Gyurkity Péter

Elkészült a GPL3 első tervezete

Megérkezett a General Public License régóta ígért harmadik verziójának első tervezete, amelyet a napokban bocsátottak vitára. Az idei évben a tervezet finomítása zajlik majd, a végleges változat 2007-ben készül el.

A tervezetet a Free Software Foundation tette közzé weboldalán, a változtatások listájával és magyarázatával együtt. Ezt többen máris nagy előrelépésnek nyilvánították, ám a szakértők abban is biztosak, hogy a részletek nagy vitát kavarhatnak és újabb kérdéseket vethetnek fel. Az elsődleges cél a korábbi ígéreteknek megfelelően ugyanis a szabadalmakkal kapcsolatos kérdések, jogok tisztázása.

A jelenleg is használt verzió még 1991-ben készült el, és azóta igencsak sokat fejlődött a számítástechnikai iparág. Készítői indoklása szerint azonban mégsem emiatt volt szükség a megújulásra, hanem a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos problémák miatt, amelyeket az utóbbi években - valamilyen szinten - az egész világon alkalmaztak. Az egyik cél a felhasználó szabadságának megőrzése, amelyet többek között a digitális szerzői jog kezelésére létrejött (Digital Rights Management - DRM) technológiák is megpróbálnak korlátozni. A másik az eddiginél nagyobb kompatibilitás, mivel nyílt forráskódú szoftverek rengeteg különböző licencet használnak - az FSF becslése szerint a nyílt szoftverek 60-70 százaléka használ GPL-licencet.

A változtatások nagyjából megfelelnek annak, amit már korábban jeleztek. A jogtulajdonosok lehetőséget kapnak újabb licencfeltételek alkalmazására, míg a szabadalomsértési pert indító fél elveszti a módosított GPL szoftver használatára vonatkozó jogát. Az FSF tervei szerint júniusban újabb változatot készítenek el a tervezetből, amelyet ősszel - valószínűleg októberben - egy harmadik követ majd. A végleges verzió 2007 márciusára állhat össze, addig is megismerhetjük a főbb változtatásokat, és a weboldalon hozzászólásainkkal egészíthetjük ki a tervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!