25
  • Sir Quno Jedi
    #25
    Örülök, hogy figyeltek. DE egy normális HDD élettartama, amennyiben fiókban tartod, árnyékolva, szobahőmérsékleten, a sokszososa egy akármilyen gagyi írott CD/DVD-nek és ez csak tovább romlik az írott média kárára az új technológiákkal.

    Az írott CD/DVD médiáknál a fémoxid azonkívül, hogy tovább oxidálódik, még szépen el is kezd kidifundálni a műanyag hordozóból, nemkülönben a szennyező anyagok meg befelé kezdik meg áldásos tevékenységüket. ÍGY ezek teljesen maguktól szépen tönkremennek (még légüres térben is), nem kell hozzá más, csak némi idő.

    A HDD-ket azonban rendszeres időközönként újraírva tlajdonképpen évtizedekig hasznáható állapotban lehet tartani, ha eleget pihentetjük őket. Sőt, amennyiben a mechanikájuk idővel tönkre is menne, az nem jelenti azt, hogy a tányérokon tárolt adatok sérülnének.

    Vannak olyan HDD-k is, pl. a Segate-is gyártott ilyet, amikben nincs is mozgó fej, így az egyetlen mozgó alkatrész maga a lemez, ami egy gyémánttűn forog védőgázban, tehát a várható élettartama még használat mellett is extrém.
  • pemga
    #24
    Hmm, a CD-kre, DVD-kre ez valahol 20-50 évre saccolták anno (a préselt lemezeknél a várható élettartam nyilván nagyobb mint az írottaknál). A legnagyobb ellenség az oxidálódás, tehát alapvetően a tárolás jelenti a nagyobb gondot. Amit mondasz 5 év azt ez a cikk shelf time-ként említi, tehát ennyi ideig bírja ki az írható cd, mielőtt megírják.

    Winyóknál az élettartamot munkaórákban (ill. ki-bekapcsolási ciklusokban) szokták megadni. Egy mai winyónál ez kb. 5-10 év ill. 50'000 ciklus (napi 2-3 ki-be kapcsolással számolva ez ugyanaz az érték). Maxtor adatlap, Seagate, vagy pl. a folyadék-csapágyas technológiáról. A winyóknál persze ez nem azt jelenti, hogy utána azonnal meghal, hanem elkezd csökkenni a használható terület. Ezen kívül ténylegesen maga a fej jelentheti a problémát.

    De szerintem Kürt-ösöket meg lehetne kérdezni, ők elég sokat dolgoznak ilyesmivel. Saját tapasztalattal tudom h. nem ér dobálózni, de nekem több winyóm halt már meg mint cd/dvd-m :(. (CD-nél egyértelműen oxidáció volt a halál oka, maga a felület megváltozott, winyóknál motorhibák ill. hőmérsékleti problémák. Azóta a winyóimat 12cm-es ventik között egy mini-szélcsatornában üzemeltetem :)).
  • Pharaoh
    #23
    Lehet, hogy lesz, kérdés, hogy mennyiért, és mikor.
  • takysoft
    #22
    fog cd-t olvasni
    lesz hddvd-br combo.

    miért?
    mert van rá igény. ennyi. ez határozza meg a piacot. nem a technológia.. az igény.
  • Gabest
    #21
    Írd ki kettőre. Vagy háromra.
  • Sanyix
    #20
    Dehogy hosszabb az optikai lemezek élettartama, a legtöbbnél a márkásaknál is csak 5 évet ígérnek, jó helyen tárolva, használattól függetlenül. A vinyónál meg használattól függ hogy meddig tart, ha nemnagyon használod akkor nagyon sokáig is tarthat :) de jó vinyó használattal is sokáig tarthat, nekem a 20 gigás maxtor 7200 rpm-es vinyóm, még 5 év nyúzás után is vígan megy :) mondjuk régebben még tudtak jó vinyót gyártani, ma már nem úgy látom.
  • Gerygrey
    #19
    Nem tudom, hogy paranoia-e, de én 50 giga fontos cuccomat nem merném rábízni egy darab lemezre... Inkább maradjon csak 10 DVD-n.
  • pemga
    #18
    Jól van, mondom NYITÓÁR! :). A DVD-nek is kellett kb egy év, mire lement 5000 Ft-ról 150-200-ra. Másrészt egy winyó várható élettartama kevesebb, mint a plasztik-lemezeké. Arról nem is szólva, hogy sokkal érzékenyebb a gravitációs gyorsulásra és a mágneses hatásokra, hirtelen hőmérséklet-változásra :). Legalábbis még nem hallottam olyan esetről, amikor egy cd meghalt volna, amikor a kinti minusz sokról betéve a gépbe meghalt volna. Míg a winyóknál ez bizony veszély.
  • strogg
    #17
    Hát azt leshetik, amikor én másolásvédett tartalmat veszek. A DVD-re is akkor kezdtem átállni, amikor a DeCSS már defaultban mindenhol ment.
    Ez az egész őrület csak azoknak éri meg, akiknek sok a backup. szvsz nincs értelme a teljes archívumomat elkezdetni iso-ba lehúzni, aztán felírni őket egy BR lemezre. Eddig dvd-n voltak, jól ellesznek azon ezután is. max egy teljes partició mentésre tudom leképzelni ezt a megoldást, másra nem igazán.
  • Sir Quno Jedi
    #16
    20ért meg veszel egy 200GBG-s HDD-t és berakod a fémtartalmú műanyag tasakjában a fiókodba... Haller...

    Tovább is tart és hatékonyabb/gyorsabb is.
  • pemga
    #15
    * BD-R 25 GB - 20 euró
    * BD-R 50 GB - 40 euró
    * BD-RE 25 GB - 25 euró
    * BD-RE 50 GB - 50 euró
    Forrás. Az értékeket nem tudom honnan vették, mert a TDK oldalán nem találtam semmi utalást árra. Eszerint az alap lemez kb 5eFt indulóárral megy. (A DVD-nél is ilyen kezdőárak voltak.)

    Az AACS-s szöveget igazából nem értem, az nem csak a "műsoros" BD-kre érvényes? Mármint ha valaki a lemezre nem "adatot", hanem a BD saját video-formátumában szeretne írni. (Ugyanúgy mint ahogy a CSS is csak a DVD-V-re vonatkozik, ha kiírod a debian installdvd-t arra nyilván nem :)).
  • kev
    #14
    Ha beépített másolásvédelem lesz az 50gb-os lemezeknél, kevesen fogják venni őket.
    Ezt tudják a gyártók is..
  • arty
    #13
    mivel a felhasználok inkább sporolnak 10 forintot egy lemezen, semmint h márkást és jó minőséget vegyenek, változás aligha lesz :)

    én az általad emlitett inkombatibilitást a dvd esetén nem tapasztaltam :)
  • raingun
    #12
    "A Blu-ray Szövetség a CeBIT-en megerősítette, hogy nagy valószínűséggel csúszni fog a formátumnál alkalmazandó AACS másolásvédelem, ám ez szerintük nem korlátozza majd a felhasználókat. "

    Fasza, csúszik a felhasználók korlátozása, de ez nem korlátozza a felhasználókat :-)
  • BuzzFuzz
    #11
    A DVD nem szar csak nem a legolcsóbb írót és lemezt kell megvenni...
  • PyRex
    #10
    lol az nem holnap lesz...
  • Aramir
    #9
    Hja kérem, venni kell szépen egy bazinagy házat, abba belefér minden, BR író, HDDVD író, CD író stb :D
  • Pharaoh
    #8
    Elég sok gyártó azt mondja, hogy a BR irója már nem fog cd-t olvasni. A PPeter szerint a BR és HDDVD combók se nagyon várhatóak mert nagy az eltérés közöttük, max valami dupla optikával dupla áran, vagy még így se.
  • duke
    #7
    "azért cd, cdrw, dvd+, dvd+, dvd-rw, dvd+rw, dvdram, dvd-dual+-, stb, meg bluray, meg hddvd. meg ezek dualjai, mire 1 íróba besűrítik...."

    Es akkor meg kinaiak is jonnek a sajat lemezukkel(VMD),ami valoszinuleg hamarabb jelenik meg,es gondolom tized annyiba fog kerulni mint a BD lemez.
  • duke
    #6
    Remelem,hogy ez nem lesz akkora szar mint a dvd,mert az nagy szivas lenne.Ha itt is jonnek majd az olyan lemezek amik minden harmadik iro/olvasoval hasznalhatok es max fel ev utan tonkre mennek.Ha ezt is elbaszak,akkor dat magnot fogok aztan bekaphatjak.Lehet hogy kicsit lassabb de ezerszer megbizhatobb.
  • takysoft
    #5
    ezt mondtam én is.

    amúgy azt mondom, érdemes várni, míg combo író lesz.
    azért cd, cdrw, dvd+, dvd+, dvd-rw, dvd+rw, dvdram, dvd-dual+-, stb, meg bluray, meg hddvd. meg ezek dualjai, mire 1 íróba besűrítik....
    eleinte marha drága lesz, de ha lesz író 30 alatt, meg 50 gigás lemezek cirka 1000 forint alatt, én vevő leszek rá.
  • roliika
    #4
    Itt is gondolom ugyanolyan gubanc várható mint annak idején a DVD-nél...hogy van ami írja csak másik nem olvassa, vagy ami az egyiket olvassa a másikat nem. És ha még a HD-DVD-vel és DVD-vel kombinálják később az írókat akkor igazodjon ki valaki a formátum tengerben.:-))
  • FecaA
    #3
    Natehát! Én hónap végén lemehetek a boltba és vehetek egy írót + lemezeket? kb. mennyi lesz ezeknek az ára?
  • roliika
    #2
    De majd úgyis ki lehet kerülni az Artjustot, pl ha külföldről hozatod...mint ahogy a nagyok eddíg is így csinálták. Így a DVD nem 300 FT csak 50-100.
  • takysoft
    #1
    elfogadnék pár darabot abból az alsó kékböl.
    20-25 db-ra ráférne szinte minden cuccom.
    de MINDEN!
    egyetlen lemezre a Jóbarátok 10 évadja egyben, DVD(rip) minőségben...

    várom már nagyon...(hogy egyszer lemenjen az ára...)

    gondolom ebböl is a külföldi-import-terméket kell majd venni, mert a magyarok nem engedik be az olcsót, a drágára meg rápakolnak egy halom "artisjus" felárat....