Gyurkity Péter

30 százalékot szerez meg a DDR3 az idén

Ennyire becsüli a DDR3 várható piaci részesedését az év végére a DRAMeXchange, amely azonban egyúttal arra számít, hogy növekedni fognak az árak, elsősorban a kereslet erősödése révén.

A memóriapiacra szakosodott cég a napokban tette közzé előrejelzését, amelyből több fontos részletet is megtudhatunk a várható fejleményekkel kapcsolatban. Kiemelik például, hogy az elkövetkező hónapokban tovább növekszik majd az új technológia piaci részesedése, egyre több gyártó áll át az alacsonyabb csíkszélességekre, emellett pedig ideiglenesen növekedni fognak a memóriaárak.

Az év végéig legfeljebb 30 százalékot kaparinthatnak meg a DDR3 memóriák a globális piacon, vagyis minden harmadik újonnan leszállított termék az új családba tartozik majd. Itt főként a dél-koreai és japán gyártók jelennek meg kifejezetten erős, ambíciózus tervekkel, nekik lesz köszönhető a felgyorsuló váltási folyamat, olyan nevekkel az élen, mint a Samsung, a Hynix és az Elpida. A DDR3 chipek mintegy 70 százaléka az új, 50 nanométeres gyártástechnológiával készül majd, bár a japán gyártók esetében a 65 nanométer marad a mainstream technológia, míg a kisebb versenyzők számára továbbra is fontos lehet a 70 nanométeres csíkszélesség.

A tavalyi év második felében kialakult kedvezőtlen gazdasági hangulat a gyártók többségét a kibocsátás visszafogására kényszerítette, ezt pedig az úgynevezett Capacity Cut stratégia keretében hajtották végre. Most az árak fognak növekedni (július folyamán akár 5-10 százalékkal a gyártók számára), mivel a kereslet erősödik, főként az ultra-alacsony fogyasztású noteszgépek erős promóciója, valamint az új szerződések kialakítása miatt. A piaci részesedés megduplázása tehát az árak megugrásával jár majd együtt, bár ez remélhetőleg nem lesz hosszú távú.

Tajvant egyedül a Nanya és Inotera cégek képviselik, de ők sem tudnak 10 százaléknál nagyobb részesedést kierőszakolni a DDR3-szegmensen belül, a vezető szerep a dél-koreai és japán vetélytársaknak jut majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #1
    "Itt főként a dél-koreai és japán gyártók jelennek meg"
    mért van más?van egy amerikai (Micron), volt egy német (Qimonda), meg van néhány kisebb tajvani (PSC,ProMOS,Windbond,Nanya)