Gyurkity Péter

Elemzők szerint egy évet is csúszhat a PS3

Újabb fejezettel gazdagodott a következő generációs konzol körüli szappanopera: a Sony továbbra is kitart a tavaszi megjelenés mellett, míg elemzők szerint ezt már senki nem gondolhatja komolyan.

A sort a konzol elmaradt bemutatója nyitotta meg a múlt héten, amiről már hírt adtunk. Többen ugyanis korábban tudni vélték, hogy a Taipei Game Show 2006 alatt a Sony végre bemutatja működő prototípusát, és élőben demonstrálja annak teljesítményét. Ez sajnos ezúttal is elmaradt - a teljesítményről és a várható funkciókról csak videofelvételeken keresztül láthattak ízelítőt a látogatók, míg a megjelenés dátumát illetően nagy volt a csend.

Egyvalamiben biztosnak tűnt a cég álláspontja: Tetsuhiko Yasuda, a Sony Computer Entertainment Asia ügyvezető igazgatója a kiállításon arra tett ígéretet, hogy a PlayStation 3 még az idén megjelenik. Ezzel nem erősítette meg, de nem is cáfolta a kétkedők oldaláról elhangzó kijelentéseket, miszerint a PlayStation 3 alapos csúszást szenvedhet el. Ilyen véleményt fogalmazott meg a Merrill Lynch elemzői cég tanulmányában, amelyben - legalábbis a tengerentúlon - 2007-es megjelenést és 900 dolláros kezdeti árat említettek. Véleményük szerint ez elsősorban a Cell processzorral (230 dollár), a Blu-ray lejátszóval (350 dollár) kapcsolatos költségeknek, illetve a tervezési kiadásoknak köszönhető. Számításaik szerint az ár három év alatt egészen 320 dollárig süllyedhet, de ez még igencsak távolinak tűnik.


A legtöbb elemző ehhez hasonlóan nem tartja reálisnak a tavaszi időpontot és egyetértenek abban, hogy Japánban a nyáron, az Egyesült Államokban pedig novemberben, közvetlenül a hálaadási ünnep előtt jelenhet meg a konzol. "Senki nem gondolhatja komolyan a tavaszi megjelenést" - jelentette ki Hiroshi Kamide, a KBC Securities szakértője. "A Sony helyében én nem törném magam azon, hogy a lehető legrövidebb időn belül piacra dobjam a terméket." Szerinte a PlayStation 3 420 dolláros áron debütál majd, ám erre még alaposan fel kell készülnie a cégnek.

"Továbbra is a tavaszi megjelenést célozzuk meg, de nem hoztuk nyilvánosságra az egyes régiókra vonatkozó dátumokat" - jelentette ki hírügynökségi kérdésekre a Sony szóvivője hétfőn, hozzátéve, hogy sok függ a specifikációk (pl. Blu-ray) véglegesítésétől. Ugyanott tartunk tehát, mint néhány hónappal korábban, amikor szintén a következő generációs optikai tárolótól tették függővé a megjelenés időpontját. "Az utolsó percig várni fogunk, ám a döntés elmaradása esetén a debütálás késedelmet szenvedhet" - szögezte le a szóvivő. Ebből a szempontból jó hír, hogy a legújabb hírek szerint a Blu-ray szövetség megegyezett az AACS képviselőivel a másolásvédelmi technológia alkalmazásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elvis #116
    LOL! :D - u rule! nagyon nevetek most :D
  • jimmy127 #115
    amugy a konzolos témához annyit fűznék mindegyik gép jól lesz és mindenki azt vesz amit akar,de a 360-nál nem lesz a ps3 mérföldekkel jobb 1.nincs semmi hivatalos info ott már valami baj lehet 2.erős lesz a sony masinája de még vesztesként is kikerülhet a harcból a revonak nagyobb esélye van japánban 3.aki elhitte azt ami a 2005 E3-on ment azt csak sajnálni tudom és végül nincs semmi bajom a play stational de a sok vérfanboy a mocskolodással nem csak saját magukat égetik és utáltatják meg hanem az imádott gépüket is ráadásul úgy fanboyoskodnak hogy a sony le se sz**ja őket és még valami amig nem volt ps addig a konzolosok közt is nagyobb volt az összetartás az egyensúly PONT.
  • KaBuTo666 #113
    szerintem teljesen fülösleges vitatkozni, hogy a ps3 vagy a pc a jobb!
    nekem van egy jó pc-m amin jókat multizok, játszok, stb...
    ennek ellenére veszek ps3-at is mert iszonyatosan szeretek playstationozni, jelenleg ps2-es van, volt ps1 em is.
  • Number One #112
    de azt viszont elfelejtettem megemliteni ,hogy vilag szerte

    de akkor is elkepeszto.
  • Number One #111
    100 millio
  • Krinyo #110
    Pc-n egyértelműen az online játékok mennek, online közösségek kialakulása, fizetős és normál alapú rpg-k,fps-ek,rts-ek, mmorpg-k, mmofps...lásd cybersport
    Az ilyen játékokat a nagy többség megveszi.
    Úgy gondolom ezekben a dolgokban első számú a pc és a net, a további warez dolgokat, online kommunikációt(chat , fórum, tel, videotel, stb), online szórakozást nem említve. Akár egy multifunkcionális szórakoztató és információs központ, a netre kihegyezve. A konzol pedig egy massziv játékgép amit inkabb egyedűl vagy kisebb baráti társasággal lehet használni. Szándékosan nem említen a konzolon történő internetezést mert szvsz nem erre való, a lehetőségek pedig végesek.
  • Tinman #109
    Itt aztán pezseg az élet... hiába, a konzol vs. PC téma mindig remek ürügy jól hajbakapni.

    Akkor álljon itt az én véleményem is, mert úgy érzem egy picit magaménak érzem én is a témát.

    Kezdeném azzal, hogy eddig milyen eszközökön toltam:
    ZX Spectrum
    (Plus4 egy kis ideig)
    C-64
    Nintendo (alap)
    Sega Master System
    Sega Megadrive
    486 DX-2
    P1-200 MHZ
    P3-500 MHZ
    P3-1.2 MHZ Tualatin
    (Palm... NES és GB emuval)
    Playstation 2 (jelenleg is)
    P4-2.53 GHZ
    Nokia N-Gage (jelenleg is)
    P4-3.2 GHZ (AGP platform)
    Garmin IQE M5 (SCUMM, C64, SMS és SMD emukkal)
    P4-3.2 GHZ (PCI-E platform) (jelenleg is)

    Szóval... lehet itt dobálózni számokkal, kényelemmel és mindenféle légbőlkapott baromsággal és MELLETTE qrva jól el lehet siklani a PIAC VALÓDI helyzete felett!

    Mert a valódi helyzet a követketkező:

    A PC !SOHA! nem volt még olyan helyzetben, hogy épeszű ember kizárólag játékra vásároljon magának egyet.
    A PC játékra IS alkalmas, de ez a sokadlagos funkciója, melyet rendesen elfelejtettek az emberek.
    A PC-s játékfejlesztés és kiadás a wareznak és a BIZONYTALAN fogadópiacnak köszönhetően MÉLYPONTON áll.
    Nézzétek csak meg az utóbbi pár év KONZOL felhozatalát és nézzétek meg a PC-s neveket!
    Mit láttok? Azt drága barátaim, hogy a PC-re kiszórt játékok 60-70%-a ÁTIRAT vagy pedig a konzol verziók mellett egy már-már megtürt project.
    Az átiratok 20-30%-a ráadásul olyan szinten "konzol ízt" áraszt magából, hogy a jobb érzésű, sokat megélt személyi számítógéptulaj a fejét, fogja a "Checking memory" felirat látványától, hogy a "save pontok" rendszerességét már ne is említsem.

    Az tény, hogy konzolon normális szimulátort, RPG-t elég keveset lehet találni, de az összes többi játékstílusból annyi van mint a szemét és bizony jobbnál-jobb nevek repkednek... néha olyanok is melyekről mi PC-sek talán nem is álmodhatunk.
    Nem azt akarom ezzel mondani, hogy a PC-nek vége, a PC halott játékos zempontból, mert szerencsére pár nagyon ütős versenyző azért mindig jelen van, de ha csak egy konzoltípust vizsgálunk arra meg találunk párszor-párat.
    Szvsz a PC jövőjét a VR és az Internet alapos megújulása jelenti majd valamikor... előnyére szolgálhat továbbá az is, hogy sokkal komolyabb törés/másolás elleni védelmekkel érkeznek a nagyobb nevek.

    NEM KÉRDÉS!: Jelenleg a konzoloké a JÁTÉKvilág. Aki ezt nem ismeri el az csukott szemmel jár.

    Végezetül: Gondoljatok csak az utóbbi évek nagyobb neveire melyeket mi PC-sek annyira megszerettünk: Halo, GTA, Silent Hill-ek, Final Fantasy-ik, Prince of Persia sorozat, Fable stb, stb.

    Az igazság az, hogy ahhoz, hogy teljes szépségében élvezzünk 1-1 frissen kiadott nevesebb játékot, ahhoz bizony évente 60-100 Ft-ot kell költenünk a gépünk fejlesztésére.
    Lesz talán olyan, aki erre azt mondja, hogy: "de hát ebből mindössze 7-8 konzol játék ára jön ki, közben meg mi PC-vel széttöltögetjük az agyunkat."
    És pontosan ez az amiért a PC-s játékpiac ott tart ahol...

    Tudom, hogy a konzolokon is lehet a "sötét oldalt" választani, de SOKKAL, DE SOKKAL kevesebb konzoljátékos chippel, meg ügyeskedik, mint PC-s.
    Nézzétek meg az N-Gage-t... több okból nem jött össze a Nokiának:
    1. Forma
    2. Béna PR
    3. Warez hegyek

    Mivel nulla, zérus, "0" védelemmel voltak ellátva ezek a játékok ezért az aki megvásárolta a készüléket szinte azonnal hozzájuthatott az új nevekhez, gyakran jóval előbb, mintha azok a boltban elérhetőek lettek volna.
    Szóval, eltemetett már ez a világ egy olyan készüléket, mely tudását illetően még mindig köröket ver 1-2 mai 90-100 ezres telefonra, mert ez a világ elsősorban a külsőségekre ad, továbbá legtöbben az "evrything is free" elvet követik.

    Én személy szerint a PSP-nek sem jósolok nagy jövőt (3-4 óra aksiidő... jaj, juj, bah).

    Ennyi.
  • Su0my #108
    PC powa-wow powa (ne anyázz:))
  • atothhu #107
    Gratulálok Bogyi ügyes vagy! Neked sem a lényeg -ami a cikkhez kapcsolódik- ment át a hszmből...

    Gratulálok ahhoz is, hogy ami át ment, még azt sem érted! Tök mindegy miért nem tudott többet gyártani, az ms, 1-2 millió konzol, még ha 10szer ilyen jó lenne, sem konkurencia, és ha van egy akkora bevételi forrás mint a ps2, nincs kényszer, hogy újat behozzanak. Ha egy kicsit korrektebb srác lennél, még eldumálhatnánk, miért csak ennyit gyártottak xék, de Veled nincs értelme...

    Igaz haverodnak meg: kiragadsz egy dolgot és azt mondod szűklátókörű vagyok. Ezután válaszolok, amiben kiderül, hogy amit írtál -ismét- hülyeség, és inkorrekt. Te ekkor elnézés kérés helyett kiragadsz egy újabb dolgot. Na most ezt is megcáfolhatnám, és mehetne ez a végtelenségig. Ha időm lenne, sem foglalkoznék Veled és a hozzád hasonlókkal.
  • Ma2ska #106
    Jó hát olyasmire gondoltam, mint az első x-el jövő néhány áll-leesést indukáló játék /Halo, Doa, Blood Wake, Pgr/ most elmaradt, és ezt hiányoltam...