Gyurkity Péter

Megőrzi a DDR4 támogatását az Intel

Ezzel a következő generáció esetében lesz gondunk, legalábbis a külsős források szerint.

Az Intel nem is olyan régen mutatta be a Core-család sorrendben 12. generációját, amelynek képviselői meglehetősen drágán rajtolnak el. A helyzetet tovább bonyolítja az új alaplapok, valamint a friss DDR5-memóriamodulok magas ára, viszont ez utóbbi kapcsán egy kisebb mentőövbe kapaszkodhatunk.

A most elrajtoló Alder Lake-sorozat esetében mind a DDR5, valamint az azt megelőző generáció, a DDR4, támogatása is megoldottnak tekinthető, így nem vagyunk kénytelenek beszerezni az egyelőre kifejezetten korlátozott példányszámban elérhető, olykor akár kétszer annyiba kerülő új típust. Az elmúlt hetekben az interneten terjedt a pletyka, miszerint a következő generációnál már kizárólag a DDR5 szerepel majd a támogatott technológiák listáján, viszont ezzel kapcsolatban a napokban egy külsős, sokak által jól ismert kiszivárogtató erősítette meg, hogy ettől nem kell tartanunk, mivel a Raptor Lake tagjai is megőrzik majd a DDR4 megfelelő támogatását. Az Intel egyelőre mélyen hallgat, viszont egy ilyen lépés abszolút logikusnak tűnik.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg továbbra is kitartó készlethiány miatt amúgy is meglehetősen magas piaci árakkal kell számolnunk, ezt pedig a generációváltás tovább súlyosbítja, a gyártó valószínűleg nem erőlteti majd a nagy ugrást, ami a teljesítmény terén amúgy sem hoz magával komoly előrelépést. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a DDR5 kisebb javulást eredményez a játékoknál, az igazán fontos különbség a kifejezetten memória-intenzív feladatoknál mutatkozik majd meg, így a Raptor Lake (amely a foglalat esetében is megőrzi a visszafelé való kompatibilitást a jelenlegi sorozattal, annak közvetlen elődjével) ebben a tekintetben is kisebb előrelépést jelentene. Megmarad a most bevezetett hibrid kialakítás, a gyengébb magok számát viszont megdupláznák, miközben az erősebb példányoknál az órajelet növelnék meg, az L2-gyorsítótár méretével együtt – ezen lépések egyike sem követeli meg a DDR5 kizárólagos alkalmazását.

Mire valóban befut a Raptor Lake, a DDR5 elérhetősége és kereskedelmi ára nagyban javul majd, viszont a felhasználóknak nem kell mindenképpen elszánniuk magukat a váltásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba161 #2
    Ez is csak azt mutatja, hogy az Intel technológiailag messze le van maradva a rivális processzor gyártók mögött...
  • Lapajka #1
    A magyar otthoni pc felhasználókat ez nem érinti zömmel... vagy 5-10 évig...