Specker Balázs

A Philips is beszáll a mobilos tévénézésbe

A Philips bemutatta a tengerentúli piacra szánt BGT211 chipsetjét, melynek segítségével a mobiltelefonok tévéadásokat is foghatnak.

Az elektronikai eszközöket gyártó vállalat egy új, mobil telefonos televíziózásra szánt chipsettel rukkolt elő. A holland multicég vélhetően erős versenyre számíthat ezen a piacon. Három hónappal ezelőtt a cég már előállt egy hasonló csomaggal az európai piacon - írja a MobileMag. "A Philips "tévénézés mobilon" termékeivel továbbra is versenyképes ajánlatokat kínálhatunk vásárlóinknak, kisebb méretben, könnyű kezelhetőséggel és megnövelt teljesítménnyel" - foglalta össze Gertjan Kaat, a Philips félvezetős részlegének vezető alelnöke a PhoneMag oldalán.

A chipgyártók, az elektronikai cégek, és a mobilszolgáltatók kiaknázatlan terepnek tartják a mobilos televíziózást, és nagy bevételeket remélnek tőle. Noha az A1 Ausztriában már megkezdte a műsorszórást, egyelőre még nincs teljeskörűnek mondható szolgáltatás sem Európában, sem a tengerentúlon, és a Távol-Keleten is csak pár napja került piacra az LG műholdas adások vételére alkalmas DMB telefonja.


A BGT211-ben van egy tévé tuner, egy demodulátor és az ahhoz szükséges szoftver. A chipset a DVB-H (Digital Video Broadcast―Handheld, Digitális Videoműsor-szórás Kézikészülékekre) műsorszórási szabvánnyal fog együttműködni.A DVB-H szabvány vélhetően a Qualcomm által kifejlesztett és népszerűsített MediaFLO-val fog ádáz csatát vívni.

A holland óriáségnek más chipgyártókkal is fel kell venniük a küzdelmet. A DiBcom francia cég már februárban előállt DVB-H vevőjével. A készülékben a FreeScale és a DiBcom chipjei voltak megtalálhatóak. "A Philips kétségkívül igyekszik felzárkózni a DiBcomhoz. Ám mivel a piac csak most kezd fellendülni, nehéz küzdelemre számíthatnak" - mondta Will Strauss, a Forward Concepts piackutató cég elemzője.

A Philips nem volt hajlandó elárulni azon a mobiltelefon ill. hordozható tévégyártó cégek neveit, amelyek kipróbálják majd a BGT211-et. A chip ára 10 - 12 dollár körül lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Totinkhamon #3
    Nekem 22"-os CRT Belineám van (20 col látható) és 1280*960@100Hz felbontás (persze tudom hogy a TV felbontása ennek majdnem fele) mellett teljesen jó rajta a tv-zés, pláne amíg nincs 100Hz-es TV-m.
  • NzzN #2
    Nekem még mindig jobb a 17-es monitor ami 100Hz-en megy mint a 30 centis Videoton TV-m...
  • endale #1
    TV-zzen mobilon akinek 6 anyja van! A monitoron tv-t nézni is hülyeség, nem a mobilok 2"-os kijelzőjén. Akkor már inkább WC papírral lehessen fogni a Mónika show-t, az úgyis annyit ér.