Gyurkity Péter

Blu-ray: a máso­lás­vé­de­lem csúszik, a for­má­tum nem

A Blu-ray Szövetség a CeBIT-en megerősítette, hogy nagy valószínűséggel csúszni fog a formátumnál alkalmazandó AACS másolásvédelem, ám ez szerintük nem korlátozza majd a felhasználókat.

Frank Simonis, a BDA szóvivőjének kijelentéseiről a Register tudósított, kiemelve, hogy a technológia késedelme nem jelenti majd a vásárlók korlátozását, és a korai megoldásoknak mindenképpen meg kell őrizniük a kompatibilitást a végleges verzióval. A szövetség ugyanis a várható csúszás ellenére sem szeretne lemondani a technológiáról, és átmeneti megoldással dobná piacra az első kiadványokat. A végleges változatot azután problémamentesen igyekeznek majd integrálni, megőrizve a kompatibilitást, és minimálisra csökkentve a vásárlókat érintő kényelmetlenségeket.

A szervezet részéről elhangzott, hogy az európai debütálás időpontját hivatalosan a májusi amerikai megjelenést követően jelentik majd be. Ez azonban nem jelenti majd az első lejátszók azonnali bemutatkozását, hiszen több gyártó, így a Samsung és a Panasonic is jelezte, hogy csak az ősszel érkezne meg az öreg kontinensre saját megoldásaival. Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az első írható, illetve újraírható média már jóval korábban, akár a hónap vége előtt bemutatkozhat, hiszen a Sony és a TDK is ilyen értelmű kijelentéseket tett.



Az AACS (Advanced Access Content System) másolásvédelme még nem áll készen, a meglévő verziót azonban mindenképpen bemutatják mind a Blu-ray, mind a HD DVD szabvány részeként. A vásárlói érdeklődés fenntartása miatt azonban mindenképpen fenn kell tartani a kompatibilitást, nemcsak az eltérő verziók között, hanem a szövetség saját kiegészítéseivel is. A Blu-ray lemezeken ugyanis további két megoldás, BD+ and ROMmark is helyet kap - előbbi lehetővé teszi a formátum frissítését, amennyiben feltörik a védelmet, utóbbi pedig egyfajta digitális pecsétként funkcionál, amely természetesen csak a gyári példányokon szerepel majd.

Phillipe Coppens, a Philips részéről annyit árult el, hogy a közeljövőben, de csak az amerikai debütálást követően ismertetik az európai megjelenés részleteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #25
    Örülök, hogy figyeltek. DE egy normális HDD élettartama, amennyiben fiókban tartod, árnyékolva, szobahőmérsékleten, a sokszososa egy akármilyen gagyi írott CD/DVD-nek és ez csak tovább romlik az írott média kárára az új technológiákkal.

    Az írott CD/DVD médiáknál a fémoxid azonkívül, hogy tovább oxidálódik, még szépen el is kezd kidifundálni a műanyag hordozóból, nemkülönben a szennyező anyagok meg befelé kezdik meg áldásos tevékenységüket. ÍGY ezek teljesen maguktól szépen tönkremennek (még légüres térben is), nem kell hozzá más, csak némi idő.

    A HDD-ket azonban rendszeres időközönként újraírva tlajdonképpen évtizedekig hasznáható állapotban lehet tartani, ha eleget pihentetjük őket. Sőt, amennyiben a mechanikájuk idővel tönkre is menne, az nem jelenti azt, hogy a tányérokon tárolt adatok sérülnének.

    Vannak olyan HDD-k is, pl. a Segate-is gyártott ilyet, amikben nincs is mozgó fej, így az egyetlen mozgó alkatrész maga a lemez, ami egy gyémánttűn forog védőgázban, tehát a várható élettartama még használat mellett is extrém.
  • pemga #24
    Hmm, a CD-kre, DVD-kre ez valahol 20-50 évre saccolták anno (a préselt lemezeknél a várható élettartam nyilván nagyobb mint az írottaknál). A legnagyobb ellenség az oxidálódás, tehát alapvetően a tárolás jelenti a nagyobb gondot. Amit mondasz 5 év azt ez a cikk shelf time-ként említi, tehát ennyi ideig bírja ki az írható cd, mielőtt megírják.

    Winyóknál az élettartamot munkaórákban (ill. ki-bekapcsolási ciklusokban) szokták megadni. Egy mai winyónál ez kb. 5-10 év ill. 50'000 ciklus (napi 2-3 ki-be kapcsolással számolva ez ugyanaz az érték). Maxtor adatlap, Seagate, vagy pl. a folyadék-csapágyas technológiáról. A winyóknál persze ez nem azt jelenti, hogy utána azonnal meghal, hanem elkezd csökkenni a használható terület. Ezen kívül ténylegesen maga a fej jelentheti a problémát.

    De szerintem Kürt-ösöket meg lehetne kérdezni, ők elég sokat dolgoznak ilyesmivel. Saját tapasztalattal tudom h. nem ér dobálózni, de nekem több winyóm halt már meg mint cd/dvd-m :(. (CD-nél egyértelműen oxidáció volt a halál oka, maga a felület megváltozott, winyóknál motorhibák ill. hőmérsékleti problémák. Azóta a winyóimat 12cm-es ventik között egy mini-szélcsatornában üzemeltetem :)).
  • Pharaoh #23
    Lehet, hogy lesz, kérdés, hogy mennyiért, és mikor.
  • takysoft #22
    fog cd-t olvasni
    lesz hddvd-br combo.

    miért?
    mert van rá igény. ennyi. ez határozza meg a piacot. nem a technológia.. az igény.
  • Gabest #21
    Írd ki kettőre. Vagy háromra.
  • Sanyix #20
    Dehogy hosszabb az optikai lemezek élettartama, a legtöbbnél a márkásaknál is csak 5 évet ígérnek, jó helyen tárolva, használattól függetlenül. A vinyónál meg használattól függ hogy meddig tart, ha nemnagyon használod akkor nagyon sokáig is tarthat :) de jó vinyó használattal is sokáig tarthat, nekem a 20 gigás maxtor 7200 rpm-es vinyóm, még 5 év nyúzás után is vígan megy :) mondjuk régebben még tudtak jó vinyót gyártani, ma már nem úgy látom.
  • Gerygrey #19
    Nem tudom, hogy paranoia-e, de én 50 giga fontos cuccomat nem merném rábízni egy darab lemezre... Inkább maradjon csak 10 DVD-n.
  • pemga #18
    Jól van, mondom NYITÓÁR! :). A DVD-nek is kellett kb egy év, mire lement 5000 Ft-ról 150-200-ra. Másrészt egy winyó várható élettartama kevesebb, mint a plasztik-lemezeké. Arról nem is szólva, hogy sokkal érzékenyebb a gravitációs gyorsulásra és a mágneses hatásokra, hirtelen hőmérséklet-változásra :). Legalábbis még nem hallottam olyan esetről, amikor egy cd meghalt volna, amikor a kinti minusz sokról betéve a gépbe meghalt volna. Míg a winyóknál ez bizony veszély.
  • strogg #17
    Hát azt leshetik, amikor én másolásvédett tartalmat veszek. A DVD-re is akkor kezdtem átállni, amikor a DeCSS már defaultban mindenhol ment.
    Ez az egész őrület csak azoknak éri meg, akiknek sok a backup. szvsz nincs értelme a teljes archívumomat elkezdetni iso-ba lehúzni, aztán felírni őket egy BR lemezre. Eddig dvd-n voltak, jól ellesznek azon ezután is. max egy teljes partició mentésre tudom leképzelni ezt a megoldást, másra nem igazán.
  • Sir Quno Jedi #16
    20ért meg veszel egy 200GBG-s HDD-t és berakod a fémtartalmú műanyag tasakjában a fiókodba... Haller...

    Tovább is tart és hatékonyabb/gyorsabb is.