Gyurkity Péter

A Gartner visszavonta a Vistáról alkotott véleményét

A kutatócég, amely a múlt héten nemes egyszerűséggel feleslegesnek nyilvánította a következő Windows operációs rendszert, most módosította véleményét, és egyenesen ajánlja a mielőbbi váltást.

A Gartner a hónap közepén jelentette meg tanulmányát a Vista néven készülő operációs rendszerről, kinyilvánítva, hogy 2008-ig a vállalatok számára egyszerűen felesleges a váltás gondolatával foglalkozni. Véleményüket az átállás költségeivel indokolták, amit csak tetéz a forradalmi újdonságok hiánya, illetve a végleges verzióval érkező újítások szükségtelensége. Mindezeket ugyanis kiválóan - ha nem jobban - helyettesítik azok a külső szoftvercégek által elkészített, kipróbált és bevált alkalmazások, amelyek a biztonság és használhatóság terén nagyban javítanak a helyzeten.

Bár ezt nyíltan nem jelentették ki, a tanulmány következtetése magában foglalja, hogy a még mindig Windows 2000-et használó vállalatok abszolút elégedettek lehetnek jelenlegi rendszereikkel, amelyhez képest még a következő generációs szoftver sem nyújt sokkal többet. A legtöbben úgy értelmezték ezt, hogy a megfelelő javításokkal és külső alkalmazásokkal kiegészítve még a korosodó Windows 2000 is bőven kielégíti a céges igényeket, és 2008-ig valóban szükségtelen a váltásra gondolni.


A ZDNet most közzétette a Gartner módosított véleményét, amely alapvetően eltér a korábbitól. Ebben ugyanis a kutatócég revideálta álláspontját, és többek között kijelenti, hogy a vállalati szférában már a Vista megjelenésekor érdemes lesz megkezdeni a cserét. Indoklásuk szerint az első tanulmányt többen "félremagyarázták", és egyben arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben három év múlva látnak hozzá a cseréhez, ez akár 2010-ig is elhúzódhat. A vállalatoknál ugyanis egy teljes csere akár 16-18 hónapot is igénybe vehet a teszteléstől a teljes hálózat átállításáig, így érdemes már jövőre megkezdeni a munkálatokat.

Legalább ilyen fontos érvként említik, hogy több alkalmazás már nem működik együtt teljes mértékben az ezredforduló óta szolgálatot teljesítő operációs rendszert, és a hivatalos támogatás is véget ér 2010 közepén. A Windows XP megléte némi haladékot jelent, de a revideált nézet szerint új hardver vásárlása esetén már itt is érdemes lesz elgondolkodni a cserén, és a régebbi konfigurációkra korlátozni a jelenlegi szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #223
    Ez a Gartner cég biztosan kapott egy kis lóvét, hogy ne problémázzon. Eddig tényleg feleslegesnek látom az egész hóbelebancot, valszeg ismét a hardvergyártók pénzére pályázik Gates. Kár hogy mi is esszük a levét a váltással. Nem baj Gates is elmúlik egyszer ahogyan a Windows. Mindenesetre kipróbálom most, mert az első béta tényleg egy 0 volt.
  • FTeR #222
    nem mondtam, h lassulni fog, ezt nemtom honnan vetted. nem is erről volt szó.
  • rigidus #221
    3. A kerdesed: "olyat tud, h ablakonkét szabályozni lehet a "belőle" jövő hangot?"
    A valaszom: "ezek mar 1997-98 kornyeken megoldott technikai problemak."

    4. "ettől még nem lesznek egy súlycsoportban.
    " Erre nincsen semmi garancia. Ahogy te is mondtad stilszeruen: "az open ofisz már egy akkora pattanás az ms seggén, h nem tud kényelmesen űlni" Nehany evvel ezelott meg csak az eselye sem latszott, hogy lesz valaha olyan irodai csomag amelyik fel mer vele menni egy focipalyara. Most mar van, egy-ket ev alatt a nyomaba ert, tehat mibol gondolod, hogy az openoffice fejlesztese lassulna?
  • Caro #220
    Az exponenciális függvény ravaszan tart a végtelen fele ám :)
    Persze ezzel nyilván nem írható le, mert eszerint 30 év múlva az emberek 2048%-a linuxot használna...
  • FTeR #219
    4. de itt sem az open source ellen "harcol", hanem egy konkurens fejlesztést vesz célba. az open ofisz már egy akkora pattanás az ms seggén, h nem tud kényelmesen űlni. ettől még nem lesznek egy súlycsoportban.

    3. asszem akkor belátod, h nem a kérdésemre adtál választ.
  • rigidus #218
    4. A getthefacts igen, de a labort eppen a desktop miatt hozta letre. Kulonosen a KDE es az openoffice.org amire nagyon figyelnek. A KDE az integraltsagaba elvonalba jar, akar a windowst akar a Mac OSX-et hasonlitjuk hozza. Aki hasznalta mar annak ez nem is vitas. Az openoffice.org -ra pedig a valasza eppen a napokba beadott open xml formatuma volt a valasz, mert nem szeretnek elvesziteni a kormanyzati szektort a zart formatumu fajlokkal. Volt eppen eleg kormany akik elsosorban ezert dobtak az MS officet. Szerzodtetett eleg sok ismert arcot az opensource vilagbol. Koztuk volt pl a gentoo alapitoja is, hogy az ismertebbeket emlitsem.

    3. FTeR. Mi ugyanarrol beszelunk. Itt sincs vita: ezek mar 1997-98 kornyeken megoldott technikai problemak. Mondhatni mar regen kiforrotak, barmely KDE-re epulo szoftver eseten alkalmazhatoak. De erre a Gnome-nak is meg van a sajat megoldasa es ebbe az elvarasodba nincs semmi specialis.

    En egy specialis esetre gondoltam, amit te felvazoltal, mint utolag kiderult, a fogalmazasodbol viszont mas jott le, mivel felhasznaloi szemszogbol hoztad fel, en pedig fejlesztoi szemszogbol egy mas jellegu mechanizmusra asszocialtam. Nincs ezzel 3. semmi gond.
  • FTeR #217
    3. nem nem érted mert arról beszélek, hogy hangot kiadó alkalmazásokat az alkalmazéson kívűl os szinten is szabályozni lehessen.

    4. jól látod, serverre volt csak. pont erről beszéltem. asszem akkor itt nincs is vita.
  • FTeR #216
    persze 1% helyett 2%, azt a mindeit 100%os növekedés
  • rigidus #215
    4. Bar a getthefacts server piacra iranyul, de voltak mar desktop elleni kampanyaik is.
  • rigidus #214
    4. Bar a getthefacts server piacra iranyul, de voltak mar desktop elleni kampanyaik is.