D
    Csak épp még nagyon nem éri meg...
  • alejandri #1
    de jó, van laptop de nincs még irható lemez, akkor minek 1 ilyen drága hardver?