Gyurkity Péter

A Samsung elkészítette az első DDR3 memóriát

A Samsung Electronics, amely a világ legnagyobb DRAM gyártója, a napokban jelentette be, hogy sikeresen letesztelte a világ első 512 MB-os DDR3 memóriamodulját, amely már 1066 MHz-en üzemel.

A vállalat szerint amennyiben a további tesztek során nem merül fel nagyobb probléma, a DDR3 szabványra épülő memóriák akár a következő évben a boltokba kerülhetnek. "A DDR3 sikeres tesztjei megerősítettek minket azon elhatározásunkban, hogy továbbra is a lehető leggyorsabban juttassuk el a piacra a legfejlettebb technológiákat" - jelentette ki Tom Quinn, a Samsung Semiconductor marketing részlegének alelnöke. A Samsung 512 MB-os DDR3 prototípusa 1,5 voltos feszültségen, és 1066 MHz-es sebességen üzemel, amely a piacon még alig beszerezhető DDR2 memóriákhoz képest is jelentős előrelépést jelent. A hagyományos DDR memóriák ugyanis 2,6 volton, míg a továbbfejlesztett DDR2 1,8 volton üzemel, és sebességük jócskán elmarad az itt említettől.


A vállalat bejelentése szerint a sorozatgyártásnál 80 nanométeres technológiát alkalmaznak majd, ellentétben a jelenleg kapható DDR és DDR2 SDRAM modulokkal, amelyek többnyire 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek. A DDR3 számos újdonággal szolgál, amelyek mind a sebességen, mind az energiafelhasználáson javítanak. Ezek közé tartozik a kisebb késleltetés, a megnövelt prefetch (amely így 8 bitnyi információt továbbít a memóriába), valamint a DDR3 egyedülálló újdonságaként említett adatszinkronizáció és kalibráció (self-driver calibration), amely technológiák szintén nagyobb sebességet tesznek lehetővé.

A Samsung közleménye hivatkozik az IDC kutatócég legfrissebb előrejelzésére, amely már a DDR3 elterjedésének várható ütemét is megemlíti. Az IDC szerint az első DDR3 memória a következő évben kerül forgalomba, és 2009-re már a DRAM piac 65 százalékát fogja uralni. Az új technológiát támogató Intel termékek várhatóan 2007-ben jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    esze :)
  • dez #6
    Ha van egy kis eszem az AMD-nek, egyszerűen kihagyja a ddr2-t..
  • Mars #5
    Énsem válok meg a mostani ramomtól.
    1, Nincs pénzem
    2, Erre meg nem is lesz
  • merlin11 #4
    Ha jól emlékszek annak idején a Samsung által készített Rambus -ok is 1066Mhz-en mentek! Nekem még a 800Mhz-es Rambus van és semmi pénzért nem válnék meg tőle!
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Sajnos, így lesz - minél több pénzt kicsikarni belőlünk, e za céljuk!

    -----------------------------------------
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Első számú honlap
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap

    Minden csak viszonyítás kérdése...
    Nekem tetszik. Lesz magyarítása? Lesz. Miért? Mert nekem tetszik...

    -----------------------------------------
  • asysoft #2
    DDR2-ért nem kár:) De ahogy a gyártókat ismerem, kijön egypár DDR2 generáció előbb, s csak aztán lépünk tovább, ne aggódj!
  • myke #1
    még a DDR2-re sem álltunk át,nemhogy 3-ra?