Berta Sándor

A hacker ünnepi bosszúja

Meglehetősen érdekes módon állt bosszút egy német bankon az a görög informatikus, aki 85 ezer eurót nyúlt le a pénzintézettől. Az még egyelőre nem derült ki, hogy mi váltotta ki a férfi bosszúját.

Miután a hacker kijátszotta a biztonsági rendszert, behatolt egy német bank informatikai hálózatába és mintegy 85 ezer eurót emelt le a pénzintézet bankszámlájáról. Az északnyugat-görögországi Ioannina városából származó 29 éves férfi azonban lebukott, és már eljárást indított ellene a görög rendőrség.

A pénz eltulajdonítását a kezdő hacker azzal indokolta, hogy a bank 85 ezer eurós munkadíjjal tartozott neki. Mivel azonban a pénzintézet ezt tagadja, továbbra is kérdéses, hogy mi váltotta ki a férfi bosszúját és miért pont arra a bankra esett a választása. A gyanúsított tettét azzal is súlyosbította, hogy miután Németországból hazatért Görögországba, 4000 tekercs vécépapírt és 100 000 csomag óvszert küldött szét a bank ügyfeleinek. Az ajándékok árát természetesen - tudtán kívül - a pénzintézet állta.

Mindenesetre elképzelhető az emberek reakciója, amikor a postaládájukban a kedvenc számlavezető bankjuktól küldött csomagokban - karácsonyi ajándékként - vécépapírt és óvszert találtak. A görög rendőrség egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet és azt sem derült ki, hogy mekkora és milyen börtön- vagy pénzbüntetésre számíthat a férfi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slackface #36
    Az igaz,hogy most a win api-kal könnyebben lehet használni ,elérni minden adatot amit a win csak nyújtani tud.
    Régen meg a DOS ban csak pár szoftver megszakítás volt.
    Gondolok a 21h esre amivel be lehetett rezidensnek rakni a memóriába a kódunkat.
    Régebben írtam egy kódot dosra ami csak annyit csinált,hogy bemásolta magát a memóriába rezidensé tette magát majd átírta a 10h megszakítás ugrócímét magára így akárhányszor lemezműveletet csináltak mindig lefutott a kódom..és ha exe-t vagy com-ot érzékelt akkor hozzámásolta magát a fájl végére megkereste a headerből a belépési pontot és kiírta a fájl egy data segmensébe majd a belépési pontba elhelyezett az asmben úgynevezett "FAR CALL"
    hívást ami a fájl végén a virus kódjára mutat..ami lefut és a memóriába visszaírja az eredeti értékeket az eredeti belépési pontra és visszaadja a vezérlést..közben meg már rezidensé vált...ezen kívűl mindig ellenőrizte magát,hogy már bent e van a memóriába és ha még nem volt a kód..felülírta az MBR-ot is.
    Középiskolás koromban írtam..de már nem jó semmire mert a win védett módban fut..és csak addig jó a vírus amíg nyitva van a dos ablak..
    Amúgy meg már láttam olyan programot is ami pár gombnyomásra elkészít egy vírust ..amit akarsz.. nagyon kafa..így bárki tud csinálni egy vírust magának. haha lol
    De szerintem is nem vírust kihívás írni hanem mondjuk egy komoly fájlcserélő kliens-szerver programot..vagy egy szimulációs programot.
  • SirMaci #35
    Én hallottam magyar hackerről - ha igaz:
    Amikor működésbe állították ezeket az ATM automatákat. Írt egy algoritmust hogy a átutalások végződése (gondolok itt a fillérekre) átutaltatta magának egy bankszámlára és valami 30 millás vagyonra tett szert amikor lebukott. Úgy tudom a BME-n volt végzős.
  • SirMaci #34
    Nem isten, mert lebukott. Ha nem bukott volna le akkor lenne isten. Ez inkább lol
  • sonicXX #33
    Amúgy az én fogalmaim szerint a cikkben említett srác nem cracker. Mert nem önérdekből vagy dicsvágyból tört be. Valószínűnek tartom, hogy egyszerűen csak törleszteni akarta a számlát. A jó munkáért fizettség jár.
    Mindenesetre a srác nem is hacker. Mert egy hacker okosabb és megfontoltabb annál, minthogy ilyen fiaskó(ka)t elkövessen.

    De a humorérzéke kivételes intelligenciára utal - jó alapanyagnak tűnik, remélem megússza közmunkával és pár év felfüggesztettel. Esetleg ahogy ez szokás, eltiltják kicsit a digitális technológiákkal való érintkezéstől.

    Tanulság: korrekt munkaszerződés nélkül ne tegyünk keresztbe két fűszálat se, mert átbnak mint szt a palánkon - főleg a nagymuftik. Bár ha a nép a srác mellé áll, könnyen mártír lehet belőle - és ez sem a banknak, sem a bíróságnak nem fog sok jót szülni.
  • sonicXX #32
    Köhöm.

    1.) Nem fehér ruhás, hanem fehér kalapos. Mert white-hat van és black-hat.

    2.) Hacker aki hivatásában (ami eleve túl mutat a "szakma" fogalmán) annak ellenére törekszik a csúcsra, hogy már valószínűleg elérte.

    3.) Cracker aki betör, vagy feltör. Többnyire ide sorolják azokat, akik önérdekből törnek be.

    Tízmilliárdszor atomokig lerágott csont. De ezeket a pontokat csak olyan ember érti meg, aki különbséget tud tenni egy elhivatott ember és egy szimpla bűnöző közt.
  • Praetor #31
    Ezt én is így tudom.

    Egy időben jelentek meg különböző fogalom-értelmező cikkek, amik majdnem összemosták a 2 elnevezést. Csak fokozták a káoszt, és csak ködösítettek különböző pontatlan elhatárolásokkal.
  • enkido #30
    Valo igaz, a hacker dolga feltorni - kijatszani egy adott rendszer - halozat biztonsagi rendszeret. Ha nem okoz kart csak felderiti a hibat akkor nevezik feher-ruhas-hackernek ebben az esetben figgyelmezteti a rendszergazdat. Ha a karokozas a cel akkor fekete-ruhas-hacker.

    A cracker a programok feltoresevel foglalkozik...

    Ok ez csak nagyvonalakban volt igaz... de a fogalmakat kivetelesen helyesen alkalmaztak a cikkben :)
  • Venom1986 #29
    Rohadt jól nyomja ez a csávó.de tényleg ha valaki jó akkor arról nem hallunk hiszen nem kapják el
  • MacrosTheBlack #28
    Miért írnának crackert, nem tört fel ez a tag semmilyen progi másolásvédelmet!
  • smv #27
    Vagy egy companion. :D Csak az a szemét norton commander ne lett volna... Esetleg a bootszektorok. Voltak jó dolgok dosban. Persze azért nem volt ott sem nehéz dolga annak, aki csak ártani akart. Progi, ami autoexec bat végére belerakja h virus, virus.exe bemásol a c:\ -be, esetleg a kis cucc figyelje a dátumot, aztán töröl mindent, vagy format c. Most is nekiálhatna bárki nehezebb módot kitölni, csak teljesen felesleges.