Gyurkity Péter

Orosz csoport adta el a WMF-hibát

A Kaspersky Lab értesülése szerint eredetileg egy orosz csoportnak tulajdonítható a Windows Meta File-hiba felfedezése, akik azonban - csaknem egymillió forintért - eladták azt, így bukkant fel az első vírus.

A biztonsági cég negyedéves összefoglalójában közölte az érdekes információt, miszerint a hírhedt sebezhetőséget egy 2-3 főből álló orosz csoport fedezte fel. Ezen személyek egyike érdekelt a kémszoftver- és reklámüzletben, így kerülhetett nyilvánosságra a hiba, amelyet hamarosan féregvírusok formájában igyekeztek kihasználni. A csoport ugyanis négyezer dollárért, vagyis mintegy 800 ezer forintért értékesítette felfedezését, amit többen gyorsan hasznosítottak is.

A vírusirtó cégek december 26-án kapták az első bejelentéseket a gyorsan terjedő új trójaikról. Ezek a Windows 95-től kezdve a teljesen frissített XP-ig minden operációs rendszert kijátszottak, és ismert kémszoftveroldalakról igyekeztek további kártevőket letölteni. A támadásokban még a brit parlament is célponttá vált, miután több képviselőhöz célzott levelek érkeztek. Az új vírusok meglehetősen nagy visszhangot váltottak ki, és az elégedetlenek hangját csak tovább erősítette, hogy a Microsoft jóval későbbre ígérte egy esetleges javítás elkészültét. Így fordulhatott elő, hogy több biztonsági cég is nemhivatalos javítás alkalmazását javasolta, amíg végső megoldást nem találnak a problémára.

A Kaspersky egy hét alatt több mint ezer esetben észlelte az új támadók felbukkanását, és egyesek már attól féltek, hogy a folyamat rövid időn belül ellenőrizhetetlenné válik. Ez szerencsére nem következett be, ám az eset figyelmeztetés volt, hogy egyesek jelentős pénzeket hajlandók áldozni egy-egy új sebezhetőségért.

Az orosz vírusírók egyébként jelentős "eredményt" könyvelhettek el a héten, miután egy kártevő segítségével több, mint egy órára megbénították a moszkvai tőzsde működését. Magyar idő szerint péntek délután 14:15-kor szakították meg a kereskedést, és egészen 15:20-ig szüneteltették. A vírus a világhálóról jutott be a rendszerre kapcsolt egyik számítógépre, és óriási forgalmat generált azon belül, amely megbénította a munkát. A megfertőzött számítógép kikapcsolásával végül sikerült elkerülni a nagyobb bajt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #18
    Gondolom Windows mobile kivétel:)
  • htmm #17
    Azert erre figyelni kene:
    "Ezek a Windows 95-től kezdve a teljesen frissített XP-ig minden operációs rendszert kijátszottak"
    Minden _Windows_ operacios rendszert, nem?
  • noss #16
    1) ilyen jelentősségű sebezhetőséget sokkal nagyobb pénzért is eladhattak volna...

    2) orosz tőzsdén winfos?? :D LOL -- (ennyire számít nekik a megbízhatóság és a biztonság?)

    3) régi emlékeket felidézve megpróbálom megmagyarázni, "miért pont az oroszok?"
    -egyrészt rengeteg ott az ember (nagy a népesség), így abból az 1 ezrelékből, aki nem ivásra adja a fejét, abból lehet vki
    -nincs az a határtalan jómód, mint ami pl amcsiban van, amitől az emberek belustulhatnak, eltunyulhatnak. nem hullik minden az ölbe, adott esetben agyon kell tanulnod magad, hogy juss vmire. (pl. a stalker c. játéknál is lehetett olvasni, hogy ott nincs átlagprogramozó, csak a legjobbakat veszik fel)
    a legjobb sakkozók sem véletlenül onnan valók. haditechnikában is soxor elöbbre jártak mint mások.
    nyílván van még sok egyéb tényező, akár az oktatás területén, akár genetikai indokokat is fel lehetne hozni, de tény, hogy ott bizony vannak nagy koponyák.
    azért azt is megjegyezném, hogy (arányaiban) a magyar a legokosabb nép... ;)
  • Darth Sith #15
    miért is?
  • HöfEE #14
    Talán azért mert ezeket az embereket (az "igényesebbbeket") megbizzák és egy rakás pénzt keresnek vele , vagyis csak maguknak akarnak hasznot. Tisztára olyan mint a mai magyar politika nemdebár?
  • Su0my #13
    De azt vedd észre, itt a tőzsdét is befagyasztották;)
  • Su0my #12
    Szánalom vagy:D:D:D:D:D
  • totya4 #11
    :)))))))))))))))))))))))
  • fawcet #10
    szerintem pénzért általában pénzt remélnek a vevők.
  • Darth Sith #9
    miért jó nekik az hogy vírusokat tölthetnek le vki gépére, és azt tönkre tehetik? nekik mér lesz attól jobb? olcsóbb lesz náluka sarkona kenyér vagy mi? mitől lesz nekik jobb hogy szétzúznak pár ezer gépet?