Berta Sándor

Segédprogramok kifejezetten nyugdíjasoknak

A számítógépes és videójátékokra eddig általában úgy tekintettek, mint a fiatalok szórakozásra. Amerikai kutatók azonban teljesen más megvilágításban kezdték el használni ezeket a programokat, amelyek szerintük segíthetnek az időseknek a szellemi frissesség megőrzésében.

A számítógépes és videójátékok hasznosságáról vagy veszélyességéről néhány éve megoszlanak a vélemények. Egyes tudósok szerint fejlesztik a kreativitást, a reakcióképességeket, mások viszont véresnek, brutálisnak, haszontalannak tartják ezeket a szoftvereket. Az első tábort erősítik azok az amerikai agykutatók, akik azt a kérdést vizsgálják, hogyan lehetne megoldani, hogy az öreg emberek is szellemileg frissek maradjanak?

A programban mintegy harminc San Franciscó-i agykutató vett részt, akik végül a helyi PositScience cég segítségével egy új szoftvert fejlesztettek ki. A játék célja, hogy az idős felhasználóknak elsősorban az akusztikus ingerek felfogásában, felerősítésében és kiértékelésében segítsen, valamint hogy általa javuljon az illető személy reakcióideje vagy nyelvtanulási képessége.

A HiFi nevű játék különböző családi vagy utazási helyzeteket dolgoz fel és az idős játékosoknak memóriafejlesztő feladatokat kell megoldaniuk vagy egy kérdés esetén a különböző hosszúságú hangokkal jelölt lehetőségek közül kell kiválasztaniuk a megfelelő válaszokat. "A célunk, hogy ily módon segítsük az idős embereknél az akusztikus és a vizuális ingerek újra aktiválódását, így tréningezzük őket. A nyugdíjasoknál gyakran gondot okoz, hogy lassabban beszélnek, így nehezebben tudják követni a beszélgetéseket, mivel az információkat is lassabban dolgozzák fel. Ezen szeretnénk segíteni" - nyilatkozta Henry Mahncke, a PositScience munkatársa.

Az előzetes tesztek mindenesetre bíztatóak. A 95, átlagosan nyolcvan éves ember bevonásával végzett kísérlet során sokkal frissebbnek bizonyultak és jobban emlékeztek vagy reagáltak azok, akik előtte két hónapon keresztül naponta legalább egy órát a HiFi-vel játszottak, mint azok, akik nem. "Azok az idősek, akik rendszeresen használták a programot, olyanok voltak, mintha tíz évvel megfiatalodtak volna. Egy 88 éves idős nő például annak örült, hogy a beszélgetések során már lépést tud tartani az unokájával. Nagy öröm volt ezt látni" - mondta a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DBM #7
    ehe habár igaz h mostanába pl sok öreg csetel, bár lehet h csak pedók... :D téleg pojén lehet h elver téged a nagypapi csben v generalsban. fijam énmég otvoltam a fronton, csak tudom h kel irányítani a sereget :D

    de monyuk igaz h aki leül jácani az téleg friss szellemileg és félig mág minig gyerek. csak ako van gond miko nagypapi játékfüggő lesz :D lol!
  • Balumann #6
    Olyan érzésem van hogy ezt is csak a pénz miatt csinálják :)))
    Bár ha lehet majd leszedem valahonnan a szüleimnek, hátha segít kicsit :D (na jó, csak hogy ők is szórakozzanak egy kicsit a számítógépen :) )
  • P3h3ly #5
    ott a pont! :) eccer eljön az idő mikor ők vernek le monket cs-ben ^^
  • Zsoldos #4
    Nyilvan tudod latatlanban a meresi eredmenyeket is.. hulegyerek
  • hypno #3
    Micsoda blődség!

    Aki egyáltalán hajlandó és képes volt kipróbálni, az már eleve friss szellemileg.

  • Razgon #2
    Tehát aki sokat gémel, nem öregszik meg agyilag?
  • atlagember #1
    A cikk szerint "Azok az idősek, akik rendszeresen használták a programot, olyanok voltak, mintha tíz évvel megfiatalodtak volna."
    Milyen program ez. Én is meg akarok fiatalodni tíz évet.

    Bár szerintem tíz év kellett, amíg képesek voltak eljutni arra a szintre, hogy kezelni tudják a programot, és utána ezt a tíz évet fiatalodták meg.