Berta Sándor

Hackertámadás a Russia Today ellen

Az első napok már biztos, hogy emlékezetesek maradnak az orosz elnök által indított országimázs-javító televízió, a Russia Today munkatársai számára. Alig néhány órás adás után ugyanis egy hackernek köszönhetően megbénult az adó működése.

Az új orosz televíziót Putyin elnök azért hozta létre, hogy ezáltal javítson Oroszország külföldi megítélésén. A cél egy az Egyesült Államokban müködő CNN, a Németországban meglévő Deutsche Welle vagy a Nagy-Britanniában sugárzó BBC hírcsatornák lemásolása volt. Az adón éppen a legújabb csecsenföldi eseményekről készült film kockái peregtek, amikor hirtelen összezavarodott az adás, majd teljesen megszűnt. Mint utólag kiderült, a 20 órás kényszerszünetet egy hacker okozta.

A televízió szűkszavú közleménye szerint "a Russia Today kénytelen volt átmenetileg megszakítani a működését, miután észlelte, hogy több sikeres próbálkozás történt az adó számítógépes rendszerébe való behatolásra. A műsorsugárzási szünetet egészen addig fenntartjuk, amíg ezeket a technikai problémákat nem sikerül teljesen megoldanunk".

A támadás ugyanakkor nem lehet véletlen, hiszen már korábban is sokan kritizálták az orosz elnököt, hogy megnyirbálja a sajtószabadságot és szinte csak az jelenhet meg az országról, illetve róla és a kormányáról ami kedvező színben tünteti fel. A Russia Today létrehozása csak felerősítette ezeket a hangokat.

Az ötszáz munkatársat, köztük nyolcvan külföldi szakértőt foglalkoztató televízió első tervei egyébként idén júniusban váltak ismertté, a próbaüzem pedig már szeptemberben megkezdődhetett. Hivatalosan a Russia Todayt egy "autonóm nonprofit szervezet" irányítja, működését pedig az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma által is jóváhagyott kormányzati hatóság finanszírozza és ellenőrzi. Ez a szervezet közvetlenül az elnök irányítása alá tartozó Sajtó és Tömegtájékoztatási Hivataltól kapja a működéséhez szükséges pénzt. Formálisan az adó irányítását egy 15 tagú tanács felügyeli.

A televízió a körülbelül húsz órán tartó kényszerszünet után folytatni tudta az adását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sidewinder #16
    Ezt a Russia Today tv-t szoktam nézni.Őllég jó.
  • fradimail #15
    20 óra!AZ már valami!Annyi idő alatt 2x kilehet józanodni.
  • Dj Faustus #14
    Lehet, hogy az adáslebonyolító rendszert (ami vezérli, hogy melyik mamera képét adja be, melyik DVD-lejátszó induljon el hányadik frame-től) tartalmazó számítógépet törték fel.
  • irkab1rka #13
    kitől jön a pénz? Na mindíg az a tulaj.
  • Enkil #12
    na persze fogjátok a nyuszira
  • rumos #11
    oroszország a végtelen lehetőségek hazája.
    bravo távárisi :)
  • hmhm #10
    Cél-hardware.
    Nem holmi irodai pc.
  • ttt ttt #9
    "ötszáz munkatársat, köztük nyolcvan külföldi szakértőt"
    Ennyi emberből, nem volt megfelelő szaki, aki ezt ki tudta volna küszöbölni? LOL
    Mondjuk már az is ez a kategoria, hogy a netről olyan helyre hozzáférnek, ami befolyásolhatja a rendszert.
  • Praetor #8
    Általában nem a technológiával volt a gond náluk. A mi régi ruszki fúrógépünk (már vagy huszonvalahány éves) sokkal megbízhatóbban működik, mint manapság általában kapható hasonló célt szolgáló eszközök.

    A legjobban az tetszett amikor az oroszok megcsinálták azt, hogy tengeralattjáróról kilőve állítottak pályára műholdat.

    Ami viszont szarul ment mindig és még sokáig nem fog változni, az a politika (no meg a gazdaság). Putyin bácsi szemei előtt még mindig a KGB-s szovjetunió képe lebeg. Normál esetben ez minket nem érdekelne, csak az a helyzet, hogy közép- és kelet-európát a saját érdekszférájának tekinti. Lásd az ukrán esetet. A fehéroroszoknál most minden a terv szerint halad, viszont a balti államok elvesztése nagy érvágás volt számukra.
  • Komolytalan #7
    Mert szerinted mi vezérli az adást, jancsi bácsi cserélgeti a filmszallagokat? Lehet úgy csinálták meg a dolgot hogy távolról is lehessen segítséget kapni, mondjuk az otthon ülő rendszergazdától. Hát most kaptak:-P