Berta Sándor

Ötven év börtönt is kaphat egy amerikai hacker

A 20 éves vádlott a következő fél évszázadot a börtön falai között tölheti el. A fiatalember bűne: hatalmába kerített 400 ezer számítógépet a világ minden tájáról és egy spamküldő hálózatot hozott létre belőlük.

Vírusírás, crackelés, weboldalak átalakítása és a nagy portálok elleni támadások - néhány évvel ezelőtt, a "boldog békeidőkben" ez volt a fiatal technikai zsenik "sportja". Tetteiket digitális fényképeken örökítették meg és az volt a "menő", aki minél több és pusztítóbb vírust szabadított a világra minél rövidebb idő alatt, vagy aki minél több oldalt kerített a hatalmába és alakított át.

Két-három esztendővel ezelőtt még ez volt a megszokott kép a kiberbűnözés világában. Mára azonban valami megváltozott. Létrejött egy új, minden eddiginél nagyobb veszedelem, a spam, a kéretlen elektronikus reklámlevél, amit ma már az e-mail szerverek milliószámra küldenek szét világszerte. Az online bűnözők elégedetten dörzsölték tenyerüket, főleg, amikor eljött a spammel kombinált vírusok és trójai férgek, illetve kémprogramok kora.

A 20 éves kaliforniai fiú egy kártevővel mintegy 400 ezer számítógépet fertőzött meg világszerte, majd ezután egy úgynevezett botnetet hozott létre, amelyet spam- és vírusküldésre, vagy online támadások kivitelezésére is fel lehetett használni. Jeanson Ancheta az így elkészült "művét" felkínálta eladásra, illetve bérbeadásra. A fiatalember egy IRC-csatornán ajánlotta fel szolgálatait az érdeklődőknek és számos esetben megkísérelte megzsarolni áldozatait, a következő célpontjait. Csütörtökön azonban bilincs került a billentyűvirtuóz kezeire.

Az ügyészség máris kezdeményezte a gyorsított eljárás lefolytatását. Amennyiben Anchetát minden vádpontban bűnösnek találják, úgy akár 50 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Ennek oka egyszerű: az ügyész szeretne mindenképpen példát statuálni. A 20 éves fiú egyébként magának köszönheti, hogy lebukott, hiszen túl nagy falatot nézett ki magának: a legutóbbi kibertámadása célpontjául ugyanis a Kalifornia államban található China Lake-i Haditengerészeti Támaszpont szerverét vette össztűz alá. Pechére lebukott és a legtöbb amerikai szövetségi államban az ilyen bűncselekmények terroristatámadásnak minősülnek.

Anchetát a támadás elkövetésekor egyértelműen a pénz motiválta. Az elmúlt hónapokban a hálózata bérbe adásából 50 ezer eurót gyűjtött össze, de elherdálta a pénzt, mert vett magának egy BMW-t és egy nagyteljesítményű számítógépet. Ezeket az ügyészség lefoglalta. A fiatalember pedig elkezdhet gondolkodni azon, hogy mihez is fog kezdeni 50 évig a rácsok mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DanyyX #132
    És szerencsétlen győzike mikor nyomott fel egy LAN-t?
  • kiskex #131
    jómagam is hegyikecske mellé állok. Én is úgy tom hogy ártó szándéka ténylegesen a Crackereknek van, mert hogy ők törik fel a prg-ket(igaz jó teszik, de ez most mellékes), és a hackerekbő 2 fajta van a jó, aki hálózatokat tör fel hogy biztonsági réseire mutasson rá. Meg a rossz aki azonban átbukik a szamár túl oldalára -mint az a szerencsétlen győzike-és ártó szándékkal nyomja föl az adott lant vagy mant vagy want. Akkó az már BadHacker lesz..:D
  • mrzool #130
    Tudod te egyáltalán mi az a script-kiddie? Másrészt melyik könyvre gondolsz?
  • Hegyikecske #129
    hivatalosan ezzel a témával foglalkoző könyv szerint ha jól emléxem akkor a hacker nem nem rossz szándékkal tör be bármilyen hálózatba, hanem h mien könnyen kijátszható az a hálózat, annak bizonyítzásaképp, ha nekik kárt okoz, vagy adatokat tulajdonít el akkor az már nem hacker... (inkább script-kiddie)
  • DanyyX #128
    Kill Bill?
  • mrzool #127
    cracker: programot tör fel
    hacker: hálózatba tör be

    Tényleg olyan nehéz megérteni?
  • Hegyikecske #126
    nahh akkor most tisztázzuk EZ MIÓTA HACKER ha betör valahova?? EZ EGÉSZEN VÉLETLENÜL NEM CRACKER???csak úgy mégis...
  • ffxi #125
    Sztem nem fog ennyit leülni, mert a MS azonnal rácsap az ilyen genius-ra és mint "közmunkásként" dolgozhat Bill-nek. Ez csak mese, hogy az ilyen olyan hackerek lebukknak aztán börtönre ítélik. Fenéket! Jelentkezik érte Bill...

  • Ronel #124
    Nexus s 6 ra a valaszom az elozo bejegyzes...
  • Ronel #123
    Hat nem ertek veled egyet .. ha belegondolsz a szamitastechnika mennyit fejlodik 50 ev alatt ... nem fok semmit feltorni 70 eves koraban es semmit nem fog hasznositani abbol amit a bortonbentanult mert orul hogy egyedul eltud menni a wc re.. ha azt nezem hogy az utobbi 10 evben mennyit fejlodott a szamitastechnika akkor 50 ev mulva ennek az embernek koze nem lesz a szamitastechnikahoz... kijon csodalkozik egyet hogy mar a laptopot a fuledmogul veszed elo, aztan ra parevre meghal ennyi... Szerintem remek peldamutatas, regebben ugy mutattak peldat aki lopott levagtak a kezet... nem nagyon volt problema, kevesen lopkodtak .. 50 ev tonkreteszi az embert, es ez a hir hallatan remelem az osszes elcseszett hackernek kicsit osszeszorul a gyomra... pisz